DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské město: Ústí nad Labem
Advertisements

Židé za 2.světové války….
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Osvětim (Auschwitz).
Osvětim(Auschwitz) ( )
Auschwitz-Birkenau (Osvětim)
Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
v historii holocaustu obecně, i ve Vsetíně“
VY_32_INOVACE_3D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Holocaust českých Židů a Romů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ318 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Terezín (1941 – 1945).
Hlava _______________ ____________ NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
Antisemitismus II. Holocaust
představuje památná místa České
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Obr.1: < >
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Nacismus Michal Kolář.
Terezín.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_Lul_II_05 Transporty, židovská samospráva a kulturní život Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
DĚJEPIS II. Světová válka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Židovské město v Praze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/21.3138 NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠABLONA/ SADA: II/B -20 NÁZEV: TEREZÍN ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: power pointová prezentace seznamuje s životem vězňů ve sběrném koncentračním táboře Terezín. Klíčová slova: antisemitismus, holokaust, gestapo, koncentrační tábor,Terezín, životní podmínky, kolektivní tresty, úmrtnost vězňů. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis ROČNÍK: 9. AUTOR: Mgr. Jarmila Boudová VYTVOŘEN (datum, období): září 2011

Koncentrační tábor, věznice gestapa a židovské ghetto Terezín Koncentrační tábor, věznice gestapa a židovské ghetto

Roku 1941 bylo v Hlavní pevnosti vytvořeno židovské ghetto. Pevnost Terezín byla založena už v roce 1780 Josefem II. jako pevnost. Ale brzy se z ní stalo vězení. Roku 1940 získalo věznici v Malé pevnosti gestapo a zřídilo zde vězení pro politické vězně. Roku 1941 bylo v Hlavní pevnosti vytvořeno židovské ghetto. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

Antisemitismus Antisemitismus je nenávist vůči židům a je namířená proti židovskému náboženství, Židům jako národu a v poslední době proti židovskému státu. Antisemitismus často podezírá židy ze spiknutí za účelem poškodit nežidy, čímž často vysvětluje, proč je situace špatná. To vyjadřuje slovem, písmem, vizuálně i akcemi a pravidelně používá stereotypy.

Holokaust, šoa označení pro systematické a státem provozované pronásledování a hromadné vyvražďování Židů prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci během druhé světové války.

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Terezín byl pro nacisty důležitý hned z několika důvodů: pevnostní valy znesnadňovaly útěk vězňů 11 budov umožňovalo umístit sem velké množství lidí, deportováno zde bylo celkem více než 156 000 lidí. blízko Terezína leží důležitá železnice z Prahy – tudy mohly transporty Židů přijíždět i odjíždět <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Ghetto bylo přeplněno lidmi. Nejvyššího počtu bylo dosaženo v září 1942, téměř 58 500 vězněných osob (tehdy zde umíralo v průměru 127 lidí denně). http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Theresienstadt_barak.jpg

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Velmi špatné hygienické, ubytovací, stravovací a další podmínky měly za důsledek vysokou úmrtnost v ghettu: každý čtvrtý vězeň zemřel přímo v Terezíně. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Primární funkcí ghetta bylo shromáždit Židy a transportovat je dál, nejednalo se o vyhlazovací tábor. V Terezíně nebyly plynové komory ani žádná jiná zařízení určená pro hromadné vraždění. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Nacisté často používali kolektivní tresty, např. několikadenní až několikatýdenní zákaz svícení, zákaz vycházení mimo ubikace nebo zákaz veškeré korespondence. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo V počátcích ghetta byly zakázány veškeré kulturní projevy. Nakonec ale byly trpěny. Hrálo a přednášelo se všude: přímo na ubikacích, v kůlnách, garážích, na půdách apod. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_2.jpg >

„sběrný a průchozí tábor“ pro židovské obyvatelstvo Osvobození Terezína proběhlo hladce a bez bojů. 1. května 1945.

Na prostranství před Malou pevností byl vybudován Národní hřbitov. Jsou zde pohřbeny oběti terezínského ghetta, věznice gestapa i z litoměřického koncentračního tábora. V roce 1947 vznikl Památník Terezín, instituce uchovávající a připomínající památku obětí nacistů v letech 2. světové války. Každý rok přijíždějí statisíce lidí uctít jejich památku. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terezin_National_Cemetery.JPG >

Ze kterých dvou částí se pevnost Terezín skládá 2. Co znamená nápis „Arbeit macht frei“ na bráně Malé pevnosti? Byly někdy v Terezíně použity plynové komory?

zdroje Wikipedie.cz. Koncentrační tábor Terezín. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor_Terez%C3%ADn