Behaviorální rozhovor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Jak se uplatnit na trhu práce
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
Umění prezentace.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Dvě zajímavé otázky z dějin OTÁZKA Kdybyste znali těhotnou ženu, která již povinula 8 dětí, z nichž tři jsou hluché, dvě slepé, jedno mentálně.
Dám ti dvě zajímavé otázky z dějin...
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Získávání a výběr zaměstnanců
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Základy pedagogické metodologie
Bc. Jitka Hošková. pomáhá určit, který uchazeč bude pro firmu tím nejlepším zaměstnancem, a zároveň která firma bude tou nejlepší pro uchazeče. Nalézt.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
2. seminární úkol - projekt PSY117. Týmový projekt  Záměrem tohoto úkolu je vyzkoušet si realizaci jednoduchého výběrového šetření.  Pětičlenné týmy.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Chyby při vnímání druhých lidí
Základy pedagogické metodologie
Checklandova metodologie
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Nábor a výběr zaměstnanců
Vypracoval: Petr Ponížil 2. ročník OTŽP. Knihy ze kterých jsem čerpal.
Didaktika geografie.
Personální strategie mezinárodní firmy
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE KOMUNIKAČNÍ SITUACE V PRÁCI MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Části roku Mgr. Lenka Stará
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Zaměstnání členů rodiny
Nábor a výběr zaměstnanců
Nábor a výběr zaměstnanců
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Behaviorální rozhovor
Násilná osoba aneb co s ní
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Nábor a výběr zaměstnanců
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
kvalitní zákaznický servis
Dám ti dvě zajímavé otázky z dějin...
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Behaviorální rozhovor

Etické rozhodování  Mám pro vás 2 otázky. Otázka č.1:   Představte si, že za vámi přišla žena. Je těhotná (počátek druhého měsíce) a má syfilis. Už má 8 dětí, z kterých jsou však 3 hluché, 2 slepé, jedno mentálně retardované. Je známo, že syfilis ovlivňuje zdraví plodu. Doporučili byste ji potrat?

Etické rozhodování  Otázka č.2: Je čas zvolit vůdce světa a váš hlas může být rozhodující. Jsou vám dostupná fakta o 3 nejslibnějších kandidátech: Kandidát A Spolčuje se s politiky, kteří ne vždy hrají čistou hru. Svoje činy konzultuje s astrologem. Měl dvě milenky. Kouří a pije 8-10 martini denně. Kandidát B Dvakrát ho vyhodili ze zaměstnání. Spí do oběda. Během univerzitních studií bral opium. Pije každý večer čtvrt lahve whisky. Kandidát C Byl vyznamenán jako vojenský hrdina. Je vegetarián. Nekouří. Pije jen příležitostně. Neměl žádné mimomanželské aféry. Ve své kariéře měl několik neúspěchů, ale nevzdal se.

Fáze pohovoru Zdvořilostní část a dohoda o proceduře Úvodní otázky Jádro rozhovoru Závěr a sdělení dalších informací Přivítání, představení, dohoda o čase a postupu. Rozehřívací, povětšinou standardizované otázky, někdy ověřovací. 3//4 až 4/5 celého rozhovoru. Prostor pro individuální a situační otázky i otázky pod tlakem. Uzavření, zklidnění. Informace organizačního charakteru.

Jak začít? Jestliže není vhodné se zeptat, jaké jsou vaše silné stránky (otázka po vlastnostech), pak se ptáme po kompetencích. Obvyklý začátek: Jaké nejtěžší rozhodnutí… Uveďte mi příklad…

Jak získat podstatné informace Pan Jariš Krkolomný Má všechny požadované odborné kvality. V předchozích 5 letech však vystřídal 3 zaměstnání. V dané odbornosti je to nezvykle vysoké číslo. Zjistěte, co je zatím. Pan Gigant Podržtaška Dosud pracoval u malých firem, kde dělal více než jednu odbornost. Nyní se hlásí na pozici, kde jeho záběr bude užší. Zjistěte, zda si to uvědomuje a zda to bude pro něj motivující.

Jak získat podstatné informace Pan Slavoj Opravníček Hlásí se na pozici, kde bude mít na starosti nepřímé vedení několika lidí. Dosud nepracoval na pozici, ve které by vedl nějaké lidi. Zjistěte, jestli má pro to předpoklady. Pan Olbram Zoufalický Dosud pracoval na odpovídajících pozicích, ale není možné konstatovat nějaký postup. Zjistěte, co jej motivuje a především, zda jej baví, to, co dělá.

