PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kapilární jevy.
Kapaliny Tenze páry (tlak nasycených par nad kapalinou) závisí na složení roztoku.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Biologické aspekty vody
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
STRUKTURA A VLASTNOSTI
8. Hydrostatika.
06_5_ Struktura a vlastnosti kapalin Ing. Jakub Ulmann
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Kapaliny.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Kapilární jevy.
Struktura a vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
9. Hydrodynamika.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Hydrostatický tlak.
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Struktura a vlastnosti kapalin
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Kapaliny.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_07 Název materiáluKapilarita.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Přípravný kurz Jan Zeman
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Kapilární jevy 1.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Měření úhlu smáčení .
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ SÍLA.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Transkript prezentace:

PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY JEVY NA ROZHRANÍ PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY

je povrch vody zakřivený. Na rozhraní skla a vody je povrch vody zakřivený. Na rozhraní skla a rtuti je povrch rtuti zakřivený. Povrch kapaliny je dutý, kapalina smáčí stěny nádoby. Povrch kapaliny je vypuklý, kapalina stěny nádoby nesmáčí.

Zakřivení volného povrchu kapaliny způsobuje skuteč- nost, že molekuly kapaliny, které jsou na jejím volném povrchu a současně v blízkosti stěny nádoby nebo jiného pevného tělesa, vzájemně působí nejen mezi sebou, ale také s částicemi pevného tělesa a plynu nad volným povrchem kapaliny.

U vybrané molekuly se uplatňuje vzájemné působení mezi molekulami. F1 - výsledná síla od částic kapaliny v její sféře působení F2 - výsledná síla od částic nádoby v její sféře působení F3 - výsledná síla od částic vzduchu v její sféře působení FG - tíhová síla působící na molekulu

U vybrané molekuly se uplatňuje vzájemné působení mezi molekulami. Velikosti sil F3 a FG jsou v porovnání se silami F1 a F2 velmi malé, můžeme je zanedbat.

Výsledná síla působící na molekulu má směr ven z kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny.

Výsledná síla působící na molekulu směruje ven z kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny. Volný povrch kapaliny při stěně nádoby je dutý.

Výsledná síla působící na molekulu má směr do kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny.

Výsledná síla působící na molekulu směřuje do kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny. Volný povrch kapaliny při stěně nádoby je vypuklý.

Odlijeme-li do skleněné nádoby ... vodu rtuť Kapalina smáčí stěny nádoby. Povrch kapaliny je dutý. Kapalina nesmáčí stěny nádoby, její povrch je vypuklý. J- stykový úhel je úhel, který svírá povrch kapaliny s povrchem stěny.

Zakřivení volného povrchu kapaliny u stěn v úzkých trubicích (kapilárách), u kapek a bublin způsobuje, že výslednicí povrchových sil je nenulová síla, která působí kolmo k volnému povrchu kapaliny.

Kapilární jevy: 1. kapilární elevace, voda - sklo Kapilární elevace je zvýšení volné hladiny kapaliny v kapiláře. 2

Kapilární jevy: 1. kapilární elevace, 2. kapilární deprese. rtuť - sklo Kapilární deprese je snížení volné hladiny rtuti v kapiláře. 2

Kapilární tlak S S je vyvolán výslednicí povrchových sil Fv působící kolmo k obsahu příčného průřezu S kapiláry. S S Kapilární tlak je tím větší, čím je poloměr kulového povrchu menší a povrchové napětí větší.

Kapilární tlak Voda ve skleněné kapiláře Rtuť ve skleněné kapiláře

Kapilarita Výška hladiny kapaliny v kapiláře h je dána rovnováhou kapilárního a hydrostatického tlaku. Zvýšení hladiny je nepřímo úměrné poloměru kapiláry. 2

Porovnejte průměry jednotlivých kapilár na obrázku. 2

Kapilární jevy v praxi: - stoupání vody z hloubky do povrchových vrstev půdy, - odsávání kapalin do knotů (lihový kahan), - vzlínání kapalin do stěn staveb (vlhká omítka), - nasávání živných roztoků v tělech rostlin. 2

Řešte úlohu: Jaký je vnitřní průměr kapiláry, vystoupí-li v ní voda do výšky 2,0 cm nad volnou hladinu vody v širší nádobě? s = 73 mN.m-1. d = 1,5 mm

Řešte úlohu: Jaký tlak má vzduch v kulové bublině s průměrem 1 mm v hloubce 5 m pod volnou hladinou vody, je-li atmosférický tlak 1000 hPa? s = 73 mN.m-1. p = 0,44 MPa

Test 1 Pod pojmem kapilární jevy rozumíme: a) zakřivení hladiny kapaliny ve stykovém místě s pevnou látkou, b) zvýšení nebo snížení hladiny kapaliny v kapiláře v porovnání s hladinou v okolní nádobě, c) vznik kapky při vytékání kapaliny z kapiláry, d) smáčení pevné látky kapalinou. 1

Test Kapilární tlak v kapiláře je určen vztahem: 2

Test 3 Velikost kapilárního tlaku: a) závisí přímo úměrně na poloměru kapiláry, b) závisí nepřímo úměrně na poloměru kapiláry, c) nezávisí na poloměru kapiláry, d) závisí na povrchového napětí kapaliny. 3

Test Zvýšení hladiny kapaliny v kapiláře je vyjádřeno: 4