HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava povolání
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Národní soustava kvalifikací
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Podpora procesů uznávání
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Rada kvality ČR

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Průlomový zákon dní-kvalifikace.czwww.nsp.cz 2 Zákon č. 179/2006 Sb. Není důležité jak a kde jsme získali kvalifikaci. Není podstatné, co jsme vystudovali, protože klíčové je, zda práci ovládáme. Ověřování není formální (zkouška). Úplně nové je „kdo může zkoušet“ (autorizovaná osoba/zástupce). Požadavky na zkoušení jsou tvořeny „zdola“.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Sektorové rady Jsou uskupení, kde se setkávají reprezentanti zejména oborových společenstev za účelem stanovování požadavků praxe na jednotlivé dílčí kvalifikace. Sektorové rady jsou reprezentativní a představují odbornou shodu “nad tím, jaká kvalifikace je požadovaná v praxi a co má obsahovat“. Jsou naplněním principu tvorby kvalifikací „zdola“.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Návrat ke vzdělávacímu procesu Umění škol pracovat s dospělými lidmi místo lavic konzultace inspirace „Baťa systém“ růst potřeby manažersky se podílet na rozvoji zaměstnanců motivační stimuly zaměstnavatelů na podporu sebevzdělávání zaměstnanců provázanost interních HR systému se zákonem č. 179/06 Sb. další kreativní řešení

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Klienti ověřování zejména pro období „druhé kariéry“ - klienti s praxí, bez dokladu o vzdělání - požadavek plnoletosti účastníka zkoušky Jaké zkoušky jsou řešeny podle zákona č. 179/2006 Sb. ? Ty, které nejsou ošetřeny zvláštními předpisy a do úrovně ÚSO. - příklad provázanosti zvláštního předpisu se zákonem č. 179/06 Sb. - bezpečnostní průmysl

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Kvalifikační standard vyjadřuje kompetence dílčí kvalifikace. - vazba na povolání - dílčí kvalifikace, které nemají kvalifikaci úplnou Hodnotící standard obsahuje kritéria a způsoby ověřování. Co tvoří dílčí kvalifikaci?

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání

Schvalovací procesy dílčích kvalifikací Zjednodušené schéma postupu -NÚOV (plánování tvorby standardů) -ověření vazby na povolání -tvorba v sektorové radě – v prac. skupinách -sektorová rada schvaluje -vyjádření MPSV (ve vazbě na Národní soustavu povolání) -schválení autorizujícím orgánem -schválení MŠMT a zápis do Národní soustavy kvalifikací (NÚOV) 12

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Kdo může ověřovat - autorizace Udělení autorizace § 9, 13, 14, 15 Fyzická osoba § 10 Právnická osoba/Škola § 11 Autorizovaný zástupce § 12 Zánik a odnětí autorizace § 16 Žádost o udělení autorizace + příslušné doklady a čestná prohlášení 13

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Příprava autorizovaných zástupců Hospodářská komora ČR se stává prvním poskytovatelem vzdělávání autorizovaných osob/zástupců. 4 hodiny legislativa (MŠMT) 4 hodiny legislativa (MŠMT) 3 hodiny BOZP (1+2, Komora BOZP a PO ČR) 3 hodiny BOZP (1+2, Komora BOZP a PO ČR) 2 hodiny Výkon práce autor. osoby 2 hodiny Výkon práce autor. osoby 3 hodiny Praktikum pozn. Zákon 563/2004 Sb. o ped. pracovnících

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Přípravná fáze zkoušky – od přihlášky k pozvánce na zkoušku a oznámení zkoušky autorizačnímu orgánu v zákonné lhůtě Průběh zkoušek – podle standardu, dokumentace ze zkoušky, zakončení osvědčením Vypořádání zkoušky – archivace, možnost přezkoumání zkoušky Jak bude vypadat zkouška?

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Nové prvky v přípravě na zkoušku Vzdělávací trh v kontextu zákona č. 179/2006 Sb. -akreditace rekvalifikačních programů s výstupem do Národní soustavy kvalifikací -programy odpovídají hodnotícímu a kvalifikačnímu standardu -audity připravenosti na zkoušku -interaktivní nabídka s podílem samostudia 16

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Vyhláška č. 208/2007 Sb. (3) Náležitosti a forma tiskopisu osvědčení § 6

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Děkuji za Váš čas, který jste prezentaci věnovali