Vývoj placenty a plodových obalů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
Advertisements

Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Patologie srdce a cév.
Zárodečný terčík – v ploše, od 4
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Ženská pohlavní soustava
Oběhová soustava Klára Kohoutová, 3.A.
BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Rozdělení ontogenetického vývoje
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Ontogeneze (ontogenetický vývoj)
Ústav pro histologii a embryologii
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Těhotenství.
Lymfatický (mízní) systém
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ovarium- mikroskopická stavba
ontogeneze prenatální a postnatální vývoj
Tkáně.
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Oběh plodu – fetální krevní oběh
Embryologie 7.
Oplození, gravidita OPLOZENÍ →horní třetina vejcovodu
Embryologie - úvod Monika Větrovská.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Výživa zárodku a plodu.
Vývoj zárodku placenty
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Prenatální vyšetření a anatomie plodového vejce
Nadledvina - glandula suprarenalis
Notogeneze, neurulace, somitogeneze
Mízní soustava Lymfatická.
MOČOVÝ SYSTÉM Ledvina Vývodní cesty - kalichy - pánvička.
Embryologie 1.
Gastrulace u kuřecího zárodku
Kardiovaskulární systém Embryologie
Morfogeneze Pozn.: Jen několik poznámek bez záruky… (M. Š.)
Srovnání mitózy a meiózy 1. zrací dělení párování homologních chromozomů crossing over rozdělení chromozomů 2. zrací dělení rozdělení sesterských chromatid.
Změny nejen endokrinní MUDr. Tereza Kratzerová
Histologie a embryologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Ženský pohlavní systém
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
Morfologie h.z. Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Oplození a březost. Gravidita proces vývoje jednoho nebo více plodů v děloze matky – začíná nidací oplozeného vajíčka a končí porodem (přerušením)
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Prenatální diagnostika
TKÁNĚ - EPITELY.
Embryogeneze D. Kylarová.
ZMĚNY KREVNÍHO OBĚHU BEZPROSTŘEDNĚ PO NAROZENÍ
Ovulační a menstruační systém
Pohlavní soustava ženy
Přídatné embryonální orgány
EMBRYOLOGIE 2 Vývoj extraembryonálních struktur - extraembryonální mezoderm, extraembryonální coelom, žloutkový váček, plodové obaly: amnion a chorion.
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
Slezina.
Téma: Tkáně.
Kmen Ploštěnci.
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Vývoj placenty a plodových obalů

Plodové obaly Amnion – vz. přiložením vrstvy primárního mezodermu k ektodermu amnia, ohraničuje dutinu amniového váčku Chorion – vz. přiložením extraembryonálního mezodermu k trofoblastu spojeny zárodečným stvolem; na ventrální ploše zárodku je žloutkový váček, spojený pomocí ductus omphaloentericus se středním úsekem střevní trubice Chorion kryt choriovými klky – mizí v oblasti decidua rozrůstají se v oblasti decidua basalis capsularis – chorion laeve Chorion frondosum Plodové obaly se tvoří ještě v průběhu diferenciace blastocysty. Amnion vzniká přiložením vrstvy primárního mezodermu k ektodermu amnia. Chorion se tvoří přiložením extraembryonálního mezodermu k trofoblasti. Oba obaly spolu souvisejí zárodečným stvolem. Na ventrální straně zárodku se nachází žloutkový váček, spojený prostřednictvím ductus omphaloentericus se středním úsekem primitivní střevní trubice. Chorion vybíhá na svém povrchu v četné klky, složené z extraembryonálního mezodermu. Na povrchu jsou kryty syncytiotrofoblastem, pod kterým se nachází jedna vrstva buněk cytotrofoblastu, zvaných buňky Langhansovy. Zpočátku jsou choriové klky vyvinuty po celém povrchu choria. V průběhu vývoje se embryo a celé vejce zvětšuje a vyklenuje děložní stěnu uložrnou nad ním (decidua capsularis) do děložní dutiny. Krevní zásobení d. capsularis je v důsledku toho daleko slabší než v decidua basalis pod zárodkem. Choriové klky se proto proti decidua capsularis nerozrůstají, naopak podléhají postupné redukci, kdežto v oblasti decidua basalis se zvětšují a rozvětvují. Tím se chorion rozliší ve dva okrsky, větší, kde choriové klky úplně vymizí, takže chorion má hladký povrch – chorion laeve, a v okrsek s menší rozlohou, v kterém se choriové klky proti decidua basalis stále rozrůstají a rozčleňují – chorion frondosum.Chorion frondosum spolu s decidua basalis vytvoří placentu.

