Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Public Private Partnership
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Možnosti využití PPP jako způsobu financování vysokorychlostních tratí Ing. Jan Škurek Ostrava, červen 2008.
Strategie dopravy MD ČR
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Investiční příležitosti v regionech Konference Development v regionech Praha, 6. října 2005.
Value Engineering a Risk Management v přípravě dopravních staveb Ing. František Benč, Ph.D. Zajištění kvality projektu při snížení.
Obsah Obsah Co je to PPP? Typická struktura a znaky Proč PPP?
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Obsah Obsah Příklady konkrétních PPP projektů v ČR
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Ministry of Finance of the CZECH REPUBLIC PPP Francouzsko-česká spolupráce 5. března 2010.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Případová studie Kromhoutova kasárna Maarten Groothuis.
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Advokátní kancelář HOLEC, ZUSKA & Partneři
Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu
VYUŽITÍ SOUTĚŽNÍHO DIALOGU V PROJEKTECH PPP Nejnovější zkušenosti Nizozemí a Velké Británie Ing. Eduard J a n o t a náměstek ministra financí Ministerstvo.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Obsah prezentace Informace Harmonogram přípravy PPP Sektorové zaměření
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projektové financování TI s využitím principů PPP
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Public Private Partnerships
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Partnerství se soukromým sektorem při zajišťování veřejných statků Realizace investic veřejného sektoru na základě dlouhodobých dohod a smluv mezi veřejným.
Faktory úspěchu a získané zkušenosti pro projekt PPP D4 v ČR
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Michal Šperling - EUREDIS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
227. Žofínské fórum Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.
Transkript prezentace:

Zkušenosti z pilotních a regionálních projektů PPP 8393P1E021219-262420197PR Zkušenosti z pilotních a regionálních projektů PPP Ing. Jan Škurek PPP Centrum a.s. pro seminář MF „Zavádění systému partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem v ČR“ MF, Praha, září 2008

Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory 8393P1E021219-262420197PR Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory Projekty na úrovni municipalit Zkušenosti z regionů Doporučení Kontakt PPP Centra

Pilotní projekty I. Vlna – leden 2005 8393P1E021219-262420197PR I. Vlna – leden 2005 Modernizace, provoz a údržba trati v úseku Praha Masarykovo nádraží – žel. stanice Praha Ruzyně a výstavba nového úseku včetně provozu a údržby v úseku žel. stanice Praha Ruzyně – Letiště Ruzyně (AIRCON) Ubytovací zařízení ubytovna hotelového typu a parkoviště v areálu Ústřední vojenské nemocnice Praha ve Střešovicích (ÚVN) II. Vlna – srpen 2005 Výstavba, financování, údržba a provozování dálnice D3 Tábor Bošilec - (D3) Vybudování nové soudní budovy v Ústí nad Labem a v Karlových Varech – (Justiční areály) Vybudování věznice typu s ostrahou pro výkon trestu odsouzených Kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – (UJEP) Neoficiální pilotní projekt – Nemocnice Na Homolce

Pilotní projekty – současný stav 8393P1E021219-262420197PR Pilotní projekty – současný stav 4 projekty ve fázi schváleného KP, výběru koncesionáře 2 projekty ve fázi přípravy OBC 1 projekt ve fázi před výběrem poradců 3 projekty zastaveny (1 soud v KV, UJEP, Na Homolce) DVA SOUDY KAMPUS UJEP Pardubice UVN NA HOMOLCE AIRCON Ponava DÁLNICE D3 VĚZNICE

Dosavadní zkušenosti z pilotních projektů Klady 8393P1E021219-262420197PR Dosavadní zkušenosti z pilotních projektů Klady U většiny projektů prokázána hodnota za peníze O běžící projekty zájem ze strany resortních ministerstev V průběhu zpracování koncesních projektů se ukázaly určité nedostatky v naší legislativě U většiny projektů byla dodržena metodika a best practice Kvalitně zpracovány koncesní projekty Částečné snížení investičních nákladů již v rámci analýzy potřeb zadavatele Optimalizace provozu (snížení nákladů) Zjištění celoživotních nákladů daných investičních projektů Velký zájem ze strany privátního sektoru (poradci, investoři, banky)

Dosavadní zkušenosti z pilotních projektů Zápory 8393P1E021219-262420197PR Dosavadní zkušenosti z pilotních projektů Zápory Dlouhodobý proces schvalování pilotních projektů (zejména ve vládě) U některých projektů rozhodovali politické vlivy, nikoliv ekonomické Nedostatečná příprava některých projektů Měnící se potřeby zadavatele (špatná definice potřeb, politický vliv apod.) Málo času pro privátní partnery (v rámci soutěžního dialogu) Problémy s financováním některých projektů Malá publicita pilotních projektů Minimální snaha o nové PPP projekty Ministerstva nezkoumají alternativu PPP u připravovaných projektů Malá informovanost o některých PPP projektech (např. pro regulátora)

Regionální (municipální) projekty - výběr 8393P1E021219-262420197PR Železniční uzel Brno (ŽUB) Veřejná logistická zóna Mošnov Národní sportovní centrum Morava v Ostravě Kulturní centrum Zlín Sportovní areál Tachov Jihlava – regenerace brownfieldu kasáren na administrativní budovu Řada projektů vodohospodářských, tepelného hospodářství, osvětlení apod. Obecně velký zájem o projekty výstavby sportovišť, domů pro seniory, regenerace brownfieldů, dodávky tepla a vody

Zkušenosti z regionů Značný zájem o PPP (obdobné potřeby) Důvodem zájmu je mnohdy nedostatek financí na danou investici Pružnější schvalovací a rozhodovací procesy Malé povědomí o PPP v regionech (zejména menší města) Některé projekty mající znaky PPP nejsou realizovány dle koncesního zákona Mnohdy nedostatečně nebo chybně zpracované koncesní projekty Chybí sektorové metodiky, vzorové koncesní smlouvy apod. Snaha o provázání fondů EU s PPP Nerovná pozice mezi zadavatelem a privátním partnerem

Doporučení U projektů na úrovni státu zvažovat i alternativu PPP Zpracovat detailní analýzu již realizovaných PPP projektů v ČR Větší podporu ze strany vlády (státní projekty) a MMR pro projekty municipalit Zpracovat sektorové metodiky a vzorové dokumenty pro municipality Pokusit se o využití prostředků z prostředků technické pomoci u jednotlivých OP

8393P1E021219-262420197PR Děkuji za pozornost www.pppcentrum.cz Ing. Jan Škurek jan.skurek@pppcentrum.cz tel: +420 234 155 363