Atomové elektrárny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektrárny.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST 2011
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Lukáš Najvar Třída: 2L
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fyzika Elektrárny.
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Typy jaderných reakcí.
Tokamak aneb Slunce na Zemi
Jaderná Elektrárna.
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Fyzika – Jaderná elektrárna
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Atomové elektrárny

Atomová elektrárna = technologické zařízení, které využívá vazebnou energii atomového jádra = obdoba spalování uhlí, ale bez škodlivého kouře

Palivo Izotop Uranu U-235

Popis výroby 1. reaktor – řízené štěpení uranu 2. primární okruh – odvádí ohřátou vodu do parogenerátoru 3. parogenerátor – teplá voda jde do sekundárního okruhu – vznik páry 4. pára vedena k turbíně, kterou roztáčí 5. roztočená turbína pohání generátor 6. generátor vyrábí elektřinu

Jaderný odpad velice radioaktivní nebezpečí látek až tisíce let úložiště v elektrárně /ve vodě nebo betonových staveb (sklípků), nebo do betonových či kovových kontejnerů/ kontejnery jsou vyrobeny z tlustostěnné uhlíkaté nebo nerezavějící oceli, z mědi nebo z kombinace mědi a oceli; existují i projekty kontejnerů z titanu

Výhody Nevýhody finanční nákladnost dlouhá doba likvidace jaderného odpadu výbuch = zničení životního prostředí nevypouští do ovzduší škodlivé látky vysoká produkce elektřiny

Mezinárodní stupnice pro hodnocení událostí v atomových elektrárnách 0 - událost bez významu pro bezpečnost (nejběžnější provozní poruchy, běžně zvládnutelné) 1 - odchylka od normálního provozu (poruchy nepředstavující riziko, ale odhalující nedostatky bezpečnostních opatření) 2 - porucha (technické poruchy, které neovlivní bezpečnost elektrárny přímo, ale mohou vést k přehodnocení bezpečnostních opatření) 3 - vážná porucha (ozáření obsluhy elektrárny nad normu, menší únik radioaktivity do okolí - zlomky limitu)

4 – havárie s účinky v jaderném zařízení (částečné poškození aktivní zóny, ozáření okolních obyvatel na hranici limitu) 5 – havárie s účinky na okolí(vážnější poškození aktivní zóny, nutnost částečné evakuace okolí) 6 – závažná havárie (velký únik radioaktivních láte mimo objekt, nutnost využít havarijních plánů k ochraně okolí) 7 – velká havárie (značný únik radioaktivních látek na velkém území, okamžité zdravotní následky, dlouhodobé ohrožení životního prostředí)

Atomové elektrárny v ČR Temelín Dukovany

Atomové elektrárny ve světě

Budoucnost termojaderná reakce slučování jader vodíku = uvolnění obrovského množství energie

Zdroje Tokamak: Lucie Mikulková http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/interaktivni-model-je-jak-funguje-jaderka.html http://www.jaderny-odpad.cz/mezisklady-vyhoreleho-paliva.htm http://www.jaderna-bezpecnost.cz/riziko-nehody-elektrarny.htm http://www.fyzika.webz.cz/index.php?clanek=31&title=Jadern%E9%20elektr%E1rny http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/822-jaderna-elektrarna http://jadrovaenergia.yw.sk/uran.jpg http://web.volny.cz/noviny/ekonomika-a-podnikani/clanek/~volny/IDC/225873/temelin-ma-vazne-bezpecnostni-nedostatky-ukazuji-zatezove-testy-aktualizovano.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Dukovany http://www.nazeleno.cz/energie/jaderna-energie/jaderne-elektrarny-celosvetove-vyrobi-16-elektriny.aspx http://oizp.cz/wp-content/uploads/P12304581.jpg http://thoriumforum.com/new-wave-nuclear-power http://buildipedia.com/knowledgebase/division-33-utilities/33-70-00-electrical-utilities/watts-it-matter-to-you-electricity-generation?print=1&tmpl=component Tokamak: Lucie Mikulková