Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_4_MÍROVÁ KONFERENCE V PAŘÍŽI
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Ukončení 1. světové války
Zpracovala: Lucie Doležalová 9.A ZŠ a MŠA Brno , Horníkova 1
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
Svět po 1. sv. válce.
I. světová válka ( ) opakování pro 9.ročník ZŠ
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
Svět po válce 5. část.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_111 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Pařížská mírová konference – versailleský systém
Pařížská mírová konference
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
(Pařížská mírová konference)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Československo 20. let – 30. let
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Poválečné uspořádání světa
 Místo, termín, záměr  Omezení armády  Další omezení, válečné náhrady Versailleská smlouva.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Cesta k 1. světové válce 1. část
Válečné konflikty v Evropě
I. světová válka – Pařížská mírová konference
První světová válka III
I. světová válka – konec války
Prusko-Francouzská válka
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
 Řešení budoucích konfliktů  Autor myšlenky  Zahájení činnosti, sídlo, složení  Nesplnění poslání Vznik Společnosti národů.
I. světová válka - předpoklady
9. ročník Novověk, moderní dějiny
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Společnost národů, její vznik a úloha
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_32_INOVACE_3137 NázevKonec 1. svět. války a Pařížská mírová konference Téma.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
První světová válka 8. třída.
Versailleská konference
Svět po první světové válce
TÉMA: MEZI SVĚTOVÝMI VÁLKAMI
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
První světová válka 8. třída.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poválečné uspořádání uč
1.světová válka – Velká válka
Dozvuky 1. světové války uč
Transkript prezentace:

Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference) 9.ročník

11. 11. 1918 bylo mezi válčícími státy vyhlášeno příměří po 1. světové válce (není to totéž, co mír) - jedná se o klid zbraní do doby, než budou vyjednány mírové podmínky

Versailleská (Pařížská mírová) konference 18. ledna 1919 - byla zahájena v Zrcadlovém sále na zámku ve Versailles (datum nebylo náhodné, 18. 1. 1871 zde bylo s velkou slávou vyhlášeno sjednocení Německa…teď naopak se ukázala jeho porážka)

Zrcadlový sál zámku ve Versailles

na konferenci se měly dojednat mírové smlouvy s poraženými státy ve válce zvítězila Trojdohoda : VB, Francie, USA + Itálie, Japonsko a asi 30 dalších států jako jejich spojenci - Rusko z původní dohodové sestavy přizváno teď nebylo, protože odstoupilo z války na jaře 1918 po své říjnové revoluci 1917

poražený byl Trojspolek : Německo, Bulharsko, osmanská říše a R-U (to se rozpadlo na Rakousko, Maďarsko, Polsko, Československo a pozdější Jugoslávii) - z nově vzniklých států se Rakousko a Maďarsko řadí mezi poražené, ostatní tři státy získaly samostatnost

německá rakouská turecká ruská celkem během války zanikly čtyři monarchie : německá rakouská turecká ruská

Mírové smlouvy se uzavíraly s každým poraženým státem zvlášť postupně během let 1919 – 1920 společné znaky : zaplatit válečné reparace ztráta některých území vojenská omezení (dát některé zbraně vítězům, omezit armádu) uznat nástupnické státy

Mírová smlouva s Německem se uzavírala ve Versailles

Mírová smlouva s Maďarskem se uzavírala ve versailleských zahradách v zámku ve Velkém Trianonu

V Saint –Germain /sen žermen/ mírová smlouva s Rakouskem

Mírová smlouva s Bulharskem v Neuilly /neji/

Mírová smlouva s osmanskou říší v Sevres /sévr/ osmanský erb

Woodrow Wilson Zástupci vítězných států na mírové konferenci : prezident USA

britský ministerský předseda italský premiér

francouzský premiér - přítomen byl také zástupce Japonska, japonský princ

Mírová smlouva s Německem byla nejdůležitější, protože to byl hlavní viník války nejtvrdší přístup k Německu měla Francie (měla nejzničenější území, hlavně průmyslový sever, nejvíce trpěla bojem a chtěla nejvíce peněz)

přístup Velké Británie byl mírnější (nesousedila bezprostředně s Německem a nechtěla také Německo příliš oslabit, aby moc nevzrostl vliv Francie – VB a Francie byly sice spojenci, vždy soupeřily na evropském kontinentě o to, kdo má větší vliv, moc a postavení….

nejsmířlivější byly USA - byly za mořem v ústraní a z jejich strany se ozývalo varování před přílišným oslabením Německa, kde by pak utiskované a vzbouřené obyvatelstvo mohlo vyvolat nový konflikt…tomuto názoru ale málokdo naslouchal

Mírová smlouva s Německem : reparace 20 mld zlatých marek… …nezaplatitelné ztráta území a kolonií vojenská omezení = pouze 100 tis. vojáků, zrušit brannou povinnost, bez letadel, tanků, ponorek… demilitarizace = pás 50 km kolem Rýna bez něm. vojáků a s ochranou Dohody

SN = Společnost národů 1920 postupně až 50 států sídlo ve Švýcarsku v Ženevě organizace pro mír, bezpečnost, odzbrojení neměla voj. jednotky….nedokázala zabránit 2. světové válce, když začal klíčit fašismus

- válka přestala být pokládána za legitimní způsob řešení konfliktu… - válka přestala být pokládána za legitimní způsob řešení konfliktu….1928 vznikla dohoda desítek států o tom, že je válka postavena mimo zákon a zavržena jako prostředek mezinárodní politiky

Použitá literatura : Válková, V. : Dějepis 9 pro ZŠ, nejnovější dějiny