Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Chemická termodynamika I
Relativistická dynamika
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Mechanická práce a energie
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Dynamika hmotného bodu
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
Speciální teorie relativity - Opakování
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Homogenní elektrostatické pole
Škola Střední průmyslová škola Zlín
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Izotermický a izochorický děj.
4.Dynamika.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Relativistický pohyb tělesa
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Rovnováha a rázy.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Vzduchová dráha Dynamika částice názorně Předvádí: Přemysl Rubeš
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Aplikace fyziky ve stavební, důlní a laboratorní praxi Fakulta stavební VŠB –TUO Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Kinetická energie tuhého tělesa
Speciální teorie relativity
Speciální teorie relativity
IDEÁLNÍ PLYN.
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
Relativistická dynamika
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Vztah mezi energií a hmotností

Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso může mít různou kinetickou energii, potenciální energii nebo vnitřní energii a přitom jeho setrvačná hmotnost zůstává stálá

Relativistická dynamika říká:  změna energie tělesa souvisí se změnou jeho hmotnosti  když těleso o hmotnosti m 0 uvedeme z klidu do pohybu rychlostí v, zvětší se jeho kinetická energie o ΔE k  relativistická hmotnost závisí také na rychlosti, proto se současně zvětší i hmotnost tělesa o Δm=m-m 0.

Einsteinův důkaz: Při každé změně celkové energie soustavy se mění také její hmotnost a platí vztah: ΔE = Δmc 2 ΔE → změna celkové E soustavy Δm → změna hmotnosti C → rychlost světla ve vakuu Tento vztah platí nezávisle na tom, jakým způsobem se mění energie tělesa.

Einsteinův vztah mezi hmotností a energií: Mezi celkovou energií soustavy E a hmotností soustavy m platí vztah : E = mc 2  patří mezi nejvýznamnější výsledky speciální teorie relativity  energie a hmotnost si jsou navzájem úměrné

Ověřování vztahu:  vzhledem k velké hodnotě rychlosti světla odpovídá ΔE makroskopického tělesa malá Δm  v klasické fyzice lze proto považovat hmotnost těles za konstantní a nezávislou na energii

 vztah byl bezpečně ověřen v celé řadě experimentů z oblasti jaderné fyziky, kde je úspěšně využíván  na jeho principu je založena činnost jaderného reaktoru a jaderné bomby  má velký význam i v astrofyzice (původ sluneční energie, energie hvězd apod.)

Klidová energie  E 0 – takovou energii má těleso, které je vzhledem k vztažné soustavě v klidu (v=0)  mezi klidovou hmotností a klidovou energií platí vztah: E 0 = m 0 c 2

Celková energie  je rovna součtu klidové energie E 0 a kinetické energie E k : E = E 0 +E k  Pro celkovou energii soustavy platí zákon zachování energie: Celková energie izolované soustavy zůstává při všech dějích probíhajících uvnitř soustavy konstantní.