Baroko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Poznávačka obratlovců
Památky Unesco Česká republika.
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
BAROKO V ČECHÁCH.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Baroko.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Baroko.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
zpracovaný v rámci projektu
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko v českých zemích
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
BAROKO Doba protikladů.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
1/ Barokní architektura
Kultura.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Baroko - procvičení 8. ročník.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Baroko Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_17.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
Základní škola Čelákovice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Baroko

Baroko – 17. a 18. století 1 Zahrnuje všechny formy umění – architekturu, malířství, sochařství, hudbu, divadlo, literaturu Má působit na člověka svou okázalostí, vznešeností Základním prvkem je pohyb, neklid Je nástrojem protireformace

Architektura Stavební prvky: nepravidelnost, zvlněnost 2 Stavební prvky: nepravidelnost, zvlněnost přehnaná zdobnost ( sochy, malby, zlato, mramor ) Stavby:

kostely – chrám sv. Mikuláše 4 3

Stavitelé Dientzehoferovi Santini Sedlec u Kutné Hory 5 6 Sedlec u Kutné Hory Kostel sv. Maří Magdalény v Karlových Varech

7 zámky Trója Bruntál 8 9 Kravaře

města Morový sloup v Olomouci Valdštejnský palác v Praze 11 10

lidové baroko Holašovice v jižních Čechách 12 13 Holašovice v jižních Čechách Vesnická památková rezervace zapsaná do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Malířství - náboženské motivy, portréty hra světla a stínu, postavy v pohybu 15 Karel Škréta 14

Petr Jan Brandl Jan Kupecký 17 16

Sochařství – stejné náměty jako u obrazů sochy a sousoší v pohybu, vyjadřují citové pohnutí 18 19 Italský sochař Bernini

Matyáš Bernard Braun sochy na Karlově mostě, sochy ctností a neřestí v Kuksu 22 21 20

Ferdinand Maxmilián Brokoff – sochy na Karlově mostě 23 24

Hudba vznešená, líbivá, působí na city posluchače Rozvíjí se varhanní hudba. Georg Friedrich Händel německý skladatel 27 Johann Sebastian Bach německý skladatel 25 26 Ital Antonio Vivaldi

Divadlo - šlechtici si je zřizovali na zámcích, předváděla se činohra, pantomima a nově opera 28 Zámecké divadlo v Českém Krumlově

Zdroje: Obrázky [cit. 2012-3-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg 2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_architecture.jpg?uselang=cs 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase.jpg> 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_interier_oltar_od_vchodu.jpg 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Mary_Magdalene%27s_Church2_%28Karlovy_Vary%29_2009-08-08.jpg 6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kutna_Hora-Sedlec_cathedral_011.jpg 7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Tr%C3%B3ja,_pohled_na_Trojsk%C3%BD_z%C3%A1mek.jpg 8 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_Brunt%C3%A1l.jpg 9 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_Krava%C5%99e_%283%29.JPG 10 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wallenstein_Garden.jpg 11 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morovy_Mariansky_sloup.jpg 12 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hola%C5%A1ovice4.JPG 13 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hola%C5%A1ovice10.jpg 14 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tiberio_Tinelli,_Podobizna_Karla_%C5%A0kr%C3%A9ty_%281635%29.jpg 15 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg 16 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simeon_with_the_Infant_Jesus_Brandl_after_1725_National_Gallery_Prague.jpg 17 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Kupeck%C3%BD.jpg 18 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bernini_-_Santa_Teresa_em_extase.jpg 19 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_Bernini_1623.jpg 20 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrtbovsk%C3%A1_zahrada,_dekorace_v%C3%A1zy_%28003%29.JPG 21 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Braunovy_sochy_na_Kuksu_%2801%29.jpg 22 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv_Luitgarda.jpg 23 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv_Jan_z_Malty.jpg 24 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_2005-09-15_Charles_Bridge.jpg 25 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johann_Sebastian_Bach.jpg 26 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antonio_Vivaldi_portrait.jpg 27 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Georg_Friedrich_H%C3%A4ndel.jpg 28 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Divadlo_Krumlov.JPG