POZNEJ HORNINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Advertisements

Organogenní usazené horniny
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
Autor Mgr. Hana Makovičková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu : Geologické děje a činitelé.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Horniny.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Usazené horniny - úlomkovité
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Škola:. Základní škola Kladruby
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
USAZENÉ HORNINY.
Usazené horniny = sedimenty
Usazené horniny - chemické
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
CZ.1.07/1.1.10/
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Stavba zemského tělesa
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Povrch České republiky
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
Př_138_Geologie_Usazené horniny
Česká republika Geologický vývoj
Př_162_Geologie_Český masiv
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Výlevné vyvřelé horniny
Př_162_Geologie_Český masiv
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím druhohor – přírodními podmínkami,
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Krušnohorská subprovincie
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Fosilní paliva – Uhlí.
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Geologický vývoj a stavba české republiky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Minerály a horniny.
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Usadené horniny.
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

POZNEJ HORNINY

Poznej horniny podle jejich původu: Vznik v prvohorách ze stromovitých přesliček a plavuní: Vznik na dně moří ze schránek živočichů: Vznik z mikroorganismů a zbytků těl drobných živočichů: Vznik v třetihorách z jehličnatých a listnatých stromů: Vznik chemickou reakcí ve sladkovodním prostředí: Vznik z rostlinného materiálu, převážně z určitého druhu mechu: ? ? ? ? ? ?

1. černé uhlí 2. vápenec

3. ropa 4. hnědé uhlí

5. travertin 6. rašelina

Poznej horniny podle jejich výskytu: Podkrušnohorská pánev: ? Český ráj, Adršpach: ? Pálava, Moravský kras: ? Říp: ? Milešovka: ? Kamenolom Mrákotín – Vysočina: ? Dyjskosvratecký a Dolnomoravský úval: ? Ostravsko: ? hnědé uhlí pískovec vápenec čedič znělec žula spraše černé uhlí

Poznej horniny podle vzhledu: 2 1 vápenec žula

4 břidlice 3 migmatit 5 jílovec slepenec 6

travertin 7 mramor 8 rašelina 9

Poznej horniny podle nápovědy: Panská skála, Kamenné varhany, Pyšná princezna sochy na Kuksu, skalní města, Pravčická brána čedič pískovec pórovitá struktura, sladkovodní prameny, Koloseum v Římě socha Davida, město Carrara, CaCO3 travertin mramor

Zdroje: http://kamenictvi.topgranite.cz/nastupnice-liberecka-zula-lesk-sirka-30-cm-delka-90-cm-tloustka-2-cm http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapakivigranite_ss.jpg http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/horniny/horniny/horniny_1.html http://byznys.lidovky.cz/nejspinavejsi-ale-nejlevnejsi-uhli-se-stane-zdrojem-energie-cislo-1-1fu-/energetika.aspx?c=A121218_160950_energetika_ape http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=385147&gal=photo https://www.ig.cas.cz/popularizace/geopark-sporilov/galerie/u2-vapenec/ http://www.lideazeme.cz/clanek/vybusna-rise-bahna-ropy-a-soli http://www.knihy-a.cz/8801/mysterium-casu-pravek http://drabek.bigbloger.lidovky.cz/c/352344/Thermopyly-neznamenaji-jen-bitvu.html http://www.canna-cz.com/terra_about_peat_and_feed?page=0,1