RNDr. Božena Macešková, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY V HLÁŠENÍ DODÁVEK LP
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
RNDr. Božena Macešková, CSc.
CERTIFIKOVANÝ KURZ VOŠ MILLS PRO FARMACEUTICKÉ ASISTENTY
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie???.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Elektronická preskripce
„EU peníze středním školám“
Nejen novinky v oblasti klinického hodnocení léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Medikace – aktuální stav a vývoj
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Jištění kvality technologických procesů
LEGISLATIVA PRO VETERINÁRNÍ LÉČIVA (VČETNĚ VAZBY NA LEGISLATIVU EU)
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc
Jištění kvality technologických procesů
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Úvod do výuky lékárenství
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Farmakologie Seminář 1 Zdeněk Kučera.
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
3.ročník technické lyceum
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kontrola veterinárního lékaře Kontrola veterinárního lékaře v souvislosti s používáním léčiv Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.
Zkušenosti z kontrol: skot Větrný Jeníkov Bureš J., Pokludová L., Koutecká L.ÚSKVBL.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
KOPAC Pacientský spolek pro léčbu konopím Hana Vágnerová, ředitelka.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Přípravky pro moderní terapie.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Ochrana veřejného zdraví
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jištění kvality technologických procesů
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

RNDr. Božena Macešková, CSc. Úvod do terminologie Český lékopis 2009 Evropský lékopis a zákon o léčivech RNDr. Božena Macešková, CSc.

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Stanoví podmínky pro: výzkum, výrobu, přípravu, distribuci, kontrolu a odstraňování léčivých látek (LL) a léčivých přípravků (LP) (…dále "léčiva„ - LČ) registraci, poregistrační sledování, předepisování a výdej LP, prodej vyhrazených LP a poskytování informací vedení dokumentace o činnostech uvedených v písmenech a) a b).

HVLP- registrační číslo

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Léčiva = léčivé přípravky a léčivé látky Látka: léčivá látka (LL) pomocná látka (PL)

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Látky podle původu: Lidský (krev) Živočišný (mikroorganizmy, části orgánů) Rostlinný (drogy) Chemický (dnes nejčastější)

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Léčivý přípravek (LP) Látka nebo kombinace látek s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi Látka nebo kombinace látek použitelné k úpravě či obnovení fyziologických funkcí

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Vztahy mezi jednotlivými pojmy: Léčivý přípravek (LP) se od léčivé látky (LL) liší tím, že má LÉKOVOU FORMU, tj. je upraven do formy vhodné k podání Lékové formy např.: tobolky, čípky, masti, kapky,..

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Léčivé přípravky (LP) humánní LP veterinární LP imunologické LP: humánní (vakcíny, toxiny, séra, alergenové přípravky) a veterinární autogenní vakcíny humánní a veterinární homeopatické přípravky radiofarmaka, rad. generátory, kity, rad. prekursory krevní deriváty (např. koagulační faktory) rostlinné LP transfuzní přípravky (krev a její složky)

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Zacházení s léčivy (výzkum, příprava, úprava, kontrola, výroba, distribuce, skladování, uchovávání, přeprava, výdej, používání,…)

Zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech Terminologie Příprava LP x Výroba LP v lékárně x v průmyslu IPLP, HPLP x HVLP Šarže: 1 výrobní cyklus homogenní výrobky

Šarže (Batch, Lot number) Cíl: vysledovatelnost produkce (ve výrobě) Doporučuje se používat pouze čísla - ideálně sudý počet

Šarže (Batch, Lot number) Př. šarže složená z datumu (rok, měsíc, den) a času (hod, min): 07 10 21 08 34 RR MM DD HH MiMi Př. šarže složená roku, měsíce a pořadového čísla dne: 07 02 11 RR MM PČD

Doba použitelnosti léčiva (Best before) Doba použitelnosti léčiva uvedena jako: „Použitelné do …“ „Minimální trvanlivost do …“ U některých antibiotik – kratší použitelnost „Exspirace …“ „Exp …“ HVLP upravované do konečné formy před výdejem: – po naředění Aqua purificata v lékárně nutno doplnit: „Spotřebovat do …“

HVLP- šarže, použitelnost

Doba použitelnosti LP připravovaných v lékárně (IPLP) (Individuálně připravovaný léčivý přípravek) IPLP uvedené v tabulce sestavené Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) IPLP které nejsou v tabulce SÚKL uvedeny: stanoví lékárník na základě svých odborných znalostí