VÝROBA A VLASTNOSTI NANOVLÁKEN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- podstata, veličiny, jednotky
Advertisements

ATOMIZACE KAPALIN ULTRAZVUKEM A JEJÍ VYUŽITÍ PŘI SÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKEN
Biologické aspekty vody
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
ZŠ Liberec, ul. 5. května B.R.A.I.N. team.
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SOBĚSTAČNÉ TECHNOLOGIE Tereza HYPIUSOVÁ KONZERVACE POTRAVIN A POMŮCKY DO DOMÁCNOSTI.
Vojtěch Kundrát.  Mikrobiální znečištění  Chemické znečištění  Mechanické znečištěné.
Voda Technologie pro získávání čisté vody
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Astrofyzika – dálkové studium
Technická univerzita v Liberci
Nanovlákna.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Chemické prvky-nekovy č.1
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm,
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Světlo - - podstata, lom, odraz
Mapa České republiky Univerzita Karlova / Charles University (Praha, Plzeň, Hradec Králové) Jazykové kurzy – 1 rok – placené (po nich vstup.
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
π - konjugované polymery
Elektrický proud v látkách
FILTRAČNÍ VLASTNOSTI NANOVLÁKEN VYROBENÝCH Z TAVENINY
Elektrické vlastnosti textilií
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
NANOTECHNOLOGIE Způsob výroby nanovláken z polymerního roztoku elektrostatickým zvlákňováním a zařízení k provádění způsobu Jméno: Michal HARTIG.
Evaluace jako metoda zvyšování kvality řízení projektů
Elektrická energie.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI
I.2 Netkané textilie a kompozitní materiály Grayson, M.: Encyclopedia of Composite Materials and Components, Wiley- Interscience, 1983 [3] Agarwal,D.,
Chemicky čisté látky.
Polymerní nanomateriály
Zobrazovací zařízení.
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Vlastnosti papíru Obecné vlastnosti:
Spolupráce při rozvoji talentů
T Fyzikální chemie NANOmateriálů … „One nanometer is one billionth of a meter. It is a magical point on the scale of length, for this is the point.
„DRAWING“ EXPERIMENTÁLNÍ METODA TVORBY OJEDNOCENÝCH NANOVLÁKEN Ing
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Vodík palivo budoucnosti
Domácí hrátky s plazmatem
NANO – fascinující fenomén současnosti (nanočastice, nanostruktury-důmyslné formu hmoty. ČVUT FJFI Praha NANO – fascinující fenomén současnosti.
Základní pojmy organické chemie
Stavba látek.
Koaxiální elektrostatické zvlákňování z volné hladiny Ing. Lucie Vysloužilová Školitel: Prof. RNDr. David Lukáš, CSc. Ing. Lucie Vysloužilová Školitel:
STŘÍDAVÉ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ Zvlákňování střídavým elektrickým proudem o vysokém napětí (AC spinning) je nová progresivní metoda výroby nanovláken.
KOMPOZITNÍ NANOMATERIÁLY Co je to kompozit? Definice: „ Jakýkoli materiál, který není čistá látka a obsahuje více než jednu složku, může být teoreticky.
STEJNOSMĚRNÉ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ
Molekulární elektronika
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
Základy chemických technologií
Náboj a elektrické pole
Nanovlákna 9.C.
Koaxiální elektrostatické zvlákňování z volné hladiny
Transkript prezentace:

VÝROBA A VLASTNOSTI NANOVLÁKEN pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic VÝROBA A VLASTNOSTI NANOVLÁKEN Oldřich Jirsák, David Lukáš, Filip Sanetrník, Lenka Martinová, Jiří Chaloupek, Jana Růžičková, Eva Košťáková, Jakub Hrůza

Technical University of Liberec, Czech Republic Co je elektrostatické zvlákňování (electrospinning)? Elektrostatické zvlákňování je proces využívající elektrostatických sil k utváření jemných vláken z polymerního roztoku nebo polymerní taveniny. Co jsou nanovlákna? Jde o vlákna jejichž průměr se pohybuje v rozsahu nanometrů, jsou to tzv. submikronová vlákna.

