IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ geologicky_vyvoj_CR
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ochrana_prirody_CR
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 21- ŘeckoAnotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Řecka Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Identifikátor materiálu: EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 28- Obyvatelstvo Anotace Prezentace, která se zabývá souhrnným opakováním obyvatelstva světa AutorMgr. Kamila Bočková.
IDENTIFIKÁTOR MATERÍÁLU: EU –
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Identifikátor materiálu: EU
Anotace Státy Severní Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží říci, která státy patří Severní Americe a rozdělit.
Identifikátor materiálu: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 - půdy_CR AnotacePrezentace – půdy České republiky AutorMgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Identifikátor materiálu: EU
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Obyvatelstvo ČR
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Česká republika Obyvatelstvo II. Jan Dušek. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL  Vysvětlete rozdíly v hustotě zalidnění pohraničních okresů v Čechách:  Které části.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
Česká republika Obyvatelstvo I.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 22- Portugalsko AnotaceSeznámení s Portugalskem AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si získají.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
Identifikátor materiálu: EU - x - x
Identifikátor materiálu: EU
Kraj Praha Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Anotace Kanada – opakovaci test Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci zvládají vypracovat následný test znalosti Speciální vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Česká republika: obyvatelstvo a sídla
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
Česká republika: vodstvo
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Strukturou obyvatelstva nejčastěji rozumíme dělení obyvatel podle: pohlaví věku zaměstnání Jejím grafickým vyjádřením je věková pyramida pomáhá pochopit.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obyvatelstvo a sídla.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva Anotace Prezentace – složení obyvatelstva České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi o složení obyvatelstva České republiky Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Věková pyramida, věkové skupiny, průměrná hustota zalidnění, rasa, náboženství, národnost Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Výklad, doplňování textu, rozvíjení vlastního názoru Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 2235 kB

Složení obyvatelstva České republiky

Složení obyvatelstva Sledujeme na věkové pyramidě, snižuje se podíl mladých lidí, naopak se zvyšuje podíl starších občanů, proč?........................................................................................................................................................................................................................... tento vývoj je typický pro většinu vyspělých zemí, proč? Rozmysli a uveď příčiny. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Složení obyvatelstva Rodí se více chlapců než děvčat, převažuje u nás mírně počet žen (cca 51%) – dožívají se vyššího věku, průměrný věk mužů 70 let, průměrný věk žen 77 let. Obr. 1 Věková pyramida-Česká republika v roce 2007

Dělení na věkové skupiny Děti (0 -14 let) – vzdělávají se a připravují se na budoucí povolání – cca 17%, Produktivní věk (15 let – odchod do důchodu) – pracující – převažuje zaměstnanost ve službách a průmyslu, matky na mateřské dovolené, studenti, nezaměstnaní, vojáci, Poproduktivní (občané v důchodu).

Průměrná hustota zalidnění Průměrná hustota zalidnění v ČR je 130obyv./km2, řadíme se ke středně zalidněným státům v Evropě, Větší hustota zalidnění je v severní polovině našeho území, proč? ……………………………………………………………………………………………… rozdíly v rozmístění obyvatel jsou způsobeny především stěhováním – urbanizace (obydlování měst).

Rasové složení obyvatelstva Obyvatelstvo ČR patří vesměs k europidní rase, většina lidí mluví česky a má českou národnost, k jaké další národnosti se hlásí obyvatelé ČR? jaké národnostní menšiny u nás žijí? jaká nářečí jsou v ČR používána? PRACUJ S ATLASEM…

Náboženství Největší zastoupení má římskokatolická církev – cca 39, 2% - Morava, jižní Čechy, východní Čechy, Evangelická církev – cca 2,4%, Husitská církev – 1,7%, ostatní náboženství – 0,8%, 39,7% obyvatel je bez vyznání.

Odpověz na dané otázky… Žijí v našem okolí nějací cizinci? Jsou v naší zemi již dlouhodobě? Jakou činností se zabývají? Jak se u nás řeší problém s uprchlíky? Jaký je vzájemný poměr chlapců a dívek ve vaší třídě, odpovídá celostátnímu poměru? Jak lidé dodržují staré tradice a zvyky? Znáte nějaké oblasti v naší republice, kde jsou tyto tradice dodržovány?

Použitá literatura 1. Text: KASTNER, Jiří, Milan HOLEČEK a Libor KRAJÍČEK. Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002. ISBN 80-86034-48-8. NOVOTNÁ, Marie. Česká Republika. Brno: Scientia, 2001, 145 s. ISBN 80-7183-229-4. HERINK, Josef a Jiří KASTNER. Školní atlas České republiky. 1. vyd. Praha: Kartografie Praha, a. s., 2002. ISBN 80-7011-657-9.