Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Aktuální stav postgraduálního vzdělávání v gynekologii a porodnictví
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
Darja Hrabánková Navrátilová
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
MASÉR kvalifikační kurz akreditovaný MZ ČR
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Stáže v EP. Druhy stáží Placené stáže Neplacené stáže Stáže s obecným zaměřením Stáže určeny mladým lidem, kteří mají absolvovat stáž v rámci svého vzdělávání.
Vzdělávání dětských sester
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Právní aspekty akce „Děkujeme odcházíme“
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Legislativa.
Specializační kurz Interní základ
Vzdělávání sociálních pracovníků
Novinky ve specializačním vzdělávání
Dotazník pro lékaře FNOL PhDr. Lubica Juríčková, PhD.
Podmínky předatestační přípravy (sporné otázky, diskuze)
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Kudy vede cesta z pasti ven z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK1.
MLADÍ LÉKAŘI o.s. FINANCNI PODMINKY LEKARU V PREDATESTACNI PRIPRAVE MUDr. Štěpán Sulek Poslanecká sněmovna ČR.
Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Ing. Veronika Vindemanová
Charakteristika a specifika oboru:
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Reforma vzdělávání Vyhláška o oborech specializovaného vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů V této vyhlášce je.
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zpracovala: MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., předsedkyně výboru
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ Postgraduální vzdělávání v dětském lékařství ve smyslu zákona 95/2004 Sb. Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ

Co zákon přináší ? Vzdělávání podle pravidel Evropské unie Obor se oficiálně nejmenuje pediatrie, ale: DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Nejsou obory základní a nástavbové, ale všechny obory (84) vyjmenované ve vyhlášce k zákonu jsou základní, zakončeny atestací(ČPS ČLS JEP: DL,N,DK,DR,DP,DN,DGEH,DOOH …PDL) Obory mají vzdělávací programy, uveřejněné na www stránkách MZČR K zahájení vzdělávání je třeba ODBORNÁ ZPŮSOBILOST (absolvování Mgr.studia na LF), k samostatnému výkonu povolání lékaře bez odborného dohledu je třeba SPECIALIZOVANÁ ZPŮSOBILOST

Jak vzdělávání probíhá ? Při výkonu lékařského povolání na akreditovaných pracovištích pod vedením školitele s náplní a délkou trvání podle vzdělávacího programu nejméně na úvazek 0,5 …akreditační komise MZ ČR PhD…odpovídá-li náplň vzdělávání akreditačnímu programu…zápis školitele Je zakončeno atestací…atestační komise MZ ČR…atestační komise MZ ČR, atestace=specializovaná způsobilost=nejvyšší kvalifikace Administrace vzdělávání…MZ ČR…deleguje…zatím na IPVZ

I.Přechodná ustanovení § 44 Podle zákona ten, kdo má atestaci I.° z pediatrie nemá specializovanou způsobilost (SZ) pro dětské lékařství ani praktické dětské lékařství…aby SZ získal musí mít buď licenci ČLK vydanou před 1.4.2004 ČLK pro výkon soukromé praxe Nebo doplnit si vzdělání do 31.3.2009, aby odpovídalo požadavkům vzdělávacího programu…tzn.přesně uvést praxi po atestaci I.°z pediatrie, zaslat formulář žádosti (www.stránky MZ ČR) na OVV MZ ČR a vyčkat…

II.Přechodná ustanovení § 44 Co to je doplnění praxe…výklad?…katedra pediatrie má tento výklad: Pro ty, které/kteří atestovaly/li před 31.12.2004 a pracovaly/li potom 24 měsíců na úvazek 1,0 jako lékaři v oboru pediatrie (dětské lékařství) = práce na dětském oddělení/dětské klinice s neselektovaným příjmem dětí – ANO Individuální posuzování absolvované praxe tu i v zahraničí… vycházíme z toho, co je psáno a potvrzeno nadřízeným, při rozpacích konzultujeme…

III.Přechodná ustanovení § 44 Atestace II.°z pediatrie=SZ v oboru DL, ale ne v nástavbových oborech ani PDL! PLDD – atestace I.° z pediatrie, práce v pediatrii 3 roky, z toho 1 rok jako PLDD Nástavbové obory…SZ ano N,DK, jinak atestace podle nových předpisů – DR, DP, DN, DGEH, DOHO…první vlna atestujících…

Často kladené otázky Jak je to s praxí v EU a mimo EU? Jak je to s praxí ve Slovenské republice? Jak je to s přerušením praxe mateřskou dovolenou? Kde mohu absolvovat praxi u PLDD?  OSPDL, U Hranic 16-18, 100 00 Praha 10, www.detskylekar.cz , brzo už i www.str. IPVZ Musím absolvovat praxe v malých oborech vždy na akreditovaných pracovištích (psychiatrie, dermatologie, ARO)? Atestovala jsem I.° v roce 2000, od té doby pracuji jako sek.lékařka na dětské klinice v Plzni na úvazek 1,0, žádám o SZ – musím mít vyplněný log-book? Akreditovaná pracoviště…předseda akreditační komise je prof.MUDr.Jiří Zeman,DrSc., KDDL, 1.LF a VFN