Informační a komunikační technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Informační a komunikační technologie
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Hanuš HOLZER 2 EPi ARCHITEKTURA PC.
Paměťová média.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
PC základní jednotka.
Vnější paměti počítače
Systémové oblasti disku
Vnitřek skříně počítače
Správa disků
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie Ing. Jan Roubíček

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT VY_32_INOVACE_09_1_15_IT

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Magnetofonové pásky (audiokazety) Sloužily v 80. letech 20. století pro záznam dat u osmibitových počítačů. Data byla zaznamenávána ve formě strojového kódu. K záznamu a čtení dat sloužil externě připojený magnetofon. V současné době se již prakticky nepoužívají.

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Pevný disk (harddisk) Slouží k dlouhodobému uložení počítačových dat. První pevný disk sestrojila firma IBM v roce 1956. Tento disk byl velký jako menší skříň a obsahoval 51 diskových kotoučů o velikosti 24“ a vešlo se na něj 5 MB dat. Pevné disky se začaly rozšiřovat v roce 1979. První rozumně použitelný pevný disk vyvinula společnost Seagate; měl kapacitu 5 MB a používal slot pro 5,25 palcovou mechaniku.

PRINCIP ZÁZNAMU NA PEVNÝ DISK Několik hliníkových nebo keramických kotoučů, umístěných nad sebou v prachotěsném pouzdru, pokrytých magnetickou vrstvou. Data jsou zapisována do tzv. stop (tracks), uspořádaných do systému soustředných kružnic, číslovaných od kraje kotouče ke středu. Na okraji nultá stopa. Každá stopa je rozdělena na sektory o velikosti 512 B. Sektory jsou seskupovány do skupin po 4, 8, 16, 32, 64 a tím vznikají tzv. alokační jednotky, neboli clustery /klastry/.

PRINCIP ZÁPISU NA PEVNÝ DISK Sektor = 512 B Cluster Stopa (track)

Pevné disky Řadiče pevných disků Zajišťují komunikaci mezi diskem a základní deskou. IDE (Integrated Drive Electronic) Připojuje se přes rozhraní ATA. Umožňuje připojit až 2 zařízení k jednomu řadiči. Maximální kapacita disku na jednom řadiči 528 MB. V současné době se již u pevných disků příliš nevyužívá.

Pevné disky Řadiče pevných disků EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronic) Nástupce IDE. Definuje dva samostatné kanály IDE. Na každý kanál představující jeden plochý kabel lze připojit dvě jednotky (pevný disk, CD mechaniku, …). Nastavení připojených disků pomocí jumperů. Pokud je na jednom kanálu připojena pouze jedna jednotka, je nastavena jako „Drive Only“. V případě připojení dvou jednotek na jednom kanálu je první nastavena jako „Master“ a druhá jako „Slave“. SATA SCSI (Small Computer Systém Interface) /skazi/ Používá se u vysokorychlostních disků.

PARAMETRY PEVNÝCH DISKŮ Kapacita [GB] Maximální množství uložených dat. Dříve desítky až stovky MB, nyní desítky až stovky GB). Otáčky [ot/min] 5 400 nebo nyní častěji 7 200 ot/min. Přístupová rychlost [ms] Jak rychle disk zapíše, případně najde data. Například 8 ms. Hlučnost Výrobce WD = Western Digital, Seagate, Quantum, ….

Partition tabulka Je umístěna na disku na začátku nulté stopy. Uchovává informace o rozdělení fyzického disku na více logických jednotek (svazků, oddílů). Každý disk lze rozdělit až na 4 logické oddíly. K vytvoření oddílů slouží speciální programy. Fdisk (dříve). Partition Magic. … Rozdělení disku umožňují v současnosti přímo instalační CD operačních systémů. Fyzický disk C: D: Logické disky (oddíly)

Souborové systémy Zajišťují správu jednotlivých clusterů, přidělují diskový prostor ukládaným souborům. Obsahují informace o tom, jaká data který konkrétní cluster obsahuje, a také informace o datu a času jejich uložení a změny. Vzniknou zformátováním diskového oddílu. 1 2 3 n Alokační jednotky (clustery)

Souborové systémy FAT (File Allocation Table) FAT 32 Je schopen spravovat 216 clusterů. Pro diskové oddíly s maximální kapacitou do 2 GB. FAT 32 Je schopen spravovat 232 clusterů. Pro diskové oddíly s maximální kapacitou do 2 TB. NTFS (New Technology File System) V současnosti nejrozšířenější pro diskové oddíly s operačním systémem Windows. HPFS (High Performance File System) EXT 2 (Extended) Určeno pro disky s operačním systémem Linux.

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Externí pevné disky Vyrábějí se v rozměrech 1,8“ nebo 2,5“ nebo 3,5“. K počítači je připojujeme nejčastěji pomocí rozhraní USB 2.0, nověji také USB 3.0.

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Pružný disk (floppy disk) Sloužily k uložení nebo k přepravě malého množství dat. V současné době se již skoro nepoužívají (převážně z důvodu malé kapacity). Disketa (floppy disk) je pružný kotouč pokrytý magnetickou vrstvou rozdělenou na stopy a sektory, uložený v pouzdře, které se zasouvá do disketové mechaniky (floppy disk drive). Parametry 3,5“ disket Souborový systém FAT 12. Běžná kapacita 1,44 MB. Otáčky 300 ot/minutu.

Historie disket 8“ diskety 5,25“ diskety 3,5“ diskety Od roku 1967 – firma IBM. Kapacita 80 KB až 1,2 MB. 5,25“ diskety Od roku 1976. Kapacita 360 KB (DD = double density) nebo 1,2 MB (HD = high density) 3,5“ diskety Od roku 1983. Kapacita 0,77 MB (double density) nebo 1,44 MB (high density), později až 2,88 MB (extra high density).

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT ZIP disky JAZ ZIP disketa vypadá podobně jako 3,5“ běžná disketa, pouze je o něco tlustší. Kapacita ZIP je zhruba 100 MB nebo 250 MB. V současnosti se používají málo. JAZ Druh přenosných pevných disků. Kapacita 1 GB a 2 GB. Příliš se nerozšířily (vysoká cena).

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Páskové mechaniky Slouží k zálohování velkých objemů dat (například celých pevných disků). Kapacita v desítkách GB. V současné době již málo využívané.

Poznámky