VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
První představitelé impresionismu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Poslední universální styl
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_5.3.VV2.12/Wi Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Widenková CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Secesní architektura ve Španělsku
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
Secese Berenika Králíková.
VY_52_INOVACE_DEK_62 ARCHITEKTURA FRANCIE Le Corbusier
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Umělecké směry 19. století
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Vojtěch Hynais.
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Impresionisté figurativního malířství
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Česká kultura.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
SECESE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_20_DĚJINY KULTURY – Umění 20.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina
1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ

VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ Autor: Mgr. Martina Kokšteinová Datum vytvoření: 01. 08. 2013 „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová slova: secese, secesní, stavba, dekorace, Gustav Klimt, Salome, Polibek, Alfons Mucha Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Secesní malířství, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

- výrazovost secesního malířství velmi úzce souvisela s náladami konce století – sentimentalitou, skepsí, melancholií, zájmem o erotické motivy - to je především typické pro představitele rakouské secese Gustava Klimta - narodil se ve Vídni, jeho rodina pocházela z moravského venkova - stál v čele nových uměleckých tendencí jako prezident vídeňské Secese (spolek výtvarných umělců)

- věhlasným se stal po namalování nástropních fresek pro vídeňskou univerzitu - jedná se o obrazy: Lékařství, Filozofie, Právnictví - díla vyvolala skandál - Klimt byl obviněn z pornografie a své obrazy musel dokonce soudně vymáhat zpět, když mu je univerzita odmítla zaplatit - v r. 1945 obrazy shořely při požáru

- trvalým tématem v Klimtově díle jsou ženské postavy vyjadřující smyslové opojení - jsou obklopeny tragedií i smyslným požitkem zároveň - např. obraz Salome - Klimt oslavuje ženy světelnými barvami a leskem zlata a drahokamů, hlubším záměrem bylo také zachycení prchavého okamžiku smyslné radosti

- největší úspěch měl obraz Polibek - na zlatém pozadí je zobrazena „věčná dvojice Adama a Evy“ - obraz působí jako ikona - z dalších slavných obrazů: Naděje (mladá, nahá, těhotná žena obklopená alegorickými nestvůrami), Tři věky v životě ženy (pomíjivost mládí a krásy), Venkovská zahrada (zachycení bujné přírody)

- v Čechách je Klimt autorem dekorativních maleb v divadle v Karlových Varech

ALFONS MUCHA - malíř, grafik, tvůrce užitého umění - stál u zrodu secese v Paříži, odtud se jeho sláva rozšířila do celé Evropy a Ameriky - byl známý a jedinečný jako tvůrce plakátů - narodil se na Moravě, studoval malířství v Mnichově a ve Vídni, pobývá v Paříži - živí se kresbami plakátů, ilustracemi do francouzských časopisů

- svou tvorbou zaujal francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou natolik, že s ním uzavřela smlouvu na šest let pro propagaci jejího divadla - proslavil se plakátem Gismonda - podlouhlý výškový formát, do něhož Mucha promítl obrysově stojící postavu herečky ve zlatém rouchu se záhyby pod nohama, s listovím ve vlasech a zelenou ratolestí v pravé ruce

- Mucha dále pobývá v Americe, přednáší v New Yorku, Chicagu, Filadelfii, pořádá výstavy - po 10 letech se vrací do Čech a ze svého národního uvědomění tvoří cyklus obrazů Slovanská epopej - 20 historických pláten, jimiž chtěl vyjádřit svou náklonnost ke Slovanům - cyklus umístěn na zámku v Moravském Krumlově, odtud byl nedávno převezen do Pražské národní galerie – Výstavního paláce

Test: 1. Uveďte 2 nejvýznamnější představitele secesního malířství, jejich národnost a porovnejte styl obou. 2. Popište secesní prvky na obraze Polibek. 3. Vyhledejte uvedená díla na internetu.

Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN 80-7204-211-4 Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN 978-80-7209-971-9