Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkalické kovy Li, Na, K, Rb, Cs, Fr.
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Prvky I.A a II.A skupiny s - prvky.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Zástupci prvků skupin RZ
H A L O G E N Y.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLOUČENINY.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny: 1) Opravení pracovního listu z minulé hodiny 2) Výklad alkalické kovy 3) Pokus (reakce sodíku s vodou) 4) Opakování

Li , Na , K , Rb , Cs , Fr

Charakteristika - nízké hodnoty elektronegativity - velké atomové poloměry (v periodě vždy nejvyšší) - velmi reaktivní, silná redukční činidla - V přírodě se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách

Vlastnosti a reakce - měkké, stříbrolesklé neušlechtilé kovy s malou hustotou - na vzduchu se oxidují (jsou samozápalné) → uchovávají se pod vrstvou inertní kapaliny - vedou dobře proud i teplo - převládá iontový charakter vazeb v sloučeninách - s vodou reagují bouřlivě: 2M + 2H2O → 2MOH + H2 * - s vodíkem tvoří iontové hydridy 2M + H2 → 2M+H- * - barví plamen, a to následovně: * za „M“ lze dosadit kterýkoli alkalický kov

Lithium – Li - vyrábí se elektrolýzou taveniny svých LiCl - již za mírného zahřátí reaguje s molekulárním dusíkem - uchovává se zatavené ve vosku (nižší hustota než petrolej) využití: příměs do slitin (Al, Cd, Cu, Mn), přísada do skel a keramik, akumulátory sloučeniny: LiH, Li2O, Li3N, LiF, Li2CO3

Sodík - Na - jeho sloučeniny byly známé již ve starověku - volný kov byl poprvé připraven až roku 1807 elektrolýzou taveniny NaOH - měkčí než lithium, lze krájet nožem - menší hustota než voda, plave na ní - barví plamen žlutě - pokus: 2Na + 2H2O → 2NaOH + H2

Sodík - Na výskyt: -vázaný v zemské kůře a v oceánech (5. nejrozšířenější prvek na zemi) - minerály: NaCl (sůl kamenná), NaNO3 (chilský ledek), živce, slídy výroba: - elektrolýza taveniny NaCl katoda: 2Na+ + 2e- → 2Na anoda: 2Cl- → Cl2 + 2e- využití: Jaderná energetika, Silné redukční čínidlo → redukce kovů z chloridů

Sloučeniny sodíku NaOH (obrázek) – hygroskopický, velmi silná báze, leptá sklo Na2O2 – vzniká reakcí 2Na + O2 → Na2O2 2Na2O2 + 2CO2 → 2Na2CO3 + O2 soli: NaCl, Na2CO3 (soda), NaHCO3 (jedlá soda), organické sloučeniny: CH3COONa (Octan sodný)

Draslík – K - historie provázaná se sodíkem - velmi měkký až mazlavý (měkčí než sodík) - velmi dobře rozpustný v kapalném NH3 - s kyslíkem reaguje velmi rychle až explozivně K + O2 → KO2 - plamen barví fialově

Draslík - K výskyt: zemská kůra, mořská voda (6. nejrozšířenější prvek na zemi) minerály: KCl (sylvín – na obrázku dole), KNO3(draselný ledek), živce, slídy apod. výroba: elektrolýza taveniny KCl ← analogicky jako sodík využití: minimální využití jako redukční činidlo, fotoelektrické články

Sloučeniny draslíku KOH – hygroskopická látka, silná báze, rozpouští sklo i porcelán soli: K2CO3 – tzv. „potaš“ , výroba skla, mýdel, bělící prostředky KNO3 – používá se k výrobě hnojiv a pyrotechniky

Rubidium, Cesium - s kyslíkem reagují explozivně na superoxid rubidný: M + O2 → MO2 * - s vodou reagují taktéž velmi bouřlivě za vzniku hydroxidů MOH * - na rozdíl od ostatních alkalických kovů jsou těžší než voda - výskyt v zemské kůře je velmi sporadický - vyrábí se elektrolýzou svých chloridů využití: Rubidium: Fotočlánky, soli rubidia → pyrotechnika Cesium: Fotočlánky, přístroje pro noční vidění, TV přijímače

Francium - radioaktivní s velmi rychlým poločasem rozpadu - bylo objeveno roku 1939 - sloučeniny i reakce jsou velmi podobné s cesiem