Technical University of Liberec, Czech Republic pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic NANOVLÁKNA Vlastnosti velký měrný povrch vysoká porózita malá velikost pórů průměr vláken (do 1000) nm Materiál polymerní roztoky nebo taveniny více než 50 polymerů

Elektrostaticky zvlákněné polymery - roztoky Technical University of Liberec, Czech Republic Elektrostaticky zvlákněné polymery - roztoky

Elektrostaticky zvlákněné polymery - roztoky Technical University of Liberec, Czech Republic Elektrostaticky zvlákněné polymery - roztoky

Elektrostaticky zvlákněné polymery - taveniny

Technologie přípravy nanovláken– Elektrostatické zvlákňování pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic Technologie přípravy nanovláken– Elektrostatické zvlákňování 0.1 - 1gram za hodinu V procesu elektrostatického zvlákňování je využito vysoké napětí k vytvoření elektricky nabitého proudu polymerního roztoku nebo taveniny. Elektroda vysokého napětí je spojena přímo s polymerním roztokem. Roztok je následně zvlákněn kapilárou (zvlákňovací tryskou). Díky vysokému elektrickému napětí mezi špičkou kapiláry a uzemněným kolektorem vzniká tzv. Taylorův kužel na špičce kapiláry, z kterého jsou produkována submikronová vlákna. Vlákna ztuhnou po odpaření rozpouštědla a vytvoří vlákennou vrstvu na povrchu kolektoru.

Technologie přípravy nanovláken– Nanospider pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic Technologie přípravy nanovláken– Nanospider Žádné kapiláry a trysky Plošná hmotnost: 0.1 – 5 gm-2 Produkce: 1 - 5 gmin-1m-1 pracovní šíře Materiál: vodorozpustné síťovatené polymery Průměr vláken: 100 - 300 nanometrů

Technical University of Liberec, Czech Republic Aplikace: Kompozity Filtrace Separační membrány Kosmetika Biomedicína umělé orgány tkáňové inženýrství krevní cévy systémy cíleného doručení léčiv obvazoviny dýchací masky (roušky) Ochranné oděvy Solární plachty, světelné plachty a zrcadla pro použití ve vesmíru Aplikace pesticidů na rostliny Nanovodiče, nanoelektrické aplikace jako polem řízené tranzistory a ultra-malé antény Nosiče chemických katalyzátorů Vodíkové nádrže pro palivové články

Technical University of Liberec, Czech Republic Polymerní nanovlákna Polymerní nanovlákna mohou mít mnoho vyjímečných vlastností zahrnujících malý průměr (a z toho vyplývající velký měrný povrch), vysoce orientovanou krystalickou strukturu (a výslednou velkou pevnost), atd.

Technical University of Liberec, Czech Republic Uhlíková nanovlákna Uhlíková nanovlákna mohou být vytvořena z polymerních prekurzorů. Konkrétně z PAN nebo PVA nanovláken.

Kompozitní materiály vyztužené nanovlákny Technical University of Liberec, Czech Republic Kompozitní materiály vyztužené nanovlákny Výhodou je, že vzniklý kompozit může být transparentní.

Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny Filtrační efektivita pro různé plošné hmotnosti nanovlákenných vrstev a pro různé textilie.

Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny Tlakový spád pro různé plošné hmotnosti nanovlákenných vrstev a pro různé textilie.

Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny pokus 7.4.2017 Technical University of Liberec, Czech Republic Vzdušná filtrace polymerními nanovlákny

Technical University of Liberec, Czech Republic Filtrace Komerční filtr s nanovlákny.

Technical University of Liberec, Czech Republic Biologické aplikace Téměř všechny lidské tkáně jsou v nanovlákenných formách nebo strukturách. Nanovlákenné materiály se používají jako podložky pro růst tkání. Nervy Kosti Chrupavky Kůže Krevní cévy Kolagenové konstrukce jsou biodegradabilní a následně jsou tělem nahrazeny.

Biological applications Technical University of Liberec, Czech Republic Biological applications Typické respirátory jsou nepohodlné při dlouhodobém nošení. Na Washington University vyvinuli nanovlákenný materiál pro masky, který se skládá ze 2 procent materiálu a 98 procent vzduchu, což je činí pohodlnějšími. Ochranné oděvy – „dýchání-schopné“ textilie blokující chemikálie Obvazoviny – prevence jizev, bakteriální štít.

Zapouzdřování do polymerních nanovláken elektrostatickým zvlákňováním Technical University of Liberec, Czech Republic Zapouzdřování do polymerních nanovláken elektrostatickým zvlákňováním Malé rozpustné částice které byly dispergovány v byly elektrostaticky zvlákněny na University of Acron. Tyto částice byly zapouzdřeny v suchých nanovláken a začleněny do jejich struktury. Polymerní nanovlákna a netkané materiály z těchto nanovláken mohou být nosičem aditiv. Katedra netkaných textilií TUL učinila první úspěšný pokus o začlenění stříbrných částic do struktury nanovláken.

