GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Advertisements

- Úvod do biologie člověka
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Hormonální řízení.
Další přírodní látky.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
BÍLKOVINY Proteiny.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svalová soustava.
α- aminokyseliny a bílkoviny
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Bílkoviny (proteiny).
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola, Hradec Králové
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Martina Fialková Číslo materiálu 4_2_CH_18 Datum vytvoření 24.1.2013 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.C Anotace Výklad a tvorba myšlenkové mapy na téma funkce bílkovin Klíčová slova Kolagen, hemoglobin, aktin a myozin, imunoglobuliny, hormony, enzymy Vzdělávací oblast Chemie Očekávaný výstup Orientace v základních bílkovinách a znalost jejich významu v lidském těle Zdroje a citace Viz příloha

Bílkoviny funkce myšlenková mapa

ROZMANITÉ FUNKCE BÍLKOVIN Pohyb Stavební Ochrana, obrana ROZMANITÉ FUNKCE BÍLKOVIN Transportní Řídící, regulační Katalyzátory Zdroj energie

Stavební funkce Tubulin – bílkovina vytvářející cytoskelet, to je soustava vnitřních vláken, která funguje jako vnitřní kostra Keratin – obsažen ve vlasech, nehtech, rozích, peří Kolagen – vaziva, šlachy, chrupavka, pokožka, kosti a zuby Je rovněž součástí mnoha kosmetických výrobků – šampóny, krémy, pleťová mléka.

Transportní funkce Hemoglobin obsahují ho červené krvinky slouží jako přenašeč kyslíku z plic k jednotlivým buňkám v těle Mezi bílkoviny rovněž patří některé z látek, které se podílejí na přenosu vzruchu mezi nervovými buňkami

Pohyb Tubulin - součást bičíku, který zajišťuje pohyb bakterií, jednobuněčných organismů nebo spermií Aktin a myozin - bílkoviny zajišťující pohyb svalů živočichů a člověka

Ochrana a obrana Imunoglobuliny bílkoviny, které fungují jako protilátky s jejich pomocí se organismus brání cizorodým látkám, např. mikroorganismům bílkovinné protilátky jsou velmi různorodé na většinu nežádoucích látek je v těle připravena protilátka Fibrinogen, fibrin – srážení krve

Řídící a regulační Hormony růstový hormon, inzulin, glukagon, antidiuretický hormon, oxytocin, hormony placenty

Katalyzátory Enzymy urychlují chemické reakce a umožňují jejich průběh téměř každá chemická reakce je v živých buňkách ovlivňována a řízena enzymy

Zdroje energie Za nepříznivých podmínek např. při hladovění Ve stavu nouze vyčerpá organismus veškeré zásoby sacharidů a lipidů a začne využívat jako zdroj energie bílkoviny z vlastní svalové hmoty

Úkol: Doplň k obrázkům názvy bílkovin podle místa, kde se vyskytují

Šmídl J., Doulík P., Škoda J.: Chemie 9, pracovní sešit, nakladatelství Fraus Škoda J., Doulík P.: Chemie 9, učebnice, nakladatelství Fraus NEZNÁMÝ, Autor. gamepark.cz [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gamepark.cz/kosterni_svaly_134144.htm http://www.gamepark.cz/pictures/00/08/38/83816.jpg NEZNÁMÝ, Autor. ostan.cz [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ostan.cz/projekty/kostra/ http://www.ostan.cz/projekty/kostra/images/rentgen.jpg KNOLLOVÁ, Michaela. medixa.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.medixa.org/lecba/darcovstvi-spermii http://static.zalekarem.cloud.fishcms.cz/media/image/2-darcovstvi-spermii.jpg NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.cz [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A1_krvinka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Redbloodcells.jpg