Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data MVDr. Petr Urban – ČMSCH a.s. Větrný Jeníkov 20.3.2012
Co nejsem schopen změřit, to nejsem schopen vyhodnotit
Kontrola užitkovosti Nádoj Tuk Bílkovina Laktóza Somatické buňky Močovina „Fáze laktace – DIM“
Vyhodnocení dat z KU Tištěná papírová sestava Elektronická sestava z LRM- rozbory KU Html, Excel, CSV, TXT Elektronické sestavy z Milk Profit Data (PC Dart, NaviMilk, Afifarm)
Management informací Sběr dat (měření, pozorování) Organizování dat (struktura datového souboru) Zpracování dat (vstupy a výpočty) Publikování dat (prezentace dat) Integrace dat Využití dat
Milk Profit Data - sestavy Produkce - Laktační profil stáda - Produkce mléka na dojenou krávu - Přehled laktace Zdravotní stav mléčné žlázy - Somatické buňky a lineární skóre SB - Hodnocení zaprahnutí (hotova částečně) - Změna PSB mezi následnými KU (v přípravě) Reprodukce & Rychlé výsledky reprodukce (ve vývoji)
Klíčové ukazatele (benchmarky) PRODUKCE Dojivost - dojení 2x denně 29-32kg (H) - dojení 3x denně 35-38kg (H) - dojení 2x denně 21-22kg (C) LAKTAČNÍ STAV STÁDA Laktační dny (DIM) 160-175 ZDRAVOTNÍ STAV Počet somatických buněk – dlouhodobý průměr < 200tis., jednotlivý měsíc < 300tis.
Další produkční indikátory 150 denní laktace Užitkovost 1-40 a 41-100 Perzistence laktace Laktační start, vrchol laktace a laktační summit Složky (tuk, bílkovina a T/B, případně močovina) Přepočtená 305 ME laktace
Mléčné složky Bílkovina 3,2-3,5% metabolizovatelný protein a energie KD Tuk podle plemene a užitkovosti strukturální vláknina KD T/B 1,1 – 1,4 (H 1,15 C 1,20) acidózy x ketózy Močovina 20-30mg/100ml N-látky
Přepočtená 305 ME laktace Měla by být nejvyšší u prvotelek Lze tolerovat produkci nižší o 180-270kg oproti druhotelkám (možná brakace) Produkce starších krav by neměla být nižší o více než 450kg vůči prvotelkám a druhotelkám
LS Rozmezí PSB (tis.) Střední hodnota (tis.) Ztráta mléka u dospělé dojnice (kg) za den za laktaci 0 - 17 12,5 1 18 - 34 25 2 35 - 70 50 3 71 - 140 100 0,75 200 4 141 - 282 1,5 400 5 283 - 565 2,25 600 6 566 - 1130 800 7 1131 - 2262 1600 3,75 1000 8 2263 - 4525 3200 4,5 1200 9 4526 - 9999 6400 >5 >1400
SB LS Nádoj 500 5 27,75 100 3 29,25 4100 8 25,5 Aritmetický 5,0 3,5 28,875 Vážený (bazén) 453 Dodávka (bazén) XXX 263,25 50 2 30 400 6400 9 24,75 3,0 720 621 292,5 86 267,75
Rozložení SB a LS v laktaci Vysoké PSB (LS) na začátku laktace Problém u suchostojných nebo otelených krav – zaprahování, prostředí, hygiena, výživa Telení jalovic vysokým PSB (LS) Problém prostředí odchovu jalovic, případně čerstvě otelených jalovic – prostředí, hygiena, výživa Vysoké PSB (LS) na vrcholu laktace Zkontrolovat postupy dojení
Rozložení SB a LS v laktaci Počet SB (LS) roste s laktačními dny Kontagiosní mastididy – technologie a hygiena dojení Počet SB (LS) roste s paritou dojnic Kontagiosní mastitidy – technologie a hygiena dojení Zvýšení počtu SB v určitém časovém období Nová zvířata ve stádě x enviromentální mastitidy – kontrola zařazování do stáda, ustájení a hygieny dojení LS>3,9 do 30% zvířat ve stádě
Lineární skóre SB indikátory LS 0-4 min. 85% stáda (prvotelky 90%, druhotelky 85% , 3. a další laktace 80%) LS 7-9 max. 4% stáda (prvotelky 2%, druhotelky 4%, 3. a další laktace 5%) LS=X není stanoven počet SB a LS
Hodnocení zaprahnutí Hodnotí PSB (zdravotní stav mléčné žlázy) po otelení před zaprahnutím zdravá zdravá zelená zdravá nemocná modrá nemocná zdravá žlutá nemocná nemocná červená Šedý podklad – nelze hodnotit – nejsou stanoveny PSB nebo uběhla delší doba od porodu
Sdílení informací z KU a MPD Výživářské firma Veterinář
Děkuji Vám za pozornost urban@cmsch.cz 725 969 918