SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

- podstata, veličiny, jednotky
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Záznamová média.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
SVĚTLO A TMA – HRANÍ SE SVĚTLEM
ZRCADLA A KALEIDOSKOP Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních.
Světelné jevy a jejich využití
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
Disky Martin Klejch 3.B.
OPTIKA II.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Odraz světla. Zákon odrazu světla
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Lom světla.
Přímočaré šíření světla
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Vypuklé kulové zrcadlo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Pasivní (parametrické) snímače
Holografie Z. Tognerová VIII. A.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA
Optická média.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
…obrazy se budou měnit automaticky…
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Pokus. konec.
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Optika – druhy zrcadel.
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Zrcadlo, zrcadlo… Lenka Kramářová, GVID Brno.
Transkript prezentace:

SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých výsledků

Odrážející se paprsek Budeme potřebovat: kapesní svítilna, alobal, guma, zrcadlo, míč, tužka Postup: Zakryjeme konec kapesní svítilny alobalem a uděláme v něm tužkou otvor. Položíme kapesní svítilnu na stůl v místnosti. Podržíme zrcadlo před světelným paprskem. Kousek dál umístíme míč a snažíme se donutit paprsek, aby dopadal na míč. Pokus opakujeme po přesunutí na jiné místo. Budeme potřebovat: kapesní svítilna, alobal, guma, zrcadlo, míč, tužka Postup: Zakryjeme konec kapesní svítilny alobalem a uděláme v něm tužkou otvor. Položíme kapesní svítilnu na stůl v místnosti. Podržíme zrcadlo před světelným paprskem. Kousek dál umístíme míč a snažíme se donutit paprsek, aby dopadal na míč. Pokus opakujeme po přesunutí na jiné místo.

Co se děje? Světlo dopadne na povrch v určitém úhlu. Ve stejném úhlu se také odráží. Zacílit paprsek do různých míst znamená měnit úhel mezi zrcadlem a dopadajícím paprskem. Podle toho se bude měnit i úhel odráženého paprsku.

ZRCADLENÍ

Optický klam

KOUZLA SE SVÍČKOU Budeme potřebovat: arch tuhé průhledné fólie, 2 malé svíčky, zápalky, modelína, pravítko Postup: Postavíme fólii mezi dvě svíčky. Požádáme někoho, aby jednu rozsvítil. Přestěhujeme druhou tak, aby přítel viděl na fólii obraz plamene a knotu. Prst dáme nad knot nerozsvícené svíčky. Bude to vypadat, jako že si pálíme prst nad plamenem svíčky.

Co se děje? Přítel uvidí nerozsvícenou svíčku a váš prst skrze fólii. Současně uvidí i světlo z rozsvícené svíčky, které se odráží od lesklého povrchu fólie. Z místa, odkud přítel vidí váš prst, to vypadá, že ho máte přesně uprostřed plamene.

Kompaktní disk CD Chvějící se světelné vzory na kompaktním disku jsou odrazy od miliard důlků či prohlubní o průměru menším než tisícina milimetru, umístěných pod jeho povrchem. Vyžaduje to velice výkonný a přesný laser z polovodičového materiálu, aby se z něho získala digitální zpráva z jedniček a nul, které jsou v těchto prohlubních obsaženy Každý 12centimetrový disk obsahuje nejméně 3 miliardy prohlubní na spirální stopě dlouhé přes 5 km.