Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Půlbajtová komprimace
III/2 XVII AB
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak funguje komprese? zpracováno podle článku Martina Zachara (digitalne.cz)
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Formáty grafických souborů
Základy informatiky přednášky Kódování.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Vektorová a bitmapová grafika
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Pravidelné zálohování dat
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Grafika na PC základy.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Diskový manažer Total Commander
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Počítačová grafika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
GRAFIKA.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Počítačová grafika.
Kompresní algoritmus LZW Dokumentografické informační systémy.
Komprimace souborů a složek (*.ZIP, *.RAR) Pro uchazeče o ECDL Autor: Libor Matoušek.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Architektura počítače
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Multimédia Žlutířová Eva.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
INFORMATIKA – složky a soubory
Barvy v počítačové grafice
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z

Obsah: Význam komprese Komprese a dekomprese Komprimační programy Metoda opakování znaku Kompresní metoda Druhy zálohování Použitá literatura

Význam komprese Komprese nebo také komprimace (zhušťování) dat se objevila spolu s rostoucím množstvím ukládání a přenášení informace Komprese je tedy proces, který se používá pro zredukování fyzické velikosti bloku informací Snahou komprese dat je uložit informaci v kratší podobě s tím, že musíme být schopni informaci kdykoliv převést do původní podoby, nesmí tedy docházet ke ztrátě informací.

Komprese a dekomprese Datové soubory můžeme zmenšovat, zmenšené přenášet a v místě příjemce je opět vrátit do původní podoby… Komprese = krácení času, po který je využíván přenosový kanál (neboť je velmi drahý) = zmenšení kapacity paměťových médií Dekomprese = navrácení komprim. souboru do původní podoby

Komprimační programy: Tyto programy umožňují, aby se důležitá data dala zálohovat na disketu nebo jiné médium Většina těchto programů při zálohování data komprimuje (zmenšuje jejich velikost) Zkomprimovaná data zabírají na zálohovacím médiu mnohem méně místa, než když se pouze zkopírují Mezi nejběžnější programy patří např. PKZIP, RAR, M602, BackUp, Windows 95,98…

K nejrozšířenějším programům patří: WIN ZIP jedná se o komprimační program, který pracuje v operačním systému Windows tento program se snadno ovládá a při vytváření a rozbalování archivů poskytuje značný komfort k těmto úkonům využívá buď vnitřní ZIP a UNZIP programy nebo programy ARJ, PKZIP, LHA a ARC

ARCHIV je to soubor s příponou vypovídající o typu archivu. Např. přípona ARJ znamená, že archiv byl vytvořen v programu ARJ archiv je tedy jeden soubor, který obsahuje zálohové soubory v komprimovaném tvaru rozbalení archivu znamená opačný proces než je vytvoření archivu, tj. rozbalení souboru se rovná dekomprimaci souborů uložených v archivu

Metoda opakování znaku Je historicky prvním a dosud nejjednodušším postupem komprese dat Při rozboru především grafické informace (obrázku) bylo zjištěno, že se v nich často vyskytují skupiny stejných znaků, u obrázků jsou to např. plochy stejné barvy. Výrazné úspory dosáhneme, jestliže dokážeme takovou skupinu vyjádřit bez nutnosti zápisu všech opakujících se znaků. Nejčastěji takovou skupinu nahrazujeme trojicí znaků: Zarážka, počítadlo, opakující se znak

Zarážka Je libovolný znak, který se v textu vyskytuje co nejméně, neboť jeho každý výskyt v původním souboru je zapsán pomocí trojice: zarážka, #01, zarážka Počítadlo Udává počet stejných znaků ležících bezprostředně vedle sebe v jednom bloku. Nejčastěji je použito počítadlo 8bitové.

Opakovací znak Je znak, který tvoří blok opakujících se znaků. Obvykle pracujeme se soubory znaku ASCII, tedy znaky délky 8 bitů. Na základě zjištění, že většina skupin opakujících se znaků je spíše kratší délky, vznikla modifikovaná metoda, která se nazývá Run – lenght komprese. Je používaná v grafickém formátu PCX, který používá např. grafický program Painbrush.

Kompresní metoda: Skoro každý formát podporuje některou kompresní metodu Používá se pouze omezen počet schémat Kompresní metoda Zkratka Ztrátovost Příklad formátu Run – lenght RLE Ne PCX Lempel-Zip-Welch LZW ne GIF, PNG, ZIP, ARJ Diskrétní kosinová transformace DCT JPEG Huffamnovo kódování CCITT Ano TIFF Fraktální komprese FIT

Druhy zálohování Plné zálohování Do této operace jsou zahrnuty pouze soubory s nastaveným atributem, který se po ukončení operace u zálohovaných souborů zruší. Přírůstkové zálohování Zde jsou zahrnuty pouze soubory s nastaveným atributem, který se po skončení operace u zálohovaných souborů zruší. Tak se soubory označí jako zálohované a při příštím zálohování již nebudou do operace zahrnuty.

Rozdílové zálohování Při tomto zálohování jsou do operace zahrnuty pouze soubory s nastaveným archivním atributem, který není po skončení operace u zálohovaných souborů zrušen. To znamená, že jsou zálohovány všechny soubory aktualizovaně od posledního zálohování. Ukládá se tedy rozdíl změn od poslední zálohy. Chceme-li obnovit všechny soubory, potom stačí plná záloha a poslední rozdílová záloha. Naopak při přírůstkovém zálohování potřebujeme všechny přírůst. zálohy, které proběhly od poslední úplné zálohy.

Použitá literatura: http://www.fs.vsb.cz Jelínek, J: Komprese dat. PC World, 1992