Typy otázek 15-20% 15-20% 40-50% 20% Standardizované otázky Pro všechny stejné Individuální otázky Jen pro dotyčného na základě “bio” údajů Behaviorální otázky Rozpracování příkladů metodou STAR Kognitivní otázky Kritické situace 15-20% 15-20% 40-50% 20%

Standardizované otázky Příklady Co si slibujete od této pozice? Jaké byly klíčové momenty ve vaší kariéře a proč? Jaké motivační nástroje při vedení druhých lidí se vám osvědčili? Za jakých podmínek dosahujete maximálních výsledků? 20-35%

Individuální otázky 15-35% Příklad Individuální otázky Znění Cíl otázky (záměr) Jste velmi kvalifikovaný člověk s úzkoprofilovou a žádanou odborností. Jak si vysvětlujete, že se vám nepodařilo najít takovou práci, ve které byste vydržel déle než 1 rok. Zjistit, na jakém „příběhu“ staví svou pracovní historii a přichystat si půdu pro situační otázku, která může dostat kandidáta pod tlak. 15-35%

Zpřesňující, ujasňující Situační otázky Mluvil jste o tom, že dokážete řešit konfliktní situace a uváděl jste pěkný příklad. A jak to pak dál pokračovalo… Zpřesňující, ujasňující To je pro mě překvapivá informace, povězte mi o tom víc. Jak vůbec k tomu došlo? Nové 45-60% Situační otázky jsou základem pro tzv.behaviorální interview

Otázky, kterým je lepší se vyhnout Jaké jsou vaše tři silné stránky? Jaký byl váš oblíbený předmět ve škole? Co nám řeknete o sobě? Kdybyste nebyl nějak omezen a mohl si vybrat, co budete dělat, jakou funkci byste zastával Proč je dobré se těmto otázkám vyhnout?

Jak tvořit kvalitní otázky na kompetence? Výběr kompetence Určení průkazných situací Výčet vzorců chování Formulace otázek zaměřených na zjištění daného chování Ověřování informací pomocí situačních otázek

Nejčastější chyby při BI Spekulace Generalizace Nápověda Černobílé myšlení

Nápověda Naše otázky často obsahují nápovědu. Obrana: Krátké otevřené otázky Námitka!!!... vlastně… Nápověda!

Spekulace Na otázku si sami odpovídáme a z odpovědi vyvozujeme závěr skokem. Obrana: Co nevíce dostat z hlavy ven do otázky, “Vím to, nebo se jen domnívám?”

Generalizace Z jednoho příkladu zobecňujeme na všechny situace. Jeden příklad je pro nás pravda. Obrana: Rozlišovat vlastnosti a chování.

Černobílé myšlení Máme tendenci zpřehledňovat si svět na ANO-NE, BUĎ-ANEBO. Obrana: Otázka po protidůkazu. Naše životy nejsou černobílé zebry

Cvičení Jaký by měl být podle vás ideální nadřízený? Proč tato otázka není vhodná a jak z ní udělat vhodnou otázku? Vhodnější podoba: Pod jakým nadřízeným jste dosáhl nejlepší výsledky?

Druhy přijímacího pohovoru Screeningový pohovor Standardní pohovor Behaviorální interview Rozhovor se zkouškou a hraním rolí Komplexní pohovor

Struktura behaviorálního interview Názor Jak byste řešil…? Příklad Uveďte mi příklad, kdy… Kritická místa Které momenty byly rozhodující,,,? Rekognoskační otázky Behaviorální otázky Kognitivní otázky

Konstrukce otázek STAR Názor Příklad Kritická místa R A Tímto postupem rozpracováváme příklady.

S Situation (konkrétní situace) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

T Tasks (konkrétní úkoly) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

A Actions (konkrétní činnosti) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

R Results (pracovní výsledky) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

Pan(í) Neprůstřelný/á Karlštejn prodávající Problémoví kandidáti Silák Rambo Ani jeden není člověkem z masa a kostí. Nedovíme se mnoho o tom, co se jim nepovedlo, čeho litují a jak jsou na tom s druhými lidmi. Pan(í) Neprůstřelný/á Karlštejn prodávající Tento typ, na rozdíl od předchozích, si vytváříme my sami. Z nebe spadlý/á (okouzlující) 27

Složité situace Nemluvný kandidát: může být introvertní, nervózní či nezkušený je třeba jej uklidnit, podpořit a vysvětlit mu důvod, proč se ptáme na určité téma měli bychom důsledně používat otevřené otázky, reflexi, otevřená gesta, přitakávání a oční kontakt „Ptám se vás na tuto věc, protože potřebuji zjistit vaši schopnost plánovat si čas.“ „Říkáte, že byste chtěl pracovat ve větší společnosti. Čím je to pro vás zajímavé?“