Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 08.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Dramatická výchova 8. B 2013/2014.
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Kdo to byl William Shakespeare
Soustavy kót a kótování opakujících se rozměrů.
EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_01.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_L Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová.
William Shakespeare (1564 – 1616).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Téma: Audience – V. Havel
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
William Shakespeare.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Renesance Téma: William Shakespeare Metodický list/anotace: Prezentace slouží k prohloubení poznatků z oblasti anglické renesance pro žáky 1. ročníků a zároveň jako opakování k ústní části maturitní zkoušky pro žáky 4. ročníků; život a dílo W. Shakespeara, praktická práce s texty.

WILLIAM SHAKESPEARE  anglický renesanční básník a dramatik  narodil se a vyrůstal ve Stratfordu nad Avonou  je autorem asi 37 divadelních her  hrdinové jsou sami strůjci svých osudů, jsou nadčasoví  typickým veršem je blankvers (nerýmovaný pětistopý jamb o slabikách)  celá jeho tvorba přeložena do češtiny J. V. Sládkem Tvorbu můžeme rozdělit na:  Komedie (Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Komedie plná omylů apod.)  Tragédie (Hamlet, Romeo a Julie, Othelo apod.)  Hry z antických a anglických dějin (Jindřich VI.,Richard III., Julius Cesar apod.)

Podobizna a Shakespearův památník Obr. 1 AObr. 2A

Přečtěte si pozorně ukázku a pak se pokuste shrnout hlavní myšlenku monologu (dánský princ Hamlet se dozví, že jeho otec byl zavražděn vlastním bratrem, králem Claudiem. Hamlet se rozhodne pomstít. Proti světu falše a podezřívavosti se chrání předstíraným šílenstvím) Hamlet

III.1. Claudius a Polonius se schovají za závěsem. Vystoupí Hamlet. Hamlet: „Být, nebo nebýt – to je otázka je důstojnější zapřít se a snášet vrtochy osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Zemřít, spát – a je to. Spát – a navždy ukončit úzkost a věčné útrapy a strázně, co údělem jsou těla – co si můžem přát víc, po čem toužit? – Zemřít, spát – spát, možná snít – a právě v tom je zrada. Neboť kdo vydržel by kopance a výsměch doby, aroganci mocných, průtahy soudů, znesvěcenou lásku, nadutost úřadů a ústrky, co slušnost věčně sklízí od lumpů, když pouhá dýka srovnala by účty a byl by klid? To nám láme vůli – snášíme radši hrůzy, které známe, než abychom šli vstříc těm neznámým. Tak svědomí z nás dělá zbabělce.“(1)

Jedno z nejslavnějších Shakespearových dramat líčí příběh tragické lásky. Vyhledejte v ukázce, jakými slovy vyjadřují hlavní postavy svůj cit. Znáte celý příběh? Převyprávějte ho.

Romeo „Na křídlech lásky přeletěl jsem zeď. Let lásky nezastaví ani hradby. Co láska může, to i udělá, a tvoji příbuzní mi nezabrání. Julie Kdyby tě uviděli, zavraždí tě! Romeo V tvých očí, ach, je více nebezpečí než ve dvaceti mečích. Jenom ty hleď laskavě, a zášť mi neublíží. Julie Leč za nic nesmějí tě tady spatřit. RomeoPlášť noci ukryje mě před nimi. A nechceš-li mě, ať si mě tu najdou! Ať raděj zahubí mě jejich zášť, než abych spasil život bez tvé lásky.“(2) Romeo a Julie

Obr. 1: Romeo a Julie, divadelní studie Obr. 2 a 3: Faksimile první strany Romea a Julie z vydání z roku 1623 a Titulní strana prvního vydání Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

 Jak byste charakterizovali hlavní postavy těchto dramat?  Jaké konkrétní vlastnosti, kladné i záporné, jste u jednotlivých postav našli?  Co je příčinou tragédie; lidská vášeň nebo náhoda? Uveďte příklady.  V čem jsou zajímavé postavy žen? Jsou samostatné, dokáží rozhodovat o svém životě?  Jaký je jazyk Shakespearových dramat? Co je to blankvers? Doložte svá tvrzení příklady.  Znáte z vlastní četby ještě jiná dramata tohoto autora? Viděli jste některé dílo zfilmované nebo uvedené přímo na divadelních prknech? Seznamte s těmito díly spolužáky. Přečtěte si ukázky a seznamte se s dalšími Shakespearovými díly. Zamyslete se nad následujícími otázkami:

Jan Werich považoval Shakespeara za nesmrtelného autora. Všimněte si v následující ukázce, co o něm říká. Uvádějte konkrétní příklady z textu. Jan Werich: Dopis Shakespearovi

„V Praze dne 6. února 1964 Vážený Mistře, od té doby, co jste nás opustil, svět se zmenšil a času ubylo…Je nás mnohem více na Planetě, než bývalo Vašich současníků. Pojem vzdálenosti netrvá. Kdybyste byl dnes mezi námi, kdyby si Vaše oči zvykly pohledům na kovová zvířata požírající zemi, plivající cihly, zpívající písně, …kdybyste se, po česky řečeno, pořádně rozkoukal, jistě by Vašim očím neušlo, že Vaše stará planeta je opět plná postav Vašich her. Ve Vašich hrách, Mistře, jsou odpovědi na všechny otázky, na které se člověk odváží ptát…Inspirujete. Ponoukáte líné mozky. Říkají o Vás, že jste nevěděl nic o zeměpisu. O historii…O umění…Jako by geniální člověk musil vědět. Váš veliký obdivovatel JAN WERICH“(3)

 Obr. 1A: Autor neuveden. Soubor:ShakespeareMonument cropped.jpg-Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 2A: Autor neuveden. Soubor:Hw-shakespeare.png-Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 1: Autor neuveden. Soubor:Francesco Hayez 053.jpg-Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 2: Autor neuveden. Soubor:Romeoandjuliet1597.jpg-wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 3: Autor neuveden. Soubor:RJ First Folio (1623).jpg-wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  (2) RYŠÁNKOVÁ, Jarmila. Čítanka 1 pro SOU. Praha: SPN, n. p.,  (1)(3) SOUKAL, Josef. Čítanka pro 1. ročník SOŠ. Praha: SPN, a.s., 2000, ISBN X.  MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN Citace, zdroje a literatura