Teorie ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Pojem FUNKCE v matematice
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Úvod do databázových systémů
Jak inteligentní je pračka – fuzzy logika
Algebra.
Teorie čísel Nekonečno
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Úvod do Teorie množin.
Základní číselné množiny
Taxonomie problémů, případ NP není P Všechny rozhodovací problémy Nepřečíslitelné problémy Přečíslitelné, ale nerozhodnutelné problémy Doplňkově Nepřečíslitelné.
Kvantové počítače Foton se může nacházet „současně na více místech“ (s různou pravděpodobností). Nemá deterministicky určenou polohu. To dává šanci elementární.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Luboš Fábera T4.A Množiny. Průnik dvou množin Průnik množin A, B je množina všech takových prvků základní množiny, které patří do množiny A i do množiny.
F U N K C E.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
Úvod do databázových systémů
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Predikátová logika.
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
DS_Unc1 Relace, ohodnocená relace, fuzzy odvozování Relace a ohodnocené relace jako nástroj pro popis závislostí Max-min princip Princip rozšíření Odvozování.
Taxonomie problémů, případ NP není P Všechny rozhodovací problémy Nepřečíslitelné problémy Přečíslitelné, ale nerozhodnutelné problémy Doplňkově Nepřečíslitelné.
Formální modely výpočtu Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Matematické metody optimalizace Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Množiny.
Mocnina částečně uspořádané množiny
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Teorie množin.
DOK. FUZZY MNOŽINY ETC. Klasické množiny Klasická množina – Výběr prvků z nějakého univerza Podle nějakého pravidla – Každý prvek obsahuje nejvýše jednou.
Zpracoval :Ing. Petr Dlask, Ph.D. Pracoviště :Katedra Ekonomiky a řízení stavebnictví ČVUT v Praze Adresa :Thákurova 7, Praha 6, Dejvice Optimalizace.
Informační systém podniku
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Informační systém podniku Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha Dejvice, B407
Logika tříd přednáška č. 8
Operace s množinami Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Definiční obor a obor hodnot
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Matematická logika 5. přednáška
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
M-Ji-CU007-Mnozinove_operace
Transkript prezentace:

Teorie ICT

Úvod Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT, Thákurova 7, Praha Dejvice, B407 vanicek@fsv.cvut.cz Na ČZU kancelář 414, stará budova PEF

Obsah přednášek Množiny, operace s množinami, kardinalita, fuzzy množiny Relace a operace Logika, jazyk PROLOG Formální jazyky Konečné automaty, regulární jazyky Jiné formální modely výpočtu Výpočetní složitost algoritmů Grafy Analýza konkrétních algoritmů: grofové algoritmy, třídění, hledání extrémů, heuristiky

Literatura Vaníček,J., Papík,M., Pergl,R., Vaníček,T.: Teoretické základy informatiky, Kernberg Publishing, 2007 Vaníček,J., Papík,M., Pergl,R., Vaníček,T.: Mathematical Foundation of Computer Science, Kernberg Publishing, 2008

Teorie množin Množina je dobře definovaný soubor prvků Otázka, zda prvek náleží množině, či ne, musí být jednoznačně zodpověditelná. Prvek x náležímnožině A, x  A. Objekt může být prvkem množiny, nebo ne. Objekt nemůže být prvkem množiny vícekrát.

Třídy a množiny Množiny mohou být prvky jiných množin Russelův paradox Mathematika potřebuje pracovat s přesně definovanými pojmy. Pro pevné základy matematiky je nutná axiomatická teorie množin.

Rovnost množin, podmnožiny Dvě množiny jsou si rovny, pokud mají stejné prvky. Množina bez prvků se nazývá prázdná: ø Množina A je podmnožinou mnoožiny B, pokud každý prvek A je i prvkem B. Množina A je vlastní podmnožinou množiny B, pokud je A podmnožinou B a A není rovno B.

