Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Reakce organické chemie
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
CHEMIE
Dusíkaté deriváty, opakování
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
Prvky symbolika Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Anorgaická.
Reakce anorganické Chemie I
Elektronová konfigurace
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Vlastnosti atomových jader
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Klasifikace hydroxyderivátů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Alkalické kovy CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Aminy, klasifikace a názvosloví
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Reakce anorganické chemie II.
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
Dopočítávání rovnic II.
Aminy, vznik, vlastnosti
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Jaderná energie Radioaktivita.
alkalických zemin - cvičení
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
Karboxylové kyseliny názvosloví
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Elektrochemie, články CH-1 Obecná chemie, DUM č. 18 Mgr. Radovan Sloup
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Základní škola a mateřská škola Damníkov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup 1. ročník čtyřletého studia Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II 2

Co je to radioaktivita? radioaktivita Radioaktivita je jev, kdy se jádra atomů určitého prvku samovolně přeměňují na jádra jiného prvku, přičemž je emitováno (vyzařováno) vysokoenergetické záření. Jádra vykazující tuto vlastnost se nazývají radionuklidy. emitovaná částice mateřské jádro dceřinné jádro

radioaktivita (záření) alfa 2He 4 radioaktivita (záření) alfa Z - Při této jaderné přeměně se uvolňuje částice α, která je jádrem helia 2He - obsahuje tedy 2 protony p+ a 2 neutrony no. Z mateřského jádra s N nukleony a Z protony částice α odnáší 2 protony a 2 neutrony, takže vzniklé dceřinné jádro bude mít N-4 nukleony a Z-2 protony a posune se v PTP o dvě místa vlevo. 4 částice α mateřské jádro dceřinné jádro

radioaktivita (záření) beta - Při této jaderné přeměně je z mateřského jádra vysokou rychlostí emitována částice ß-, což není nic jiného než elektron e-, stejný jako je v obalu atomu. Při přeměně ß- se nukleonové číslo nemění, avšak jelikož se jeden neutron změnil na proton (přeměnou: no → p++ e-), protonové číslo se zvýší o 1. Posun v PTP o místo vpravo. částice ß- mateřské jádro neutrino (p+) dceřinné jádro

radioaktivita (záření) beta + Při této jaderné přeměně je z mateřského jádra vysokou rychlostí emitována částice ß+, což je pozitron e+, antičástice k elektronu. Při přeměně ß+ se nukleonové číslo nezmění, avšak jelikož se jeden proton rozpadl (přeměnou: p+ → n0+ e+), protonové číslo se zmenší o 1. Posun v PTP o jedno místo vlevo. neutrino (p+) částice ß- mateřské jádro neutrino + elektron = foton dceřinné jádro

radioaktivita radioaktivita gama - γ Uvolněná energie vede k tomu, že dceřinné jádro B po radioaktivní přeměně vzniká většinou v energeticky excitovaném stavu B´. U jádra B´ zpravidla velmi rychle nastane deexcitace, při níž se příslušný energetický rozdíl vyzáří ve formě fotonu. foton emitovaná částice mateřské jádro dceřinné jádro

α α α β- β+ radioaktivita 88Ra → … + 2He 226 4 88Ra → 86Rn + 2He 226 4 doplň s pomocí tabulky a urči typ radioaktivity: 88Ra → … + 2He 226 4 88Ra → 86Rn + 2He 226 4 222 α 78Pt → … + 2He 4 192 78Pt → 76Os + 2He 4 192 188 α 176 4 74W → 72Hf + 2He 176 4 180 α … → 72Hf + 2He 30 15P → 14Si + +1e 30 β- … → 14Si + +1e 91Pa → … + -1e 234 91Pa → 92U + -1e 234 β+

RADIOAKTIVITA Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (obecná chemie) Třída: první ročník čtyřletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-1_13 Anotace a metodické poznámky Vysvětlení základních typů radioaktivity. Animace usnadní pochopení základních rozdílů. Součástí popisu je také výsledný posun částic tabulkou. Pro tyto jevy je nezbytná práce s periodickou tabulkou prvků. Před touto látkou je vhodné alespoň rámcově zopakovat základní složení atomu, protonová a nukleonová čísla. V závěrečném slidu je k dispozici několik cvičení, opět s periodickou tabulkou prvků. Po vyplnění je po kliknutí k dispozici řešení. Použité materiály: Honza, J.; Mareček, A.; Chemie pro čtyřletá gymnázia (1.díl). Brno: DaTaPrint, 1995;ISBN 80-900066-6-3 Vacík, J. a kol.; Chemie pro I. ročník gymnázií. Praha: SPN, 1984; ISBN 80-04-25219-4 Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.