Johann Wolfgang Goethe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Osvícenství v českých zemích a počátky NO
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Představitel skupiny lumírovců
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Divadlo konce 19.století.
Deutsche Literatur 1.Brüder Grimm Ladislav Trčka Zuzka Mitášová 2.J. W. Goethe Veronika Krajčová 3.Bertold Brecht František Kužela 4.Friedrich Schiller.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
František Ladislav Čelakovský
Victor Hugo ( ).
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/13/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
NĚMECKÝ PREROMANTISMUS
Portréty literárních osobností světové literatury.
DUM - Digitální Učební Materiál
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Alexandr Sergejevič Puškin
4. Šestistopým daktylem Cokoli zkoušel jsem napsat, pokaždé napsal jsem verš... Ovidius.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Johann Wolfgang Goethe
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
LAWRENCE FERLINGHETTI
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Portréty literárních osobností světové literatury
Německý preromantizmus
Molière Anna Coufalová C1B.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Niccolò Machiavelli, Hugo Grotius Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
AUTOŘI. PREROMANTISMUS umělecký proud, který vznikl zhruba ve 2. pol. 18. století reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Preromantismus ● Johann Wolfgang Goethe. Preromantismus 2. pol. 18. století – začátek 19. století ● Umělecký směr, vznikl jako reakce na klasicismus,
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Jan Neruda - dílo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Preromantismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Preromantismus.
Transkript prezentace:

Johann Wolfgang Goethe Tereza Kratochvílová C2B 19. 9. 2014

Kdo byl J. W. Goethe? Život Literatura Díla Faust Citáty Otázky

Johann Wolfgang Goethe Němec básník prozaik dramatik politik právník

Život Frankfurt nad Mohanem 28. 8. 1749 gymnázium poté práva Výmar - zde přírodní vědy vycestoval do Itálie, západočeských lázní středisko pokrokové německé literatury zemřel 22. 3. 1832 ve Výmaru Goethe a Friedrich Schiller (Výmar)

Literatura drama, poezie, romány literatura - okno do duše umělcovy osobnosti Shakespeare a jeho díla nepřijímal pravidla klasicismu 1795 - 1805 - výmarská klasika

Díla Drama Poezie Romány Faust Prométheus Čarodějův učeň Utrpení mladého Werthera Viléma Mistera léta učednická Faust a Mefistofeles

Faust 1808 dvojdílná báseň tragédie celoživotní dílo Urfaust

Ukázka Moudrosti filozofie, práva i patologie a bohužel i bohověd hltám už pilně řadu let, a přesto nevím co a jak! Jsem pošetilý ubožák, já, doktor, dokonce profesor, vždyť plných deset let celý sbor svých žáků za nos vodívám dál křížem krážem, sem a tam a možnost poznání? Žádná není! Srdce mě pálí až k usoužení, i když mým v hlavě vác nežli tu hlupáci, kněžouři, učení psavci a tupci a neznám strach z pekla, pekelníků, pochyby, rozpaky kajícníků. Nicméně jsem živ bez radosti, bez víry v liché vědomosti, nejsem z těch mudrců, co by chtěli obracet hříšníky na anděly, trpím jen bídnými poměry, bez peněz, bez poct a nádhery.- I pes, ví bůh, si lépe žije! Tak jsem se pustil do magie, abych si u duchovních sil přemnohým tajům přiučil a v potu tváře planě dál neřečnil, pracně neskrýval své nevědění v rámci věd, vyzvěděl, čím je v jádru svět, odkud kam spěje na své dráze a neomílal plané fráze.

Citáty ,,Vysoké cíle, třebaže nesplnitelné, jsou cennější než nízké, třebaže splnitelné.“ ,,Humor je jedním z prvků génia.” ,,Zestárnout není umění - umění je to snést.”

Otázky Kdo byl J. W. Goethe? S kterým českým věcem byl v kontaktu? Co založil a ve spolupráci s kým? Co psal? Jeho nejvýznamnější dílo?

Děkuji za pozornost. 

Zdroje Naposledy navštíveno 27. 9. 2014. http://www.spisovatele.cz/johann-wolfgang-goethe#cv http://cs.wikipedia.org/wiki/Faust_(Goethe) http://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe http://azcitaty.cz/citaty/johann-wolfgang-goethe/1/ Naposledy navštíveno 27. 9. 2014.