Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSN OSN= organizace spojených národů
Advertisements

Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Aktuální problémy EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Česká republika v Evropské unii
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Fáze ekonomické integrace
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regionální politika EU v období
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Společné a koordinované politiky EU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Transkript prezentace:

Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal

Obsah prezentace 1.Postavení ČR v EU 2.Definice výhod a nevýhod členství v Evropské unii 3.Vnímaní členství v EU občany ČR 4.Optimismus vs. skeptismus 5.Současné problémy evropské integrace a dopady na členství

Česká republika v EU

Výhody integrace příliv zahraničních investicí otevření ekonomiky konkurenční výhody

Výhody integrace I. Růst HDP Zvýšení konkurence Dostupnost zboží a služeb Zajištění standardu pomocí kontroly institucemi EU

Dopady sdílení vybraných společných politik Společná obchodní politika Zisk z dohod EU, přístup na nové trhy (JAR, Mexiko a jiné) Obchod ČR se zeměmi mimo EU tvoří asi 1/5 Zemědělská politika Využívaní různých druhů podpory na zajištění konkurence na trhu EU Přímé platby Tržní opatření Strukturální opatření

Výhody integrace III. Hospodářská a sociální soudržnost -Pomoc zaostalým regionům při srovnávání kroku s vyspělejšími oblastmi -Evropský sociální fond (podpora zaměstnanosti) -Evropský fond regionálního rozvoje -Kohezní fond

Nevýhody integrace Ztráta kontroly nad rozhodováním Ztráta suverenity Demokratický deficit Nárůst byrokracie Otevření hranic – příliv cizinců, problémy s multi-kulti společností, zvýšení kriminality Nárůst dopravy (zahraničních přepravců)

Postoj obyvatelstva k EÚ

Euroskeptizmus Souvisí s nedůvěrou v úspěch integrace Evropy Jednou ze zemí, která se nejvíce negativně staví k EU je Velká Británie Z nových zemí je to i např. Lotyšsko či Maďarsko

Euroskeptizmus a ČR - Zosobnění více méně ve Václavu Klausovi -Kritika integrace nejen z ekonomického ale i politického hlediska -Blokace Lisabonské smlouvy

Pozice prezidenta při ratifikaci mezinárodních smluv Smlouvy ratifikuje parlament – obě komory Podepisuje předseda parlamentu a předseda vlády Nevyhnutelná je i akceptace ze strany prezidenta

Výjimka pro ČR Protokol o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v České republice: Hlavy států či vlád 27 členských států Evropské unie, s ohledem na přání vyjádřené Českou republikou a s respektem k závěrům Evropské rady, se dohodly na následujícím protokolu: Článek 1 Protokol číslo 30 o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie vPolsku a ve Spojeném království se bude vztahovat také na Českou republiku. Článek 2 Název, preambule a operativní část protokolu číslo 30 budou upraveny tak, aby odkazovaly na Českou republiku stejně jako odkazují na Polsko a Spojené království. Článek 3 Tento protokol bude připojen ke Smlouvě o Evropské unii a ke Smlouvě o fungování Evropské unie

Současné problémy Přijetí Lisabonské smlouvy Vznik několika institucí Problémy v eurozóně Rozšiřování EU

Problémy v eurozóně Otázky spojené se smyslem EHMU Záchrana (tzv. bail-out) Řecka, v současnosti i Irska Vznik záchranného valu (European Financial Stability Facility)

Vznik nových institucí „prezident EU“ správně předseda Evropské Rady „Ministr zahraničních věcí“ = Vysoký představitel pro bezpečnost a zahraniční vztahy Diplomatická služba EU = Evropská služba pro vnější činnost

Rožširování EU Island Turecko Chorvatsko Makedonie

Dotazy ?