Proč je hmotnější těleso „těžší“?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Gravitační síla ve vesmíru
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Práce při zvedání tělesa kladkami
O drsnosti a materiálech
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
O roli pružiny při měření síly
Fyzika Účinky síly.
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
O síle působící proti pohybu
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Gravitační síla.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mechanika Gravitační pole.
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
GRAVITACE.
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Jak porovnat vykonanou práci
Kde je elektrické pole „silnější“
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
OTÁČIVÝ ÚČINEK SÍLY NA TĚLESO OTÁČIVÉ KOLEM PEVNÉ OSY
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitace, působení a měření
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitační a tíhová síla
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitační a tíhová síla
SKLÁDÁNÍ SIL.
Transkript prezentace:

Proč je hmotnější těleso „těžší“? GRAVITAČNÍ SÍLA A TÍHOVÁ SÍLA aneb Proč je hmotnější těleso „těžší“? PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Gravitace Zákon všeobecné přitažlivosti neboli gravitace: dráha Měsíce dráha Země Zákon všeobecné přitažlivosti neboli gravitace: Všechna tělesa ve vesmíru přitahují všechna ostatní tělesa.

Vlastnosti gravitační síly Gravitační silové působení je vzájemné, pokud ale uvažujeme silové působení mezi Zemí a tělesem, znázorňujeme pouze sílu, kterou působí Země na těleso, protože jako pozorovatelé stojíme na Zemi a zajímá nás situace z pohledu Země. Gravitační síla mezi dvěma tělesy působí, i když se vzájemně nedotýkají.

Vlastnosti gravitační síly Gravitační síla je větší, jsou-li tělesa blízko u sebe. S rostoucí vzdáleností mezi tělesy se zmenšuje.

Vlastnosti gravitační síly Gravitační síla mezi dvěma tělesy je tím větší, čím větší je hmotnost každého z nich.

Tíhová síla Země se otáčí kolem své osy a na každé těleso v blízkosti Země působí ještě síla odstředivá (tak, jako např. při jízdě na kolotoči nebo při jízdě autem v zatáčce. Složením obou sil vzniká síla tíhová, což je skutečná síla, která na těleso působí. Značíme ji FG . Pozn.: Síly se od sebe příliš neliší, proto se někdy hovoří pouze o síle gravitační (v učivu základních škol). FG Země Směr tíhové síly se nazývá svislý a určíme ho např. olovnicí (kovový váleček se špičkou zavěšený na niti).

Tíhová síla a hmotnost tělesa FG FG FG Země Tíhová síla, kterou působí Země na dané těleso, je tolikrát větší, kolikrát větší je hmotnost tělesa.

Velikost tíhové síly, kterou působí Země na těleso FG g - tíhové zrychlení Země Velikost tíhové síly FG , kterou Země působí na těleso dostaneme, vynásobíme-li hmotnost m tělesa tíhovým zrychlením g.

Řešte úlohu Jakou velkou tíhovou silou působí Země na chlapce o hmotnosti 60 kg? FG = 600 N

Zopakujte si Všechna tělesa ve vesmíru ............. všechna ostatní tělesa. Gravitační síla působí mezi dvěma tělesy, i když se ................. . Gravitační síla je .......... , jsou-li tělesa .......... sebe. Gravitační síla mezi dvěma tělesy je tím ......... , čím ........ je hmotnost každého z nich. Tíhová síla, kterou působí Země na dané těleso, je tolikrát ........... , kolikrát větší je ............... tělesa. Velikost tíhové síly, kterou Země působí na těleso dostaneme, vynásobíme-li ................ tělesa ............. .................. . přitahují nedotýkají větší blízko větší větší větší hmotnost hmotnost tíhovým zrychlením