Technical University of Liberec, Czech Republic Solární plachty Solar sail – sluneční plachta je vesmírné plavidlo s velkým a lehkým zrcadlem unášené pohybem způsobeným tlakem světla odraženého od zrcadla namísto raket. Solární plachta pracuje na principu že světlo má moment. Když světlo zasáhne objekt (dopadající světlo), Přenese svůj moment na tento objekt. Když je světlo odraženo, je zde druhá momentová výměna s objektem. Celková síla působící na objekt je součet vektorů sil dopadajícího a odraženého světla.

Nanovlákenná pavučina Technical University of Liberec, Czech Republic Nanovlákenná pavučina SEM

Technical University of Liberec, Czech Republic Zajímavé informace Červená krvinka Pyl Lidský vlas Leukocyt http://www.espintechnologies.com Nano-rozměr odpovídá měření často na molekulární úrovni, nanometer je miliardtina metru nebo trojnásobek průměru atomu křemíku. Nanovlákno je tak malé a lehké, že jen o trochu větší množství než jeden gram by opásalo Zemi v rovníku.

Technical University of Liberec, Czech Republic Použitá literatura: WO 0127365 US 2002/0175449 A1 US 2002/084178 A1 Koslow, E.: Air and Water Filters From Low- Cost Nanofibers. Nonwovens World, August, September 2003, pp.59-65 PV 2003-2421 Graham, K. all.: Polymeric Nanofibers in Air Filtration Applications. Fifteenth Annual Technical Conference & Expo of the American Filtration & Separations Society, Galveston, Texas, April 9-12, 2002 Pich, J.: Teorie filtrace aerosolů vláknitými a membránovými filtry. Ph.D thesis. ČSAV, Institute of Physical Chemistry, Prague 1964 Zheng-Ming Huang, Y. -Z. Zhang, M. Kotaki and S. Ramakrishna: A review on polymer nanofibers by electrospinning and their applications in nanocomposites

Technical University of Liberec, Czech Republic Použitá literatura: http://pa-dev.wustl.edu/news-info/tips/page/normal/182.html http://content.aip.org/APPLAB/v83/i2/371_1.html http://www.distant-star.com/issue13/jan_2001_nanofibers.htm http://www.futurepundit.com/archives/000847.html http://www.hillsinc.net/submicron%20.shtml http://www.inframat.com/cat2.htm http://www.hk.co.kr/kt_tech/200111/t2001110716473645110.htm http://www.matsci.northwestern.edu/stupp/kln.html http://www.cheme.cornell.edu/peopleevents/faculty/joo/research.html http://web.mit.edu/newsoffice/nr/2000/biomaterial.html http://www.vu.msu.edu/preview/eng-ped/mtp_course/mtp_course.html http://www.nsti.org/procs/Nanotech2003v3/7/M33.03 http://nanotech-now.com/nano-this-nano-that.htm http://www.nanoapex.com/ http://nanobox.aif.ncsu.edu/~mike/nanofibers.org/mainframe.htm http://www.chm.colostate.edu/erf/research/nano.htm http://www.nanospin.com/aboutus.htm

Technical University of Liberec, Czech Republic Použitá literatura: http://www.nanospace.miraikan.jst.go.jp/English/Component/Nav.html http://www.wtec.org/loyola/nano/us_r_n_d/toc.htm http://www.globaltechnoscan.com/15thAug-21stAug02/better_materials.htm http://bric.postech.ac.kr/science/97now/01_11now/011126b.html http://www.psicorp.com/casestudies/case_electrospin.shtml http://www.foresight.org/Conferences/MNT9/Abstracts/Liu/index.html http://tandecresearch.utk.edu/electroarticle.htm http://nanobox.aif.ncsu.edu:100/~mike/nanofibers.org/nanofibers_old/index2.htm http://cuhwww.upr.clu.edu/~npinto/papers/raulncur2003paperinproceedings.pdf http://www.argonide.com/ceramic_fibers.html http://www.afrlhorizons.com/Briefs/Sept02/ML0204.html http://www.planetary.org/solarsail/index2.html http://www.ugcs.caltech.edu/~diedrich/solarsails/ http://cohesion.rice.edu/centersandinst/cnst/whatwedo.cfm?doc_id=2903 http://heavenly.mit.edu/~rutledge/spot_espin/sld004.htm http://www.jst.go.jp/erato/project/ank_P/ank_P.html http://www.homestead.com/nanotechind/academic.html

Děkuji za pozornost