Vývoj pupečníku vzniká z ductus omphaloentericus a zárodečného stvolu na povrchu pokryt ektodermem amnia (amniový epitel) obsahuje alantois, ductus omphaloentericus a vasa omphaloenterica – později zanikají vyplněn extraembryonálním mezodermem-obsahuje pupeční cévy (aa. umbilicales et v. umbilicalis) Základ pupečníku vzniká spojením ductus omphaloentericus a zárodečného stvolu. Na povrchu je pokryt ektodermem amnia. V pupečníku postupně obliteruje alantois, ductus omphaloentericus a spolu s ním i vasa omphalomesenterica. Extraembryonální mezoderm pupečníku se přemění v rosolovité vazivo (Whartonův rosol), v němž probíhají pupeční cévy (aa. Umbilicales et veny umbilicalis). Pupečník je zpočátku krátký, souběžně s růstem zárodku se prodlužuje, až na konci těhotenství nabude délky asi 50 cm a postupně se šroubovitě stáčí.

Vývoj placenty Vzniká spojením: 1)chorion frondosum – tvoří pars fetalis placentae 2) decidua basalis – tvoří pars materna placentae tvořena choriovou ploténkou, choriovými klky a bazální ploténkou Vznik choriových klků: A)primární: vz. 2. týden po implantaci syncytiotrofoblastu B) sekundární: vz. prorůstáním extraembryonálního mezodermu C) terciární: obsahují krevní kapiláry fetálního oběhu Placenta vzniká spojením chorion frondosum, která tvoří pars fetalis placentae a decidua basalis, která tvoří pars materna placentae. Choriové klky jsou složeny ze stromatu, tvořeného řídkým rosolovitým vazivem, v němž probíhají větve fetálních cév. Ve vazivu jsou roztroušeny Hofbauerovy buňky nepravidelného tvaru. Jsou to makrofágy hojné ve stromatu klků v 1. měsících gravidity, později jich ubývá. Na povrchu jsou klky kryty syncytiotrofoblastem, pod kt. je 1 vrtsva cytotrofoblastu, zv. též buňky Langhansovy. Vývoj choriových klků

Placenta od 4. měsíce Pars materna je tvořena bazální ploténkou Bazální ploténka je složena z deciduálních buněk, okrsky cytotrofoblastu a masami fibrinoidu Deciduální buňky: - nepravidelně ovoidní tvar - obsahují četné enzymy: hl. nespecifickou esterázu a kyselou fosfatázu Fibrinoid: hyalinní degenerací zaniklé buňky placentárních sept, povrchových vrstev bazální ploténky a plazmoditrofoblastu Tvoří se již v 1. měsíci gravidity Podle lokalizace rozeznáváme: 1) Nitabuchův- na povrchu bazální ploténky 2) Rohrův – na choriových klcích v intervilozních prostorech 3) Langhansův – na spodní ploše choriové membrány Pars materna se označuje jako bazální ploténka, která je složena z vrstvy velkých deciduálních buněk, okrsky cytotrofoblastu a masami fibrinoidu. Deciduální buňky mají nepravidelně ovoidní tvar a obsahují velké množství enzymů- hlavně nespecifickou esterázu a kyselou fosfatázu. Buňky placentárních sept, ostrůvků cytotrofoblastu, povrchových vrstev bazální ploténky podléhají hyalinní degeneraci a mění se v masy fibrinoidu. Podle lokalizace rozeznáváme 3 druhy fibrinoidu: 1. Nitabuchův – na povrchu bazální ploténky. 2. Rohrův – na choriových klcích v intervilozních prostorech, 3. Langhansův – na spodní ploše choriové membrány obrácené do intervilozního prostoru.

