Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Naše země za první světové války
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Vývoj české ústavnosti
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vznik Československa II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_8_ VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Kateřina Šulcová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Československé legie, vznik Československa
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik ČSR Viktória Surová III.E 2012/2013.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
České země za světové války
VZNIK ČSR
Češi za první světové války
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Transkript prezentace:

Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo? Vznik Československa Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?

Posuď na základě těchto vzpomínek jak vyhlašování nového státu v Praze probíhalo. Popiš čím lidé v té době projevovali své vlastenecké cítění.

1914 – na počátku války Málo kdo usiloval o vznik vlastního státu Doufali ve „vyrovnání“ – zrovnoprávnění po vzoru Maďarů (1867)

Myšlenka samostatného státu Zahraniční protirakouský odboj Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik Vytvořili Československou národní radu – reprezentovala nás v zahraničí a jednala s dohodovými mocnostmi - v létě 1918 dosáhla mezinárodního uznání T. G. Masaryk E. Beneš M.R. Štefánik

Domácí odboj – tajná organizace Maffie – dodávala zprávy Dohodě Osobnosti: Karel Kramář, Alois Rašín Domácí politici vytvořili Národní výbor Karel Kramář Alois Rašín

Situace na Slovensku Součást Uher Neměli žádnou naději na zrovnoprávnění s Maďary Záchranu viděli ve státním spojení s Čechy

Členové Národního výboru československého v Ženevě v říjnu 1918 Jednání ve Švýcarsku Říjen 1918 – jednání delegace Národního výboru s Edvardem Benešem O budoucí formě samostatného státu, o jeho politickém zřízení a o postupu po převzetí moci Členové Národního výboru československého v Ženevě v říjnu 1918

Mezitím v Čechách – 28. říjen 1918 Ráno zveřejněna nóta rakousko-uherského ministra zahraničí o přijetí podmínek amerického prezidenta Wilsona k jednání o příměří Česká společnost to přijala jako kapitulaci

Mezitím v Čechách – 28. říjen 1918 Přítomní členové Národního výboru – „muži 28. října“ (Rašín, Švehla, Soukup, Stříbrný a Šrobár) převzali státní moc a vydali první zákon „o zřízení samostatného československého státu“

Kdo se ujal vlády? Jaký průběh při přebírání moci tato nařízení předpokládala i zajišťovala?

Martinská deklarace 30. října vydali Slováci Martinskou deklaraci – ve které se hlásili ke společnému soužití s Čechy v jednom státě

Socha promlouvá… Na začátku hodiny jsi četl vzpomínky malého chlapce na vznik ČSR. Napiš, jak by na 28. říjen mohla vzpomínat socha sv. Václava, která byla svědkem událostí tohoto dne. Jak by tento den popsala?(alespoň 4 – 5 vět)