Přímá řeč 12_03_17: Čtenářská gramotnost – Anotace Jazyk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK MLUVÍ ZVÍŘATA II. Bc. Jana Vaňkátová
Advertisements

JAK MLUVÍ ZVÍŘATA Bc. Jana Vaňkátová
Drama – vývoj a rozdělení
Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
AFFIRMATIVE, QUESTION, NEGATIVE
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
Slovesa a mluvnické kategorie
VY_32_INOVACE_33 I AM YOU ARE JÁ JSEM TY JSI.
32_04_03: Mluvnice – Slovesné třídy
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
GEOMETRICKÉ TVARY A JEJICH VELIKOST
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
VY_32_INOVACE_35 HE IS …… SHE IS …...
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
32_04_36 Příběhy o dětech Anotace Příběhy o dětech
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Tázací zájmena ANOTACE Šablona:ICT AJ Tázací zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický okruh:
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENA
ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Interaktivní prezentace zaměřená na teorii výsadby stromku
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Anotace Prezentace o abstraktním umění – seznámení s jedním ze směrů moderního výtvarného umění- slouží jako úvod v hodině Vzdělávací oblast, vzdělávací.
Vy 32_11_34 Pokojové rostliny
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENO MY, YOUR ANOTACE Šablona:ICT AJ přivlastňovací zájmena MY, YOUR Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ICT M 5.R. Další jednotky hmotnosti
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
32_09_34 Organzová krása- výtvarné tvoření -prezentace
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Sloh - pohádky Hádej pohádku
Křížovky s VS po L III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Datum (období) vytvoření výukového materiálu: září 2011 Číslo klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_CJ.4.04.
Š ABLONA : ICT ČJ Č ÍSLOVKY 5.R. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Křížovky s VS po B III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Zájmena WHAT, THIS, IT ANOTACE Šablona: ICT AJ Zájmena what, this, it Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Násobení a dělení lomených výrazů
Kótování VY_32_INOVACE_26_511
Zařizovací předměty VY_32_INOVACE_26_525
Písemné násobení (čísla do ) VY_32_Inovace_12TK-1
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
Písemné dělení (čísla do ) VY_32_Inovace_13TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová
Převislé konstrukce VY_32_INOVACE_02_022
Legendy VY_32_INOVACE_26_512
Regulované soustavy statické
Povrch krychle a kvádru VY_32_Inovace_18SOU-2
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvod obdélníku VY_32_Inovace_09KJ-1
Lineární nerovnice 2 VY_32_INOVACE_10_199
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Výrazy-algebraické vzorce
Investiční majetek VY_32_INOVACE_41_828
Otázka, přítomný průběhový
Transkript prezentace:

Přímá řeč 12_03_17: Čtenářská gramotnost – Anotace Jazyk Prezentace: Přímá řeč Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Mluvnice a sloh Tematický okruh, téma Český jazyk, mluvnice Autor, datum vytvoření Mgr. Lucie Marková,  12. 10. 2011 Jazyk český  Očekávaný výstup Žáci se seznámí nebo zopakují funkci přímé řeči v textu, její náležitosti a správné používání. Speciální vzdělávací potřeby ne  Klíčová slova Přímá řeč, nepřímá řeč, uvozovky Druh učebního materiálu  prezentace Potřebné pomůcky PC a MS Office, dataprojektor nebo IT, psací potřeby Druh interaktivity Výklad s úkoly pro samostatnou práci, aktivita žáků Cílová skupina 6. – 9. ročník, 11 -15 let  Stupeň a typ vzdělávání  ZŠ – 2. stupeň Potřebný čas  30min Řešení  ano Celková velikost kB Zdroje Text - vlastní , obrazová část - klipart Word Microsoft Office 2010 Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

PŘÍMÁ ŘEČ Vytvořila: Mgr. Lucie Marková Tematická oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Přímá řeč je doslovná citace promluvy postavy literárního díla. Hlas krve dívky udusily a bez srdce, tvrdě ohlásily i bratřím i otcům: „Již vám nejsme ničím a nebudeme. Každý měj péči o sebe!“ Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Přímá řeč. věta uvozovací Hlas krve dívky udusily a bez srdce, tvrdě ohlásily i bratřím i otcům: „Již vám nejsme ničím a nebudeme. Každý měj péči o sebe!“ přímá řeč začíná a končí uvozovkami Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Promluvu jednající postavy lze vyjádřit i nepřímou řečí: Nejedná se ovšem o přesnou citaci! Proto nepřímá řeč není v uvozovkách. A již se zase rozplakala, úzkostlivě prosila, aby jí tu vladyka nenechával, když ji osvobodil, aby ji vzal k otci, prve nežli by se zase ty zběsilé ženy a panny vrátily. Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Nepřímou řeč lze převést na řeč přímou a naopak: Část věty zůstane jako věta uvozovací. Věta uvozovací musí obsahovat sloveso s významem mluvení, promluvy, hovoru…. A již se zase rozplakala, úzkostlivě prosila: „Nenechávej mě tu, když jsi mě osvobodil, vezmi mě k otci, prve nežli se zase ty zběsilé ženy a panny vrátí.“ Vytvořená přímá řeč musí být upravena (změnit tvary sloves apod.), nesmí se zapomenout na uvozovky. Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Úkoly: Z jakého textu podle vás ukázky pocházejí? Převeď přímou řeč na nepřímou: Hlas krve dívky udusily a bez srdce, tvrdě ohlásily i bratřím i otcům: „Již vám nejsme ničím a nebudeme. Každý měj péči o sebe!“ Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Řešení: Z jakého textu podle vás ukázky pocházejí? Staré pověsti české – Dívčí válka Převeď přímou řeč na nepřímou: Hlas krve dívky udusily a bez srdce, tvrdě ohlásily i bratřím i otcům, že jim již nejsou ničím a nebudou. Každý bude mít péči o sebe.

Zdroje obrázků v této prezentaci: Kliparty sady Microsoft Office dostupné pod licencí Microsoft Office. Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace