Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D8_11 Sada DUMDějepis 8 PředmětDějepis Název materiáluNárodní buditelé Anotace Prezentace seznamuje s národními.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_03 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po B Anotace Prezentace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_03 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluČeskoslovenské legie Anotace Prezentace vysvětluje,
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D7_20 Sada DUMDějepis 7 PředmětDějepis Název materiáluKdo jsem? Anotace Prezentace formou soutěže prověří.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
České národní obrození
Číslo v digitálním archivu školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_10 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty západní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Osobnosti národního obrození
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Číslo v digitálním archivu školy
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Česká kultura 19. století.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D8_13 Sada DUMDějepis 8 PředmětDějepis Název materiáluOd Bílé hory po národní obrození Anotace Prezentace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_20 Sada DUMDějepis 9 PředmětDějepis Název materiáluNobelova cena Anotace Prezentace vysvětluje ocenění.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_06 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluPřehled událostí Anotace Prezentací zopakuje.
Číslo v digitálním archivu školy
Český hudební romantismus
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Číslo v digitálním archivu školy
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Národní obrození.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Národní obrození Začátek: 2. polovina 18. století.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Netvořice
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Horní Slavkov
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D8_11 Sada DUMDějepis 8 PředmětDějepis Název materiáluNárodní buditelé Anotace Prezentace seznamuje s národními obrozenci, jejich díly. Připojen je přehled slavných osobností na našich bankovkách. AutorPetra Sojková JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žáci znají jména národních obrozencům jejich děl. Dokáží vysvětlit proces národního obrození. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slovaNárodní obrození, národní buditelé, bankovky ČR Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

NÁRODNÍ BUDITELÉ Národní obrození

Situace v Českých zemích Rakouskému císařstvíČeské země patří k Rakouskému císařství => hlavním městem je Vídeň => úředním jazykem je němčina => všechny úřady jsou ve Vídni => ve škole se děti učí německy => českým jazykem se mluví pouze na vesnicích a pomalu začíná vymírat Mnoho lidí si uvědomí, že musí češtinu zachránit:

Národní obrození Národní obrození je tedy proces, kdy se tzv. národní buditelé snaží zachránit (obrodit) český jazyk a vlastenectví (lásku k vlastní zemi) Národní buditelé Národní buditelé byli lidé, kteří budili český jazyk, starali se o to, aby se češtinou více mluvilo, aby lidé byli hrdí na to, že jsou Češi, znali svou historii,…

NÁRODNÍ BUDITELÉ František PALACKÝ se pokusil sepsat českou historii, upozornil na slavné Čechy, vyhrané bitvy,… Josef JUNGMANN spisovatel, jazykovědec, překladatel. Napsal slovník česko-německý. Překládal díla světových autorů do češtiny. Bojoval proti poněmčování ve školách. Byl 1. učitelem češtiny u nás!

Božena NĚMCOVÁ byla spisovatelkou a sběračkou lidové slovesnosti (chodila po vsích a poslouchala pohádky, které si lidé vyprávěli a zapisovala je). Nejslavnějším dílem je román BABIČKA, který popisuje její dětství. Karel Jaromír ERBEN byl spisovatel, sběratel lidové slovesnosti, jazykovědec a politik. Jeho nejslavnějším dílem se stala sbírka balad KYTICE.

Karel Hynek MÁCHA spisovatel, básník. Slavným dílem je báseň MÁJ. Zemřel v pouhých 26 letech. Bedřich SMETANA hudební skladatel. Slavná opera Rusalka a cyklus symfonických básní Má vlast ( Vltava, Šárka, Vyšehrad, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník). „Má vlast“ vznikla v době, kdy byl Smetana již zcela neslyšící!

Josef Kajetán TYL spisovatel, dramatikem českých her ve Stavovském divadle, redaktorem časopisu Květy. Autorem textu písně „Kde domov můj?“, která zazněla poprvé ve hře Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. František ŠKROUP hudebník. Autor melodie k písni „Kde domov můj?“

Kteří čeští obrozenci jsou na našich bankovkách?

Víš, které osobnosti jsou na bankovkách? Světice Otec vlasti Učitel národů Spisovatelka Jazykovědec, historik Česká pěvkyně Československý prezident

Prameny: guide.cz/media/thumbs/digital_guide/selekce_realie/vyznamne_osobnosti/spisovatele/frantisek_palac ky/frantisek_palacky_jpg_800x800_q85.jpghttp:// guide.cz/media/thumbs/digital_guide/selekce_realie/vyznamne_osobnosti/spisovatele/frantisek_palac ky/frantisek_palacky_jpg_800x800_q85.jpg /bankovky.jpghttp://2.bp.blogspot.com/_q3XwCkIL0Cw/TT2fKSBFHEI/AAAAAAAAADk/I39wb2zMxUQ/s160 0/bankovky.jpg