ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POŘÁDEK SLOV V NĚMECKÉ VĚTĚ
Advertisements

ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
České stavovské povstání
Číslo v digitálním archivu školy
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Osvobozené divadlo.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
RENESANCE A HUMANISMUS
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Identifikátor materiálu: EU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
FANTASTICKÁ LITERATURA
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Identifikátor materiálu: EU –
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Smyslová ústrojí člověka
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY Autor: Katka Česalová Datum: 20. 8. 2013 Cílový ročník: 6. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství 6. - 7. ročník Tematický okruh: Ústní lidová slovesnost Téma: Pranostiky Metodický list/anotace: žáci se seznámí s ústní lidovou slovesností, jejím původem, druhy a sběrateli, budou se věnovat zejména žánru pranostika Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pozná epický žánr pranostika, orientuje se v ostatních žánrech ústní lidové slovesnosti, odpovídá na otázky k textu Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let

DRUHY ÚSTNÍ LIDOVÉ SLOVESNOSTI: lyrika písně ukolébavky epika báje pověsti pohádky anekdoty hádanky přísloví, rčení pranostiky drama zpěvohra loutkové divadlo Pouze jako ústní seznámení se s druhy lidové slovesnosti.

Ústní lidová slovesnost měla největší význam v době, kdy česká literatura byla utlačována např. v období pobělohorském a obrozeneckém. Sběratelé ústní lidové slovesnosti: František Ladislav Čelakovský - slovanské národní písně, přísloví Karel Jaromír Erben - české písně a říkadla, pohádky Božena Němcová – pohádky František Bartoš – moravské písně, lidové zvyky

CO JE TO PRANOSTIKA? Pranostika je žánr lidové slovesnosti. Je to rčení, které se snaží dávat do souvislosti určité přírodní jevy a roční dobu. Je založená na dlouhodobé lidské zkušenosti. Slovo pranostika je odvozeno z latinského slova prognosis - předpověď. Zapamatujeme si: PRANOSTIKA DOBŘE VÍ, JAKÉ BUDE POČASÍ!

Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. ZIMNÍ PRANOSTIKY: Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. 3) Leží-li kočka v únoru na slunci, poleze v březnu za kamna. Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

JARNÍ PRANOSTIKY: 1) Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje JARNÍ PRANOSTIKY: 1) Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje. 2) Studený máj, v stodole ráj. 3) Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný. Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

Staví-li v červenci hromadu mravenci všude, tuhá zima bude. LETNÍ PRANOSTIKY: Staví-li v červenci hromadu mravenci všude, tuhá zima bude. Co srpen neuvaří, to už září nedosmaží. Vavřineček ukazuje, jaký podzim nastupuje. (10. srpen) Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

Září jezdí na strakaté kobyle. PODZIMNÍ PRANOSTIKY: Září jezdí na strakaté kobyle. O svatém Matouši – vlaštovka nás opouští. (21. září) Svatý František zahání lidi do chýšek. (4. říjen) Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

Společné čtení z čítanky: Poetický kalendář ukázky pranostik Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 64 - 69. Možnost domácího úkolu: žáci si z ukázek z čítanky vyberou jednu pranostiku, zaoíší si ji do sešitu, pokusí se ji vysvětlit a ilustrují ji.

POUŽITÉ ZDROJE Použitá literatura: Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 168 - 169. Kovaříková, Zuzana, Lyčková, Viola. PRANOSTIKY. ROKEM KROK ZA KROKEM. 1. vydání. Praha: Albatros, 2006. ISBN 80-00-01989-2. s. 4, 7, 12, 23, 30, 41, 46, 51, 57, 68.

Zdroje obrázků Snímek s. 5 (František Ladislav Čelakovský): Jedudedek[online] Volné dílo dostupné z:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD.jpg Snímek s. 5 (Karel Jaromír Erben): Karel. K. [online] Volné dílo dostupné z:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg Snímek s. 5 (Božena Němcová): Shakko. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bozena_Nemcova_black.jpg Snímek s. 5. (František Bartoš): Jedudedek. [online] Volné dílo dostupné z:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Franti%C5%A1ek_Barto%C5%A1.jpg

Děkuji vám za pozornost.