Autor: Mgr. Hana Kalousková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány.
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Název Dynamika a tempo Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
HV-1 Hudební výchova DUM č. 8 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Hudebně výrazové prostředky
HUDEBNÍ VÝCHOVA Havrlantová Natálie 2010.
Hudební výrazové prostředky
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_887_4TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Studijní zaměření: hra na klavír
1.r.2.r.3.r.4.r.5.r.6.r.7.r. Hra na klavír Hudební nauka Skupinová interpretace 1111 Učební plán hry na klavír hudebního oboru ZUŠ.
ICT 2 – 3 – 26 HV Karel Hašler Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou.
ICT – 2 – 3 – 36 HV Dětský sbor Anotace: Prezentace slouží k procvičení poslechových dovedností dětí a zopakování pojmů z hudební výchovy. Prezentace.
Akordeon Šťastný Mikuláš.
ICT 2 – 3 – 40 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vyšehrad
Trance music - Druh elektronické taneční hudby, která vznikla v 90. letech v Německu (úplný začátek trance hudby se ale přiřazuje ke Britské skupině The.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rytmus, metrum, tempo Předmět Autor: Mgr. Pavlína Králíková
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv42/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
2.1 Hudební vyjadřovací prostředky
Hudební výrazové prostředky
Hudební výrazové prostředky
ICT – 2 – 3 – 39 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vltava
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
HudebnÍ KoŘENÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ICT 2 – 3 – HV Hudba vokální a instrumentální
Hudba 20.století, DODEKAFONIE
Název Notopis 2 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
ZVUKY A TÓNY.
Co je to akord? Hudební výchova
Baroko Mgr. Jakub Tomala.
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl, 9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název: Hudební slovník 1. část.
ICT 2 – 3 – 37 HV Vánoční koledy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_539_Rytmika-nádobí AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová ROČNÍK, DATUM:
3.1 Periodizace dějin hudby
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Gymnastika I. Univerzita Karlova Praha Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Anotace Žáci se rozdělí do 3 skupin. Skupiny si jedna po druhé volí otázku. Pokud na ni odpoví dobře, připočítávají se jí příslušné body. Pokud ne, má.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_27_05_HV6_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Akord, terciová skladba akordu Základní škola.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.4.Ste.02_Dynamická_označení.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_HUDEBNÍ VÝCHOVA_Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Název: Z.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hudební výrazové prostředky
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/04  
TÉMA: Délky not, rytmus a takt ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/13
Italské hudební názvosloví
HUDEBNÍ VÝCHOVA DYNAMIKA
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
TÉMA: rytmus a melodie ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Hana Kalousková Název: Hudební výrazové prostředky VY_32_inovace_HV6789_01 Autor: Mgr. Hana Kalousková Oblast: hudební výchova Stručná anotace: materiál je určen k seznámení žáků se základními „stavebními kameny“ hudby - hudebně výrazovými prostředky Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Hudební výrazové prostředky

Hudební výrazové prostředky 1. melodie 2. harmonie 3. rytmus 4. dynamika 5. barva

1. melodie Řada tónů různě uspořádaná,vnímáme ji často jako písničku, nebo určitou hudební myšlenku, nejvyšším tónem melodie je tzv. melodický vrchol

2. harmonie Stavba akordů a jejich spojování, doprovod písničky Akord - souzvuk nejméně tří tónů Akordy dělíme na konsonantní (libozvučné) disonantní (nelibozvučné)

3. rytmus Střídání různě dlouhých not a pomlk S rytmem souvisejí další pojmy: Metrum – střídání přízvučných (těžkých) a nepřízvučných (lehkých dob), přízvučná bývá doba první Tempo – rychlost hry Takt – úsek skladby oddělený svislými taktovými čarami, střídají se v něm stejně dlouhé přízvučné a nepřízvučné doby (dvoudobý – počítáme na 2 doby, 1. doba přízvučná, 2. doba nepřízvučná, třídobý – počítáme na 3 doby, 1. doba přízvučná,2. a 3. nepřízvučné…)

4. dynamika Síla zvuku Dynamické značky: pp (pianissimo) – velmi slabě p (piano) - slabě mf (mezzoforte) – středně silně f (forte) - silně ff (fortissimo) – velmi silně Cresc. (crescendo) - zesilovat Descresc. (decrescendo) - zeslabovat

5. barva Je tvořena výběrem hudebních nástrojů, jejich uspořádáním, způsobem hry na ně (např. hra na housle smyčcem, drnkání prsty)

V následujících ukázkách upoutá posluchače vždy některý z výše uvedených hudebně výrazových prostředků. Urči, o který z pěti (případně sedmi) se jedná. 1. ukázka - http://www.youtube.com/watch?v=lLjwkamp3lI dynamika, kontrast 2. ukázka - http://www.youtube.com/watch?v=hcpM0yN7p0c melodie

Použité zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=hcpM0yN7p0c http://www.youtube.com/watch?v=lLjwkamp3lI