Describing of sets By enumeration of elemnts B={Prague, Vienna, Budapest, Bartislava} C={1,2,1,2,3,4,1}={1,2,3,4}={1,3,4,2} By distinctive predicate A={x|P(x)} A={x|x N, x<4} B={x|x is capital of central European country} By using already defined set C={x N| x<4}

Common set notations Z… Set of Integers Z+ … Set of positive integers N… Set of nonnegative integers (natural numbers) Q… Set of rational numbers R… Set of real numbers C… Set of complex numbers R+, R-, Q+,…

Operace s množinami Sjednocení Průnik Doplněk Symetrická diference Potenční množina

Uspořádaná dvojice Uspořádaná dvojice (a,b) je množina {{a,b},a}. a je první prvek dvojice. Uspořádaná n-tice (a1,a2,…,an) může být zavedena pomocí indukce: Pro n=2 je to uspořádaná dvojice (a1,a2) Pro n>2 it je to uspořádaná dvojice obsahující uspořádanou (n-1)-tici (a2,…,an) a prvek a1.

Kartézský součin Kartézský součin A x B je množina všech uspořádaných dvojic (a,b), kde A je z množiny A a b je z množiny B. Kartézský součin konečného systému množin A1xA2x…xAn je množina všech n-tic (a1,…,an) kde ai je z Ai.

Zobrazení Zobrazení z množiny A do množiny B: pro některé prvky A existuje přesně jeden obraz v B. Zobrazení (totální) množiny A do množiny B: Pro všechny prvky A existuje přesně jeden obraz v B. Zobrazení z množiny A na množinu B (surjekce): Každý prvek z B má svůj vzor v A, m(a)=b

Zobrazení Prosté zobrazení (injektivní)): pro různé vzory a1,a2 dostaneme různé obrazy b1,b2. Bijekce (vzájemně jednoznačné zobrazení) je prosté zobrazení A na B.

Mohutnost množin Dvě konečné množiny A,B mají stejnou mohutnost, pokud existuje vzájemně jednoznačné zobrazení A na B. Mohutnost množiny A se značí card(A), |A|, moh(A) Pokud card(A)≤card(B), pak existuje prosté zobrazení A do B. Pokud card(A)≥card(B), pak existuje zobrazení A na B.

Mohutnost nekonečných množin Dvě nekonečné množiny A,B mají stejnou mohutnost, pokud existuje vzájemně jednoznačné zobrazení A na B. card(N) = card(Z) = card(Q) = aleph0 Množina všech (nekonečných) posloupností 0,1 (L) má větší mohutnost než aleph0. card(L)=card(R). card(2M)>card(M)

Mlhavost Možné příčiny nejistoty: Stochastický charakter jevu (zítra bude pršet). Kvantová nejistota (teplota vody v umyvadle je 10 stupňů) Mlhavost pojmů (jsem vysoký člověk)

Fuzzy množiny Klasická teorie množin : prvek do množiny patří, nebo nepatří. Exisstuje charakteristická funkce množiny A A, MA. MA = 1, pokud x  A, MA = 0, pokud není x  A. Fuzzy množina je určena svou charakteristickou funkcí μA z univerza U na interval <0,1> μA (x)= 1, pokud x je určitě v A. μA (x)= 0, pokud x určitě není v A. μA je mezi 0 a 1, pokud nevíme jistě, zda x je v A, nebo není.

Fuzzy množiny Nosič A: supp(A)={xU|μA (x) > 0}. Jádro A: supp(A)={xU|μA (x) = 1}. Výška fuzzy množiny: sup(supp(A)). Normální fuzzy množina: Výška je rovna 1. α-hladina fuzzy množiny A {xU|μA (x) ≥ α}. Α-řez fuzzy množiny A {xU|μA (x) = α}.

Operace s fuzzy množinami A je podmnožina of B: μA (x) ≤ μB(x) B je doplněk of A: μB(x) = 1 - μA(x) C je (standardní) sjednocení A a B: μC(x)=max(μA(x), μB(x)) C je (standardní) průnik A a B: μC(x)=min(μA(x),μB(x))

Fuzzy čísla Nechť a≤b≤c≤d jsou 4 reálná čísla, která splňují: μA(x)=0 , pro x<a and x>d μA(x)=1 , pro x mezi b a c μA(x) je rostoucí mezi a a b. μA(x) je klesající mezi c a d. Takovou množinu A nazýváme fuzzy interval. Pokud b=c nazýváme tuto množinu fuzzy číslo.