3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Software – aplikace, programy
SOFTWARE operační systémy
Zkvalitnění práce úředníka vůči veřejnosti pomocí dalšího profesního vzdělávání Přínos projektu a další rozvoj e-learningu Ing. Miloslav Urban Projektový.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INFORMATIKA 8 MS Word III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
SOFTWARE.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
CIT.CZ spol. s r. o.. Projekt CIT Reader INSPO 2012.
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Tomáš Dlouhý – prezentace Y13ANW - Redakční systém WNC Tomáš Dlouhý Y13ANW – První prezentace
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Operační systémy.
VŠE – Fakulta podnikohospodářská Interaktivní tabule 3MA381 - Manažerská informatika 1 Praha, 29. dubna 2008 Petr Pinka.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Opakování hardware a software.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Meloun Jiří. Obsah  O BlackBerry 8900  Cílová skupina  Testované případy  Nálezy  Shrnutí  Prostor pro dotazy A7B39TUR.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
INFORMATIKA 8 MS Excel III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tvorba rejstříku v LaTeXu
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
Sazební styly pro výstupy UIS Jiří Rybička
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Pár slov o sazbě výstupních dokumentů Jiří Rybička.
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_20 Open Office Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Zuzana Teplíková , Praha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Operační systémy - úvod
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
MS Excel - Úvod Název : VY_32_inovace_01 Informatika - MS Excel - Úvod
Jiří Rybička Styles reloaded Jiří Rybička
hledat organizovat citovat
Informatika textový editor - WORD
Google Sketchup (I. Část)
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informační a komunikační technologie 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku
Transkript prezentace:

3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková

Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém systému TeX  Soubor maker k systému TeX 2

Jak systém pracuje  Vstupním souborem je textový soubor z libovolného textového editoru  Soubor musí kromě vlastního textu obsahovat také příkazy pro sazbu textu Soubor s textem a příkazy pro sazbu Překladač LaTeX Prohlížeč (obrazovka, tiskárna…) 3

Ukázka vstupu 4

Ukázka výstupu 5

Výhody LaTeXu  Profesionálně vytvořené formáty  Podpora sazby vzorců  Je to zdarma  Pracuje pod všemi operačními systémy  Možnost rozdělení dlouhého textu  Odolnost souborů 6

Nevýhody LaTeXu  Složitá změna přednastavených formátů  Psaní příkazů zároveň s textem  Při psaní uživatel nevidí, jak bude text vypadat  Je nutné znát příkazy pro sazbu 7

Srovnání s MS Word  Word určen na psaní běžných dokumentů  LaTeX je profesionální typografický systém  Při dlouhých textech je Word pomalý  Výstup z Wordu je typograficky méně kvalitní  Word je intuitivní a uživatelsky jednoduchý  Výstup z LaTeXu se zobrazí stejně na každém PC i OS 8

Zdroje Jiří, Rybička. LaTeX pro začátečníky 2. vydání. Brno : Konvoj, Oetiker, Tobias. Ne příliš stručný úvod do systému LaTeX Čermák, Ondřej. Aplikace Mantichora - Editor modelů 1. Praha : ČVUT,

Prostor pro Vaše dotazy 10 Děkuji za pozornost