Příspěvek na konferenci „Informační gramotnost“Listopad 2011 | Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Tablety versus čtečky na FF UK
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Přehled mobilních zařízení
Sociální sítě.
Tvoříme přitažlivá webová řešení webdesign redakční systémy internetové obchody řešení na míru mCommerce – nákupy v mobilech módní bublina nebo nový byznys?
Knihovny v mobilech Jan Pokorný
Ústřední knihovna FSS MU ÚK FSS MU, místnost 1.30, Martin Krčál Sociální sítě sdílejte, komunikujte a spolupracujte online.
INTERNET.
OS-PDA,kapesní PC,komunikátorů a smartphonů Vypracoval:Petr Rabada AT3.A Pátek
Google spouští Vyhledávání v reálném čase globálně.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Mobilní platformy pro EIZ Bibliotheca Academica, Ústí nad Labem, 14. – Mgr. Kamil Matula Ústav informatiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
Národní informační portál s podporou call centra (NIP) Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.
Představujeme službu Samepage
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
POSKYTOVATELÉ KNIHOVNICKO- INFORMAČNÍCH SLUŽEB A JEJICH PODPORA UŽIVATELE VE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ APLIKOVANÁ PROSTŘEDNICTVÍM SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Mgr. Zuzana.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
E-learning a podpora jazykové vzdělanosti. Výhody e-learningu pružnost výuky kurzy dostupné kdekoli přizpůsobivost podmínkám uživatelů možnost využití.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
IPod. Vznik firma Apple první verze iPodu byla uvedena na trh 23.října 2001.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Čtečku nebo knihu? Antonín Pokorný Opava
Představení portfolia čteček PocketBook + Wexler
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Operační systém Android
Apple Computer Jan Šimík, Education manager, Apple IMC
Internetový prohlížeč
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Apple Markéta Kučerová, 5.A. Obecně Americká společnost založená Stevem Jobsem Specializace na hardware a software Mezi nejznámější produkty patří iPhone,
Tablety (mobilní zařízení)
Sociální sítě I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Propagace Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 9. května 2012 propagace nových služeb.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Elektronické učebnice
 Sociální síť, komunita, mobilní aplikace  Sdílení, vytváření, čtení článků.
Popis a zpracování obrázků Libuše Moudrá,
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Čtenářství e-knihy. E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
1 Co je YouTube?  Veřejně dostupné úložiště digitálních videozáznamů  Nabízí přehledné vyhledávání, třídění a sdílení  Zcela zdarma.
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
-umožňuje sílení fotografií a videí. -volně dostupná aplikace pro platformu: iOS (Apple), Android a Windows Phone 8 - Vytvořili ho Kevin Systrom a Mike.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Mobilní telefony a tablety
SOFTWARE Operační systémy.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Oborová informační brána Musica
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Čtečky a tablety na FF UK
Transkript prezentace:

Příspěvek na konferenci „Informační gramotnost“Listopad 2011 | Brno

▪Web 2.0 a sociální sítě ▪Webové služby a aplikace, sdílení informací a znalostí, elektronická komunikace ▪Digitalizace a digitální distribuce ▪Digitalizace informací a informačních procesů, e-distribuce, cloudová řešení ▪Gamifikace ▪Implementace herních prvků do každodenních aktivit (nakupování, geolokace, výuka) ▪Ubiquitous computing ▪Všudypřítomná výpočetní technika, tablety a smartphony, koncept „Internet of Things“ Jan Rylich | Brno | 2011

▪Rámcové označení nových služeb a nových forem komunikace a interakce ▪Tvorba a sdílení obsahu, vytváření sociálních sítí, design, UI ▪YouTube, Twitter, Wikipedie, Gmail, RSS, blogy, komunity atd. Jan Rylich | Brno | 2011

▪V rámci naší informační společnosti jsou primární digitální formáty a dokumenty ▪Rozlišujeme dokumenty digitalizované a tzv. „born digital“ ▪Nové možnosti, ale i nové výzvy ▪Hustota dat, šíření, rychlost x kompatibilita, poškození, dlouhodobé uchovávání ▪Elektronická distribuce: e-komunikace, e-knihy, audio/video, iTunes, Steam… Jan Rylich | Brno | 2011

▪Implementace herních prvků do každodenních aktivit ▪Body (points), zkušenosti (experiences), úrovně (levels), úspěchy (achievements), pokrok (progress), odznaky (badges), žebříčky (leader boards) ▪Klasický případ: spotřebitelské soutěže (body, kódy, obaly) ▪Foursquare, diskusní fóra, Aukro, škola hrou (Indiana University)… Jan Rylich | Brno | 2011

▪Všudypřítomná výpočetní technika = počítače, notebooky, tablety, smartphony… ▪Internet of Things = vzájemná komunikace a interakce výpočetní techniky, chytrých spotřebičů, senzorů a dalších systémů propojených do Sítě ▪Vývoj stále probíhá (zmenšování počítačů, nové funkce, zvyšování interoperability) Jan Rylich | Brno | 2011