Pars fetalis: je tvořena choriovou ploténkou a placentárními klky Choriová ploténka: - povrch kryt amniovým epitelem, vnitřní plocha syncytiotrofoblastem - tvořena řídkým rosolovitým vazivem, v němž probíhají větve pupečních cév - na amniové straně se upíná pupečník, uprostřed – insertio centralis n. excentricky – insertio marginalis Mezi bazální a choriovou ploténkou se nachází intervilózní prostor, do kterého vybíhají choriové klky a v kterém cirkuluje mateřská krev Choriové klky volné – vznášejí se v intervilózních prostorech úponové – zakotvené v bazální ploténce Pars fetalis je tvořena choriovou ploténkou a placentárními klky. Ch. membrána je tvořena řídkým rosolovitým vazivem, kterém probíhají větve pupečních cév. Povrch je kryt amniovým epitelem, vnitřní plocha syncytiotrofoblastem.Na amniové ploše placenty se upíná pupečník, nejčastěji uprostřed – insertio centralis nebo excentricky – insertio marginalis. Placentární klky rozdělujeme na úponové- zakotvené v bazální ploténce a volné – bohatě rozvětvené v intervilozních prostorech. Okrsek placenty zahrnující oblast většího úponového klku se nazývá kotyledon. Jednotlivé kotyledony jsou od sebe neúplně odděleny přepážkami, zvanými placentární septa.

Funkce placenty: Zajišťuje látkovou výměnu a výživu plodu Produkce proteohormonů a steroidních hormonů Proteohormony: choriový gonadotropin (HCG), lidský placentární laktogen (HPL), choriový thyreotropin HCG – rozvoj žlutého tělíska, vývoj gonád a zevního genitálu plodu, nadledvin HPL – vylučován do krve matky a ovlivňuje metabolismus dusíku, draslíku, lipidů a glycidů, využití k posouzení funkce placenty Steroidní hormony: progesteron a estrogeny

Placentární bariéra: Selektivně propustná (procházejí sedativa, psychofarmaka, barbituráty, rezerpin a meprobamát) Propouští řadu virů – př. spalničky, zarděnky, plané neštovice, HIV Průchod infekčních agens (Treponema pallidum) Průchod mateřských protilátek (IgG) pasivní imunizace Průchod erytrocytů a lymfocytů mateřského i fetálního původu možnost vzniku fetální erytroblastózy

Anomálie placenty a pupečníku Placenta praevia – zčásti nebo úplně přerůstá přes děložní hrdlo Placenta duplex – dvojitá až mnohotná placenta Placenta acreta – choriové klky prorostou až k myometriu Placenta increta – vrostou mezi svalové snopce myometria Úpon pupečníku mimo střed – insertio marginalis Úpon mimo vlastní placentu – insertio velamentosa

Základy cévního systému v raných stádiích zajištuje výživu syncytiotrofoblast po vzniku primárního mezodermu a extraembryonálního célomu vzniká krevní oběh (4. týden vývoje zárodku) 18.den vývoje–vz. krevních ostrůvků angioblasty –b. endotelové hemoblasty – primitivní embryonální krvinky proliferace endotelu krevních ostrůvků – vytvoření kapilární sítě – vz. primitivního krevního oběhu primitivní krevní oběh se skládá z primitivního oběhu embryonálního, 2 oběhů extraembryonálních, žloutkového a pupečního

Intraembryonální oběh - Tvořen dorzálními a ventrálními aortami - Žilní část je tvořena párovými vv. cardinales anteriores et posteriores – spojení v ductus Cuvieri Extraembryonální oběh - tvořen cévami omphalomesenterickými (a. et v. omphalomesenterica) a cévami umbilikálními (aa. et vv. umbilicales)