16.1 Vztlaková síla Tato síla se nazývá vztlaková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Elektronická učebnice - II
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F06
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Archimédův zákon.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Elektronická učebnice - II
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
31.1 Druhá a třetí mocnina Úkol:
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektronická učebnice - II
29.1 Síť a povrch kolmého hranolu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Hydrostatický tlak.
Elektronická učebnice - II
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Elektronická učebnice - I
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
59.1 Objem jehlanu, kužele, koule
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

16.1 Vztlaková síla Tato síla se nazývá vztlaková. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.1 Vztlaková síla Při koupání ve vodě jste určitě zjistili, že vás voda nadnáší. Tato síla se nazývá vztlaková. Jak vzniká? Na čem závisí? Autor: Mgr. Hana Jirkovská

16.2 Co už umíme Tlak a tlaková síla Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.2 Co už umíme Tlak a tlaková síla Částicová stavba a vlastnosti kapalin Gravitační síla Země – Fg = m . g Objem hranolu, válce a krychle – , kde Sp je obsah podstavy, V = Sp . v v je výška tělesa Výpočet hmotnosti – , kde ρ je hustota tělesa a V je objem tělesa m = ρ . V Spojené nádoby – hladina kapaliny je v nich všude ve stejné výšce Skládání sil opačného směru – , kde F1 je větší síla než F2, směr F = F1 – F2 výslednice F je stejný jako směr F1

16.3 Nové pojmy Hydrostatická síla – tlaková síla kapaliny, značka Fh Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.3 Nové pojmy Hydrostatická síla – tlaková síla kapaliny, značka Fh Kapalina působí tlakovou silou kolmo na všechny plochy, které se v ní nacházejí (dno, stěny a další, působí i vzhůru). Její příčinou je gravitační síla Země. Odvození vzorce pro hydrostatickou sílu Na volné dno válce působí svisle vzhůru síla Fh. Do válce lijeme vodu. Dno odpadne ve chvíli, kdy jsou na ně působící síly v rovnováze. To nastane, když bude hladina vody ve válci stejně vysoko jako Jsou to Fh působící vzhůru a Fg vody ve válci působící dolů. hladina vody ve velké nádobě. Fg = Fh m . g = V . ρ . g = S . h . ρ . g Fh = S . h . ρ . g S – obsah dna válce, h – výška sloupce vody ve válci (stejná jako hloubka, v níž je dno válce), ρ – hustota vody, g – gravitační zrychlení Hydrostatický tlak – ph = Fh : S = h . ρ . g

16.4 Výklad nového učiva 1) Odvození vztlakové síly Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.4 Výklad nového učiva 1) Odvození vztlakové síly Vztlaková síla má značku Fvz, jednotky N (newton). Je to výslednice všech hydrostatických sil působících v kapalině na těleso. Síly působící ze stran se vzájemně ruší. Síla působící na horní plochu je Fh1. Síla působící na dolní plochu je Fh2. Protože h2 je větší než h1, tak i Fh2 je větší než Fh1. Jejich výslednice Fh1 = S . h1 . ρ . g Fh2 = S . h2 . ρ . g Fvz = Fh2 – Fh1 = (h2 – h1) . S . ρ . g = V . ρ . g 2) Zjištění vztlakové síly pokusem a měřením Rozdíl mezi tahovou silou tělesa na siloměr ve vzduchu a v kapalině je způsoben vztlakovou silou kapaliny. Těleso je kapalinou nadnášeno.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.5 Procvičení a příklady 1. Do tří sklenic různého tvaru se stejným obsahem dna je nalita kapalina do stejné výšky. a) Jsou hmotnosti kapaliny stejné nebo různé? b) Jsou gravitační síly Země působící na kapalinu stejné nebo různé? c) Jsou hydrostatické síly působící na dna sklenic stejné nebo různé? Odpověď: a) Různé. b) Různé. c) Stejné – protože hydrostatická síla závisí na obsahu dna, výšce sloupce kapaliny, hustotě kapaliny a gravitačním zrychlení. Tyto hodnoty jsou u všech tří sklenic stejné. 2. Proč je přehradní zeď směrem dolů rozšířená? Odpověď: Protože hydrostatický tlak závisí na hloubce vody. Čím je hloubka větší, tím větším tlakem voda na zeď působí.

16.6 Něco navíc pro šikovné 1) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.6 Něco navíc pro šikovné 1) Tři hliníkové kuličky různého objemu jsou zcela ponořeny do vody. Na kterou kuličku působí voda největší vztlakovou silou? Odpověď: Na kuličku b) – protože má největší objem. 2) Na které ze dvou stejných ocelových závaží působí větší vztlaková síla? Odpověď: Na závaží ve vodě – protože ethanol má menší hustotu než voda.

16.7 CLIL – Lifting force Vocabulary Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 16.7 CLIL – Lifting force Vocabulary vztlaková síla – lifting force potopit se – to dive hydrostatický tlak – hydrostatical pressure ploutve – fins hloubka – depth potápění bez kyslíkového přístroje – freediving Freediving Czech Martin Štěpánek dived in May 2003 on the open sea in Cyprus only with the fins to the depth of 93 metres. It took 3 minutes and 34 seconds. What was the hydrostatical pressure? h = 93 m ρ = 1020 kg/m3 g = 10 N/kg ph = x Pa ph = h . ρ . g ph = 93 . 1020 . 10 Ph = 948 600 Pa = 0,95 MPa The hydrostatical pressure in the depth 93 metres was 0,95 MPa.

16.8 Test znalostí 1. 3. 2. 4. Jaký je účinek vztlakové síly? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Jaký je účinek vztlakové síly? Jak závisí hydrostatický tlak na hloubce? c) a) d) b) Zvětšuje sílu gravitační. Zmenšuje třecí sílu. Zmenšuje gravitační sílu. Nemá žádný účinek. Nelze určit. Nezávisí. Nepřímo úměrně. Přímo úměrně. Ve vzorci pro výpočet hydrostatické síly není … Vzorec pro výpočet hydrostatického tlaku je? čas t obsah S hustota ρ hloubka h h . ρ . g . S h . ρ . g h . ρ h . m

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.9 Použité zdroje Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 3, 4, 5, 6) Obrázky: Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003, str. 117 (slide 6) http://www.novinky.cz/cestovani/exotika/173901-dovolena-pro-fajnsmekry-izrael-si-vas-ziska-svou-jedinecnou-atmosferou.html (slide 1) http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/82523/moravsky-potapec-jaronek-mel-jsem-zraloci-kamaradku-rozarku.html (slide 1) http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-zahrada/138873/pruvodce-bazeny-podle-vasi-penezenky.html (slide 1) http://www.hackmath.net/cz/priklad/152 (slide 2) http://www.leybold.edufor.cz/ (slide 2) http://fyzikalniulohy.cz/uloha.php?uloha=960 (slide 2) http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/7/kapaliny/uvod.htm (slide 3) http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/7/kapaliny/vztlakka.htm (slide 4) http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?xkat=fyzika&xser=4d656368616e696b61h&key=274 (slide 4) http://web3.kr-kralovehradecky.cz/scripts/detail.php?id=15644 (slide 5) http://www.navodarsekim.wz.cz/testy/fyzika/7/2_kapaliny_a_plyny/7_24.HTM (slide 5) http://www.gapinternshipsthailand.com/gap-year-thailand/apnea-freediving-course.html (slide 7)

16.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 16.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Hydrostatická síla, hydrostatický tlak, vztlaková síla Anotace Prezentace popisující vznik a výpočet hydrostatické síly, hydrostatického tlaku a vztlakové síly v kapalině.