License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Porušování autorských práv Pirátství
Otevřené myšlení otevřené dveře. Přehled akademických aktivit Dalibor Kačmář Academic Program Manager Developer & Platform Evangelist Group
OEMFPPOpen Open Value (s omezeným rozsahem) Open Value (pro celou společnost)OVSSelect PlusEAEAS Zákaznický profil Organizace kupující nový počítač nebo.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Zkvalitnění práce úředníka vůči veřejnosti pomocí dalšího profesního vzdělávání Přínos projektu a další rozvoj e-learningu Ing. Miloslav Urban Projektový.
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
informace pro váš business a podnikání TISKOVÁ KONFERENCE 15. dubna 2008.
Museli jsme začít úplně od nuly Nalezeno 13 PC navíc, některé bez licence Opis smlouvy School Agreement (20 PC) Pravidelné plně automatizované kontroly.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Markéta Mead Anti-Piracy Manager Microsoft Česká republika.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1 | Kaspersky Endpoint Security Přehled. 2 | Kaspersky Endpoint Security Kaspersky Endpoint Security for Windows Kaspersky Endpoint Security for Mac Kaspersky.
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
SOM Konference Microsoft Days –
Ekonomika informačních systémů
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Zvyšování kvality poskytovaných služeb - efektivní řízení servisní péče Konference SIS2010, Brno Petr Bříza, Versino CZ, s.r.o.
Aktuální trendy bezpečnostních hrozeb v informatice a telekomunikacích
Informace a informační zdroje
Microsoft School Agreement Výhody pro školy na území hl. m. Prahy Magistrát hl. m. Prahy.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Aktuální speciální nabídky Name: Julie Růžičková Title: Small Business Manager Microsoft s.r.o.
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Podnikatelské koncepce
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Přehled prom a motivací Martin Fanta Manažer partnerské skupiny TPG
Bezpečnostní politika
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
SYSTÉMOVÉ ŘEŠENÍ LICENCÍ MICROSOFT VE ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH V RÁMCI LIBERECKÉHO KRAJE ING. JAN KNYTTL Servodata, a.s.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Řešení rozhodovacího problému Volba kancelářského software (Microsoft Office vs. Open Office) v prostředí podniku Autor: Dalibor Kaláb Ročník II: 2006/2007.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Informace a informační zdroje
Transkript prezentace:

License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager

Ochrana autorských práv Počítačový program (software) splňuje povahu autorského díla = ochrana Autorským zákonem Uživatel získává pouze „právo na užívání software“, nestává se vlastníkem Nelegální instalace, užívání a distribuce software je porušením autorského práva a může být postihována podle Trestního zákona

Softwarové pirátství A/ Užívání software v rozporu se zákonem nebo licenčním ujednáním Nelegální instalace a užívání sw Nadužívání sw (firma vlastní 20 PC avšak pouze 15 licencí) Domácí užívání B/ Neoprávněné pořizování kopií Padělání software Výroba nelegálních kopií C/ Neoprávněné šíření kopií software s počítači Spolu s HW

Nejčastější příčiny: 1.Malé povědomí o problematice 2.Neznalost zákonných opatření a/nebo licenčních ujednání 3.Nedůkladná správa sw 4.Neexistující kontrola sw, který firma instalovala a užívá Softwarové pirátství

FAKTA Zhruba polovina komerčního SW v České republice je užívána nelegálně Největší procento nelegálních uživatelů = malé a střední podnikatelské subjekty (nejčastěji existenčně závislé na sw = grafická studia, IT firmy, architekti apod.) Nelegální užívání sw stálo firmy v EMEA 4 miliony EUR Škody způsobené výrobcům software v rámci regionu EMEA v roce 2004 přesáhly 9 miliard EUR Nejvyšší uložená penalizace v EMEA = 300,000 EUR Zdroj: BSA

License Compliance Prodejní a distribuční kanál Podnikatelský sektor/koncoví uživatelé Široká uživatelská veřejnost Vládní organizace

Prodejní kanál - problémy Vlastní nelegální užívání Šíření nelicencovaných programů, zprostředkování nelegálních nabídek Legální vs nelegální ??

zvyšování zájmu o legální (originální) programy snižování nabídky nelegálních produktů = odhalování nekalé konkurence pomoc při řešení otázek legalizace nebo řádné správy licencí ochrana zákazníků - upozorňování na rizika spojená s užíváním nelicencovaných programů (legální software JE levnější než software nelegální) vzdělávání v oblasti ochrany autorských práv Prodejní kanál – co můžeme dělat? „pochopení problému a dobrá interpretace“

MYSTERY SHOPPING Projekt Mystery Shopping Hlavní cíle Výsledky Případy Váš názor ukázka

Podnikatelský sektor - problémy Více než 90 procent podnikatelských subjektů v ČR užívá PC (tedy i software ) = PC v roce 2003 malé povědomí o rizicích nelegálního užívání software zanedbávání základních pravidel užívání firemního software podceňování možnosti odhalení malá informovanost o možnostech a způsobech legalizace

Odhad míry pirátství podle velikosti organizace (počet aktivních PC) Zdroj: IDC

Podnikatelský sektor - řešení problém není v ceně, ale v přístupu! respektování a ochrana duševního vlastnictví (autorských práv) „objevení“ výhod legálních produktů snížení „atraktivnosti“ nelegálních nabídek (argumenty: důvěryhodnost zdroje? garance? technická podpora? kvalita? bezpečnost a spolehlivost? rizika?) pochopení důležitosti a přínosů správy licencí a pravidelné kontroly softwarového vybavení (audit sw)

Uživatelská veřejnost - problémy převládající procento nelegálních (domácích) uživatelů komunikace málo efektivní (nízká potřeba výhod legálních uživatelů) „alibismus“ nemožnost 100% úspěchu (omezení na „užívání“ nikoliv „další distribuci“) dlouhodobě snahy o zvýšení informovanosti a zlepšení přístupu k problematice (vliv na děti a mládež atd.)

Uživatelská veřejnost - řešení efektivnější komunikace zviditelnění výhod legálního užívání sw omezení nabídky nelegálních produktů důraz na ochranu zákazníků (uživatelů)

Výhody legálních Windows (Windows Genuine Advantage) Vyšší povědomí zákazníků o legálním SW a zájem o něj Zdůrazněné výhody užívání originálního SW Nabídka pro legální uživatele Windows – bonusový balíček Ověření pravosti od 7. února 2005 povinné Dosavadní výsledky: 51% odmítných VLK Hlavní výhody:  Vyšší spolehlivost  Rychlejší přístup k aktualizacím  Celkové zlepšení práce

Výhody legálních Windows

BSA BSA DAY – konference o problematice nelegálního užívání sw ve firemním prostředí a při podnikání BSA mediální a DM kampaň (Slovensko) Pravidelné informování o případech porušování AP k softwaru a způsobech prevence (BSA Hotline) Otázky řádné správy licencí a sw auditu (

BSA Nové případy

Iniciativa: Právo na straně myšlenky Ministerstvo školství Ministerstvo financí Ministerstvo informatiky