Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Pojem FUNKCE v matematice
Domenico Fetti : Zamyšlený Archimedes
Přednáška 10 Určitý integrál
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
tečna funkce y = f(x) T = [xt, yt] normála funkce y = f(x) ά
Počítačová podpora konstruování I 5. přednáška František Borůvka.
Neurčitý integrál. Příklad.
EDA pro časové řady.
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
( Funkce se symbolickými proměnnými – limity,derivace,integrály )
určení vrcholu paraboly sestrojení grafu
Funkce.
KEE/POE 8. přednáška Numerický výpočet derivace a integrálu
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
 př. 7 výsledek postup řešení Vypočti velikost obsah trojúhelníku ABC. A[-2;1;3], B[0;1;3], C[-2;1;-1]
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Vazby a vazbové síly.
Analýza průběhu funkce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _737 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
Zářezová metoda Kolmé průměty objektu  Axonometrie objektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _739 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Integrály v kinematice Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Fyzika, seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mgr. Ladislava Paterová
Statika nosných konstrukcí
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _740 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
VÁLEC… …a vše, co potřebujeme vědět Zbyněk Janča.
Tvorba grafu funkce Použití freewarových programů: MathGv Funkce
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Po spuštění programu ANALYZA se objeví tento formulář: vyplníme funkční předpis, v našem případě explicitně zadáné funkce f(x) = a – arctan(x) a x-ovou.
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Soustavy souřadnic – přehled
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Diferenciální geometrie křivek
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
př. 8 výsledek postup řešení Vypočti objem rovnoběžnostěnu ABCDEFGH.
př. 6 výsledek postup řešení
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
ProgeCAD Základy kreslení.
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
ProgeCAD Základy kreslení.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM kolorimetrie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Koule Základní škola a Mateřská škola
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Monte Carlo Typy MC simulací
Matematika pro ekonomy
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
ProgeCAD Základy kreslení.
Hydraulika podzemních vod
2.1.1 Kvadratická funkce.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Rovinné nosníkové soustavy II
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_103.MAT.02 Vrchol paraboly.
Transkript prezentace:

Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph Aplikace integrálního počtu Určitý integrál jedné proměnné Numerická integrace s použitím freewarových programů Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph

Určitý integrál funkce F(x) primitivní funkce k funkci f(x) platí tedy: Často se může stát, že neznáme integrační metodu k určení primitivní funkce, nebo je výpočet příliš komplikovaný. Pak využijeme nabídky počítačových programů pro získání aspoň numerického řešení. Z nabídky freewarových programů na příkladech předvedeme: Math Studio Analýza Graph Drawer Graph

Podle toho, jaký význam má integrand f(x), dostáváme různou interpretaci výsledku výpočtu. Geometrické aplikace: obsah rovinného obrazce objem rotačního tělesa délka křivky obsah pláště rotační plochy

vyjadřuje obsah obrazce, který je na obrázku modře vybarven. (Jde o základní, přímo definiční interpretaci. Pro tuto úlohu snad určitý integrál přímo vznikl.) Podle proužku vyznačeného v obrázku osvětlete význam integrandu f(x).dx. (A poznáváte v integračním znaménku původní písmeno S od slova Suma?) Příklad: zpět

Přímý „ruční“ výpočet předveďme na funkci

Math Studio Numerická integrace pomocí programu zadání úlohy výsledek

Analýza Numerická integrace pomocí programu Uživatel vyplní červeně vytištěné údaje a stiskne tlačítko Vypočti vybráno z rozbalovací nabídky

Numerická integrace pomocí programu GraphDrawer

Program Graph nabízí nejen vykreslení grafu funkce omezující počítanou oblast, ale i velmi pohotový výpočet s grafickým zvýrazněním oblasti. zpět

Objem rotačního tělesa Graf funkce rotuje kolem osy x . Při tom šrafovaný obrazec vytvoří těleso, jehož objem je Vyložte geometrický význam výrazu: (Snadno lze vytvořit analogický vzorec pro těleso vzniklé rotací rovinné oblasti kolem osy y.)

Integrál pro výpočet objemu rotačního tělesa vzniklého rotací obrazce, jehož obsah jsme počítali v předešlé aplikaci, kolem osy x.

Math Studio Analýza Numerická integrace pomocí programů všimni si rozdílu v zadání: zpět

Délka oblouku křivky

Příklad: určit délku oblouku křivky y v rozmezí od x = 1 do x = 3.

Pro řešení pomocí programu Math Studio musíme zadat integrand pro délku oblouku: odečteme již zpaměti: s = 2.54930614433

Použití programu Analýza je pro kantora krajně netaktické. Student nemusí znát ani tvar integrandu pro délku křivky. Stačí, aby zadal výchozí funkci a zvolil, co chce počítat. (V předešlé aplikaci pro obsah obrazce toto „nadržování“ studentům ještě tak nebilo do očí. )

(A tady už se uživatel ani nedoví, že byla použita nějaká integrace.) Další freewarový program Graph navzdory svému názvu nabízí i výpočtové funkce, takže délku zobrazené křivky mezi dvěma body (jejichž souřadnice dovede také vypočíst) zjistí velmi pohotově. (A tady už se uživatel ani nedoví, že byla použita nějaká integrace.) zpět

Plášť rotačního tělesa Graf funkce y = f(x) pro x = x1 až x = x2 rotuje kolem osy x. Určit velikost pláště vzniklého rotačního tělesa. Interpretujte geometrický význam integrandu (včetně násobné konstanty). Pak už lze analogicky zapsat vzorec pro plochu vzniklou rotací kolem osy y. Pokuste se o to.

Příklad: Vypočíst obsah pláště tělesa, které vznikne rotací křivky, jejíž délku jsme počítali v předešlé úloze, kolem osy x.

Analýza GraphDrawer Math Studio zpět