▪Elektronické knihy jsou digitální dokumenty, přičemž k jejich zobrazení je potřeba kompatibilní zařízení (počítač, smartphone, PDA či čtečka) ▪Výhody e-knih ▪Nezabírají fyzicky žádné místo a pro uživatele existuje množství obsahu zdarma (např. projekt Guttenberg) ▪Ve spojení se čtečkami umožňují interaktivitu (písmo, odkazy, multimédia, slovník) ▪Nevýhody e-knih ▪Počáteční investice do čtečky je poměrně vysoká, ceny e-knih zatím také nejsou příliš výhodné ▪Existuje velké množství formátů (.pdf,.txt.,.html.,.epub,.azw…), které jsou často nekompatibilní ▪Chybí klasický „pocit ze čtení“ ▪Významná je také otázka dostupného obsahu Jan Rylich | Brno | 2011

▪Specializovaná zařízení určená pro čtení elektronických knih ▪Speciální zobrazování textu, tzv. e-ink (elektronický inkoust) ▪Dlouhá výdrž na baterie, nízká hmotnost, místo pro celou knihovnu, interaktivita ▪Na trhu je celá řada čteček (např. Amazon Kindle, Sony Reader, Barnes & Noble Nook, první česká čtečka eReading atd.) ; jako čtečky fungují i tablety, smartphony a další zařízení ▪Celkový počet čteček na trhu je neznámý (odhady jsou řádově milionů), nicméně dominantní postavení má Amazon a jeho Kindle (nyní ve verzi Kindle 4) ▪Amazon je jedničkou v prodeji čteček i e-knih Jan Rylich | Brno | 2011

▪Ve světě jsou e-knihy populární a jejich prodeje stoupají ▪Čtečky jsou na trhu cca pátým rokem, technologie i distribuce jsou již konkurenceschopné ▪Prodeje e-knih v USA se oproti loňskému roku zvýšily cca o 120 % ▪V květnu Amazon oznámil, že od dubna 2011 prodává více e-knih než knih klasických ▪V ČR zatím knižní e-trh v podstatě neexistuje ▪Chybí kvalitní a legálně dostupný obsah ▪Je velmi málo e-vydavatelů a nakladatelů; projekty jako e-reading mají velmi omezenou nabídku ▪Ceny e-knih jsou stále vysoké a v podstatě srovnatelné s papírovými knihami ▪Ze strany vydavatelů není vůle situaci změnit (viz diskuse s Alexandrem Tomským v NK ČR) ▪Je zde ale značný prostor právě pro knihovny ▪Propagace e-knih, zvyšování povědomí, kurzy pro veřejnost, půjčování čteček… Jan Rylich | Brno | 2011

▪Kromě specializovaných čteček získávají na popularitě také chytré telefony a tablety ▪Trh tabletů v podstatě vznikl na začátku minulého roku díky tabletu Apple iPad ▪Trh chytrých telefonů už funguje několik let a jeho dynamika se neustále zvyšuje ▪Celkem se každý rok prodává až několik set milionů chytrých zařízení ▪Oproti čtečkám (které s e-knihami pracují nativně) využívají tato zařízení speciální aplikace ▪Např. Apple iBooks / iBookstore, Samsung Readers Hub, Amazon Kindle App… ▪Obě alternativy (čtečky i tablety) mají své výhody a nevýhody Jan Rylich | Brno | 2011

▪Apple má dlouhou historii velmi zdařilých a komerčně velice úspěšných produktů ▪Jednou z dominantních oblastí je prodej hudby; Apple prodalo již více než 300 milionů iPodů ▪Za pouhý rok a půl se prodalo 40 milionů iPadů, čímž Apple v podstatě vytvořil zcela nový trh ▪Celkový počet prodaných chytrých zařízení (iPady, iPhony a iPody Touch) přesahuje 250 milionů ▪Zdrojem úspěchu Applu nejsou jen jednotlivá zařízení, ale také povedený operační systém (iOS) a v neposlední řadě i platforma iTunes ▪Apple iTunes je aplikace určená pro správu a přehrávání multimediálních souborů. Je to také významná platforma pro distribuci digitálního obsahu ▪Zejména: iTunes Music Store (od roku 2003), App Store (od roku 2008) a iBookstore (2010) ▪Jedná se o mimořádně úspěšný obchodní a distribuční model, který kombinuje rozumné ceny, okamžitou distribuci, sdílení mezi zařízeními a řadu dalších funkcí ▪V nabídce iTunes Store je 20 milionů hudebních titulů, přičemž se jich prodalo více než 16 miliard ▪V App Store je k dispozici aplikací, které už zaznamenaly 15 miliard stažení ▪V rámci nejmladší služby iBookstore bylo staženo již 180 milionů knih Jan Rylich | Brno | 2011

Jan Rylich Jan Rylich | Brno | 2011