Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Advertisements

Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Hosting informačního systému K2
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Základy databázových systémů
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Technologická centra a hostování Jihlava
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Internet.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
REKS Stav automatizace knihoven na Opavsku. Něco z historie OPAVA : Počátek automatizace rok 1994: listopad 1995 spuštění výpůjčního protokolu na hlavní.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Integrovaný knihovní systém CLAVIUS
Setkání uživatelů, Vsetín 2008 Využití regionálních funkcí a WWW rozhraní v integrovaném knihovním systému KpwinSQL Ing. Václav Trunec KP-sys spol. s r.o.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Realizační tým ICZ duben 2005
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Krajský úřad Libereckého kraje
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Webový knihovní systém
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Spisová služba e-spis LITE máme řešení pro každého Pavel Machánek, ICZ a.s , Ostrava 1.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Městský úřad Nový Bydžov Ondřej NEUMAN, 1. června 2011 Spisová služba, Spisová služba, TC ORP a eGON centrum ORP Nový Bydžov.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
„systém přes internet“. chtěli bychom prodejní systém různé lokality různé identifikační karty většinou pokladny možná někde objednávkový systém různí.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Porada starostů obsluhovaných obcí
Podpora regionálních funkcí knihoven v aplikacích firmy KP-sys
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Transkript prezentace:

Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.

Zlín - květen 2006 Osnova příspěvku 4 Pro koho je Clavius REKS určen ? 4 Základní charakteristika REKS 4 Co je součástí Reksu 4 Kde REKS zatím funguje 4 Problémy implementace 4 Výhody a nevýhody REKS 4 Varianty nasazení 4 Cenová politika 4 Schéma

Zlín - květen 2006 Pro koho je REKS určen ? 4 Pro knihovny pověřené regionální funkcí (tam je instalován a udržován v chodu) 4 Pro malé obecní knihovny do sv. (tam je využíván a slouží knihovnici) 4 Postupně i pro větší knihovny v regionu (podle možností regionálního centra)

Zlín - květen 2006 Co to vlastně REKS je ? 4 Je to Clavius s funkcemi umožňující : 4 práci mnoha knihoven nad jednou společnou databází 4 použití jednoho AKS pro knihovnu s RF a malé MLK 4 obsahuje všechny potřebné základní moduly AKS 4 Technické detaily 4 vzdálené připojení MLK min. 64 Kb/s pevnou linkou 4 použití 2 metod práce (plnohodnotná a zjednodušená) 4 plnohodnotná - vzdálený terminálový přístup k aplikaci 4 zjednodušená - vlastní webové rozhraní (pouze HTTP)

Zlín - květen 2006 Co je součástí REKS ? 4 Katalogizace monografií 2 metody : plnohodnotná a zjednodušená 4 OPAC pomocí WWW rozhraní 4 Výpůjční protokol (2 metody přístupu) 4 Revize fondu Regionální centrum navíc : Tisk čárových kódů

Zlín - květen 2006 Kde REKS zatím funguje: 4 Clavius REKS je v provozu na 2 lokalitách: KKV Vysočiny: zatím 3 MLK 4 Chystá se start Clavius REKS Knihovna KHM Litoměřice Městská Knihovna Jindřichův Hradec 4 Knihovna BBB – zakoupeno 18 licencí, z toho již 4 plně funkční (převod z MAKSu), 3 plnohodnotné, 6 knihoven v počátcích

Zlín - květen 2006 Problémy implementace REKS 4 ČESKÝ TELECOM, a.s. (OMNICOM) Nutno sdělit požadavek (tel. nebo mail) na dohledové centrum tel Povolení TCP portu 3389 pro MSTSC (dále uvést identifikační informace) 4 technická příprava připojení a školení uživatelů na nový způsob práce

Zlín - květen 2006 Výhody REKS 4 jednoduchost pro obsluhu obsahuje volitelně pouze základní často používané funkce 4 bezpečnost dat všechna data jsou na centrálním serveru (centrální zálohování dat) 4 automatický vznik regionálního katalogu všech typů dokumentů (i regionální osobnosti) 4 podstatné ulehčení půjčování výměnných souborů a provádění revizí fondů 4 unifikace katalogizačních záznamů v rámci regionu - záznam doplňuje regionální centrum

Zlín - květen 2006 Nevýhody REKS 4 větší závislost na okolí dříve pouze dodávka elektřiny a popřípadě servis PC nyní kromě původních ještě Internet a služby region. datového centra 4 data nejsou u nás, ale někde u někoho jiného psychologický problém myšlení lidí 4 závislost na připojení INTERNETU nejde Internet - nejde knihovna! 4 zabezpečený přenos dat zejména kvůli přenosu osobních dat

Zlín - květen 2006 Varianty nasazení 4 Plnohodnotná varianta – uživatel používá vzdáleně plně funkční rozhraní všech dostupných modulů knihovního systému Clavius REKS 4 Varianta zjednodušená – uživatel používá vzdáleně jednoduché, základní rozhraní umožňující mu provádět základní sadu operací prováděnou v malé knihovně

Zlín - květen 2006 Nová cenová politika Clavius REKS 4 Platí od června Nově velikosti fondu do a sv. 4 Sčítání počtu licencí bez ohledu na velikost 4 Clavius REKS bez výpůjčního protokolu za 50% ceny standardní licence REKS

Zlín - květen 2006 Schéma fungování REKS Krajská knihovna Knihovna s RF MLK ObK MLK MěK MLK ObK MLK ObK

Zlín - květen 2006 Schéma fungování REKS Krajská knihovna Knihovna s RF ObK MěK ObK

Zlín - květen 2006 děkuji za pozornost Jiřina Lapčíková Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana Uh. Hradiště