® Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Komise pro regionální rozvoj Rady Ústeckého kraje FOTOGALERIEzezasedání 20. září 2013.
Advertisements

ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Od roku 1894 až do konce první světové války-1918 Jana Braunová.
VOJENSKÉ SDRUŽENÍ REHABILITOVANÝCH OKRESNÍ ORGANIZACE ÚSTÍ NAD LABEM.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Ocenění práce ředitele Plavecké školy Uherské Hradiště, Plavecké školy Uherské Hradiště a ocenění plaveckých škol Zlínského kraje.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava 5. Hvězdicový výstup na Čeřínek
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
DRMS Forum září 2009 DRMS FORUM 2009 Brno 7. září 2009.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. Předsednictvo RVŠ, 20. března 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Jan Kozubík, Martin Petrus.
Sborová oznámení Sbor Církv e bratrsk é v Ostravě - OTEVŘENÁ RODINA SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
Doba Jaroslava Vrchlického
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Úvodem Třebaže myšlenka samotného divadla v české řeči se zrodila již v 80. letech 18. století, zápas o její realizaci vzplanul až o 60 let později,
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Umění a kultura za 1. republiky
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Historie sokola David Hrouda.
České národní obrození
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Dobřichovice a okolí.
Narozen ve Vraném u Slaného Od roku 1910 lékárníkem v Jihlavě zvolen předsedou nově vzniklého Turistického klubu Čeřínek –
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
České země v první polovině 19. století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Marek.
Certifikovaní komisaři oboru kuchař:
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
„Kde jsem potkal sv .Jana Nepomuckého“
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Národní obrození.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Daniel.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Daniel.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Daniel.
Radimští ochotníci a divadelní představení Na Milčickej rychtě.
Spolky 70. výročí hasičů výročí hasičů Jedlany r
Akce v obci 1975,Vlevo Helena Kubíčková, Josef Nygrýn, Jaromír Ploc.
Výlety s JZD Zprava Babičová Marie, Novotný Jaroslav, Novotná Jiřina, Babič st., Sviták František, Nekovář Antonín, Straková Marie, Straka Josef, Svitáková.
Osobnosti K.Veselá, Marie Janouchová, Karel Kaprál,Karel Kalina, Jaromír Veselý, Josef Žich, Aloisie Šimáková, Jana Součková, Mirča Pražáková, Jaroslava.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Spolky Cvičení s novou motorovou stríkačkou u rybníka Vratislava.
Akce v obci 1. autobus, který začal jezdit v Jedlanech, r. cca 1957, s kolem Milan Prchlík.
České země ve 2. polovině 18. století
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Spolky a kluby Tělovýchovná jednota Dříteň Sbor dobrovolných hasičů – Dříteň Sbor dobrovolných hasičů - Malešice.
Národní obrození Michaela Tarabová.
SEMINÁŘ CVIČITELŮ na ČEŘÍNKU říjen 2010.
SLUNEČNÍ ZÁTOKA 2010.
SOU UŽ TU NEJ.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
SLUNEČNÍ ZÁTOKA 2010 SLUNEČNÍ ZÁTOKA 2009.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
Komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch
Tělesná kultura v českých zemích do roku 1918
Dualismus.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

®

Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která vznikla v roce 1871, v době, kdy polevil v Rakousko – Uhersku Bachův absolutismus. Původně sídlila Beseda v hotelu „Habsburk“ na dnešním Náměstí Republiky. Založení Jihlavského Sokola se ujal JUDr. Karel Malát, který se stal zároveň prvním starostou. V Jihlavě se počátky sokolství začaly projevovat pozdě. Bylo to způsobeno přítomností německy mluvících obyvatel, kteří se vlasteneckým projevům Čechů vehementně bránili. První Sokolové vytvořili jednotu roku 1862 v Praze zásluhou Dr. Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Veřejné cvičení se podařilo uskutečnit až v roce 1882, a to na Střeleckém ostrově. Toto cvičení pražských Sokolů bylo později označeno jako I. všesokolský slet. Na Jihlavsku proběhlo první cvičení žáků a učňů dne 16. dubna Cyklistický odbor Sokola Jihlavského byl založen 20. září U zrodu vlasteneckého cítění Čechů byli lidé, kteří se angažovali v různých spolcích současně – JUDr. Karel Malát byl předsedou Besedy, starostou Sokola a v roce 1896 byl zvolen předsedou odboru Klubu českých turistů v Jihlavě. A tak bychom mohli pokračovat ve výpisu jmen, která se objevují v různých spolcích na přelomu 19. a 20. století. Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava pamatuje při oslavách 90. výročí svého založení na tuto skutečnost a dějinné události připomíná ve společných souvislostech.

Horní řada : Pečínková Emilie, Povolný Gustav, Povolná, Háva, Kult, Matoušková, Láska Karel (nájemce chaty), xy, Matoušek, Souhrada, číšník Sedící: Pečínka František, Kultová, Pacner František, Hynek Jan, Penz Josef, xy

Josef Matoušek napsal při příležitosti výletu do údolí Doubravky pro své turistické přátele báseň.

T URISTICKÉ O DDÍLY M LÁDEŽE

Zleva: Oldřich Jelínek, Líba Jelínková, Jarka Zemanová, Zdeňka Hošková, Jan Koday, Květa Valová Nahoře zleva: František Hošek, Jaroslav Zeman, Věra Kurková, Zdeněk Kurka

V popředí zleva: Oldřich Jelínek, Zdeňka Hošková, Jarka Zemanová, MVDr. Františka Kuchařová, Ing. Jan Kuchař Nahoře: předseda Ing. Jan Koday

Pořadatelé vycházek v osmdesátých letech Zleva: Ing. Jan Krejčí, František Hošek, Ing. Jan Koday, Evžen Kunst

Zájezd do Českého Brodu

Stojící zleva: Jaroslav Zeman, Hana Kaňáková, Lenka Seitlová, Luděk Zápotočný, Draha Nováková, Mirek Svatoš Sedící zleva: Anežka Šmahelová, předseda Zdeněk Kurka, čestný předseda Ing. Jan Koday, místopředseda Ing. Jan Krejčí

Kočičí hrádek u Slatiňan 2005 Zcela vpravo je Ing. Jan Krejčí, autor prezentací

Skotsko – ostrov Skye, rok 2008 Liparské ostrovy, Vulcano, rok 2009

Luděk Zápotočný, předseda Jiří Veselý a František Dörrer už odpracovali mnoho hodin při zvelebování chaty na Čeřínku

sedící : Hana Kučerová, místopředseda Zdeněk Kurka, čestný předseda Ing. Jan Koday, předseda Jiří Veselý, Drahomíra Nováková stojící : Marie Dörrerová, Mirek Svatoš, Marta Drobná, Ing. Jan Krejčí, Luděk Zápotočný