Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exportní politika ČR Podpora exportu s podporou státu v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu.
Advertisements

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Vize strategického směřování ČEB
CO NOVÉHO V REGULACI, V MEZINÁRODNÍCH PRAVIDLECH A V BRUSELU JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Export jako významný pilíř ekonomického růstu firem, Ostrava
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
Exportní politika ČR Mirek Topolánek předseda vlády ČR Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Úloha zahraničních kanceláří CzechTrade Tomáš Rak.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
LIMITY FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Rudolf Rabiňák, člen představenstva a výkonný ředitel RBCZ XIII. Exportní fórum listopadu 2014, Mladé Buky.
Součinnost podnikatelské sféry s ministerstvem průmyslu a obchodu v aktuálních podmínkách mezinárodní finanční krize Ing. Jiří Koliba náměstek ministra.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Ruská federace x WTO a OECD
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora exportu - role komerčních bank
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Co jsme udělali pro zlepšení spolupráce s exportéry Ing. Karel Pleva, MBA.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Mgr. Lukáš Prokeš zástupce náměstka ministra ředitel odboru Podpora exportu a ekonomická diplomacie 11 Podpora exportu a ekonomická diplomacie.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
EGAP a podpora exportu do Ruska Jan Procházka 4. října 2016.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Michal Šperling - EUREDIS
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vládní program na podporu exportu
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Transkript prezentace:

Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference, Ostrava, 9.4.2009

Bilaterální obchodní a ekonomické vztahy – řízení podpory exportu(1) VIZE: Exportní strategie 2006 -2010 Prosadit zájmy ČR ve světě prostřednictvím obchodu a investic (+ základní zdroje) Zlepšení kvality služeb státu – Lepší produkty a nové příležitosti pro podnikatele tj.usnadňování obchodu, účinná podpora firem, lepší informovanost, vlídné a efektivní jednání, diverzifikace a podpora high VA, (IT), partnerství MZV, HK, kraje..

Projekt: Exportní strategie 2006 -2010 Bilaterální obchodní a ekonomické vztahy – řízení podpory exportu Exportní strategie(2) Projekt: Exportní strategie 2006 -2010 Základní dokument podpory exportu Řízena manažerským způsobem Řízena projektově – 12 projektů Schválena vládou Každoročně zpráva vládě o plnění Rada pro obchod a investice ministra

I. Exportní financování Bilaterální obchodní a ekonomické vztahy – řízení podpory exportu: 3 produktové řady(3) I. Exportní financování ČEB – v roce 2008 nové úvěry v objemu 20 mld. Kč - dotace ze stát. rozpočtu na úrokové rozdíly 281 mil. Kč EGAP – v roce 2008 286 nových smluv v objemu 43 mld.Kč v roce 2009 bude zvýšena pojistná kapacita o 30 na 150 mld. EGAP nečerpá prostředky ze stát. rozpočtu (samofinancování)

Bilaterální obchodní a ekonomické vztahy – řízení podpory exportu: 3 produktové řady(4) II. Účinná asistence a podpora firem na místě (velvyslanec, OEU,ZKCT,CI, mise…) * vyhledávání kontaktů; * info o trhu a legislativě - napojení (IZ) rozpočet?; * podpora působení v místě - otevírání dveří, * státní zakázky – fair trade, state aid??, SOLVIT * foot in the door - banka, hotel - snížení nákladů * plán misí - prioritní země case EPE: veletrh jako nástroj průzkumu a poznání teritoria

III. Marketing, propagace, výstavy a veletrhy Bilaterální obchodní a ekonomické vztahy – nástroje v pravomoci ČR – člen. státu EU (5) III. Marketing, propagace, výstavy a veletrhy MR - průzkum, konjunktura, statistiky, web * STI, a konjunktura; Businessinfo * Semináře v ČR o teritoriích * Poptávky, tendry, nové příležitosti. V roce 2009 plánuje MPO 46 akcí 3 národní výstavy - Mexiko, Čína, Rusko Alokovaná částka +150 mil. Kč eu na 250 mil. Kč Veletrhy SRN (???), prioritní země ???

Nástroje pro řízení a prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR (1) EXPORTNÍ STRATEGIE ČR otazníky Exportující firmy klíčový zákazník ??? Segmentace exportérů – kriteria exportní připravenosti, zpětná vazba, měření účinnosti a efektivnosti (IZ), krize…

Nástroje pro řízení a prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR (2) MPO proti krizi: Proti krizi a poklesu exportních zakázek jde MPO cestou: 1) Navýšení základního kapitálu České exportní banky o 1 mld. Kč (s možností dalšího navýšení v případě potřeby). Navýšení základního kapitálu ČEB o 1 mld. umožní poskytnout státní podporu vývozu v objemu cca 20-25 mld. Kč. současně je navýšena pojistná kapacita společnosti EGAP (maximální limit expozice EGAP) ze 120 mld. na 150 mld. Kč, což umožní vyhovět všem požadavkům exportérů na pojištění vývozu se státní účastí

Nástroje pro řízení a prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR MPO proti krizi: 2) Financování nepřímých vývozců – dodavatelů subdodávek větších exportérů. Financování výroby pro vývoz ze strany ČEB. Přístup a zapojení komerčních bank do státem podporovaného úvěrování a pojišťování vývozu prostřednictvím tzv. mechanismu vyrovnávání úrokových sazeb – zákon 58/1995 o pojišťování a financování vývozu Dočasné zvýšení pojistného krytí všech typů pojištění vývozních úvěrů ze strany EGAP z 95 % na 99 %.

Nástroje pro řízení a prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR MPO proti krizi: Navýšení prostředků na veletrhy a výstavy na 250 mil. Kč Běžně cca 100 mil. Kč/ rok Dalších 150 mil. Kč ze strukturálních fondů EU Další krytí na výstavy a veletrhy vynakládá MZV a MMR. www.businessInfo.cz www.mpo.cz www.czechtrade.cz

děkuji Ing. Petr Adrián, MBA adrian@mpo.cz