Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Obchodní politika Základní údaje  Prodejní cílovou skupinou TV Nova v roce 2008 jsou „Dospělí 15-54“ „Dospělí 15-54“ znamená osoby ve věku 15.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
MČ Praha 21 - Újezd nad Lesy Újezd nad Lesy dne 8. března 2012.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
OMC Pracovní expertní skupina
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Ing. Eva Kotková & Ing. Věra Exnerová.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Ekonomické informace (zprávy z podzimních jednání P RVŠ) 6. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
REFERENČNÍ RÁMEC PRO UDRŽITELNÁ EVROPSKÁ MĚSTA Bc. Iveta Baťalová Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 4. srpna.
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
Rozhodovací proces v Evropské unii
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
Postavení Evropy ve světě
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Evropská unie - instituce
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
Rozpočet EU Michal Částek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská občanská iniciativa
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016) Výzva Dodatečných aktivit.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
Operační program VaVpI spuštěn
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016)
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Procvičování měsíců v roce
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Rozpis rozpočtu a normativy
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy

Obsah Roční rozpočet EU Rozpočtová procedura dle LS Praktické dopady

Roční rozpočet EU Ruší se rozlišení povinných a nepovinných výdajů => zvýšení pravomocí Parlamentu; Změna celé rozpočtové procedury (viz dále);

Původní rozpočtová procedura leden únor březen duben / květen červenec říjen listopad prosinec Komise Rada EP APS Zásady Rady Priority EP Trialog o rozpočtových prioritách PDB 1. čtení v Radě Trialog, dohodovací řízení 1. čtení v EP 2. čtení v Radě Trialog, dohodovací řízení 2. čtení v EP Finální rozpočet

Rozpočtová procedura dle LS leden únor březen duben / květen červen červenec říjen listopad prosinec Komise Rada EP APS Zásady Rady Priority EP Trialog o rozpočtových prioritách Návrh rozpočtu Trialog – první diskuse nad výší rozpočtu čtení v Radě čtení v EP Dohodovací výbor (21 dnů) Formální přijetí Formální přijetí Finální rozpočet

Rozpočtová procedura dle LS (1) březen => trialog k rozpočtovým prioritám; duben / květen => Komise předkládá návrh rozpočtu (dříve PDB); červnový trialog => první debata nad výší rozpočtu; červenec => Rada stanovuje svou pozici k návrhu rozpočtu (dříve 1. čtení v Radě) možné zrušení červencového ECOFINu; říjen (3. týden) => EP přijímá pozměňující návrhy k pozici Rady (dříve 1. čtení v EP) hl. změna => pouze jediné čtení rozpočtu v Radě i EP;

Rozpočtová procedura dle LS (2) konec října => svoláván Dohodovací výbor do 21 dnů (polovina listopadu) by mělo být dosaženo dohody mezi EP a Radou nad „společným návrhem“; v průběhu této lhůty => vyjednávání mezi institucemi především formou trialogů (3 úrovně => technický trialog, neformální trialog a trialog); Rada při vyjednáváních zastoupena předsedy Rozpočtového výboru, případně COREPERu; v případě nedosažení dohody do konce trvání Dohodovacího výboru => Komise vydá nový návrh rozpočtu;

Rozpočtová procedura dle LS (3) počátek listopadu => rozpočtový ECOFIN (v rámci Dohodovacího výboru) snaha dosáhnout na úrovni ministrů / náměstků dohody s EP o společném návrhu; v případě neúspěchu => pokračování vyjednávání prostřednictvím trialogů do konce trvání Dohodovacího výboru; případná dohoda formalizována výměnou dopisů mezi EP a Radou; 2. pol. listopadu => společnou dohodu by měly následně do 2 týdnů schválit obě složky rozpočtového orgánu; prosinec => oficiální vyhlášení rozpočtu předsedou EP.

Praktické dopady Změna schvalovací procedury u transferů dosud různá procedura u transferů k povinným výdajům, nepovinným výdajům a smíšeným; povinné výdaje => rozhodovala Rada po konzultaci EP; nepovinné výdaje => rozhodoval EP po konzultaci Rady; smíšené transfery => Rada i EP mohly částku snížit, platila částka nižší; pokud jedna instituce transfer zamítla, neuskutečnil se; nyní bude EP a Rada rozhodovat o všech výdajích (postup jako u smíšených transferů);

Děkujeme za pozornost odbor 55 – Národní fond