Korozivzdorné a žáruvzdorné oceli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu
Advertisements

Čisté železo Hustota - 7,86 g.cm-3
Diagram -FeC.
Tato prezentace byla vytvořena
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
REDOXNÍ DĚJ RZ
Tato prezentace byla vytvořena
Fázové přeměny při tepelném zpracování
ŽELEZO Železo je polymorfní kov, který se vyskytuje ve více modifikacích.
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Výroba železa a oceli.
Přednáší: prof.Ing.Petr Louda,CSc. Ing.Daniela Odehnalová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov,
Fázové přeměny.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Tato prezentace byla vytvořena
LEGOVÁNÍ OCELÍ Název školy
Nástrojové oceli Ing. Karel Němec, Ph.D..
Chemické složení slitin železa
Základní druhy litin Podklady:
Tepelné zpracování ocelí (druhy a způsoby)
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C
Tato prezentace byla vytvořena
elektronová konfigurace
Redoxní děje Elektrolýza
Difúze, fáze a fázové přeměny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
STROJÍRENSTVÍ Ochrana proti korozi ST31_001 Koroze, příčiny, druhy
Tepelné zpracování v praxi
Slitiny titanu Charakteristika slitin titanu Rozdělení slitin titanu
Vysokoteplotní slitiny
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Tato prezentace byla vytvořena
Diagram IRA, ARA Žíhání Kalení Popouštění Chemicko-tepelné zpracování
Koroze Povlaky.
Rozdělení ocelí podle použití
Stabilní a metastabilní diagram
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - žíhání Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště 279, Martínkovice Tel.,fax (1)
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
Popouštění ocelí v praxi
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Rozdělení ocelí podle použití
Materiály používané v technické praxi
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Materiály používané v technické praxi
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Koroze.
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Transkript prezentace:

Korozivzdorné a žáruvzdorné oceli Ing. Karel Němec, Ph.D.

Koroze Podle charakteru probíhajících dějů se koroze člení na: chemickou koroze v oxidačně působících plynech (vzduch, O2, CO2, SO, SO2, H2S) koroze v redukčně působících plynech (H2, CH4, NH4) elektrochemickou koroze probíhající ve vodivých prostředích, tj. v elektrolytech (i v půdách)

Chemická koroze Chemická koroze je chemická reakce probíhající mezi povrchem součásti a elektricky nevodivým prostředím (nejčastěji plynem) za normálních, ale hlavně za vysokých teplot. Lze sem zařadit například tvorbu okují při tváření oceli za tepla . K posouzení korozní reakce je třeba znát tyto faktory: afinitu kovu ke koroznímu prostředí, termodynamiku probíhajícího děje, kinetiku korozního procesu, Pillingovo-Bedworthovo pravidlo.

Elektrochemická koroze Při elektrochemické korozi je součást ve vodivém prostředí, tzn. v elektrolytu. Tento děj probíhá při normální teplotě. Materiál koroduje, když se vytvoří galvanický článek (makročlánek, mikročlánek, submikročlánek). η = E - E r Kde E potenciál elektrody, Er rovnovážný potenciálu,  je přepětí (V), určující směr reakce následovně :   0 reakce probíhá ve směru oxidace   0 reakce probíhá ve směru redukce Potenciálový rozdíl, vyjádřený hodnotou přepětí , současně charakterizuje hnací sílu příslušné korozní reakce.

Elektrochemická koroze Koroze elektronegativnějšího zinku ve spojení s ocelí Tvorba rzi na oceli ve spojení s elektropositivnější mědí

Korozivzdorné a žáruvzdorné oceli Mají zvýšenou odolnost proti korozi za normální i zvýšené teploty. I tyto oceli postupně korodují, avšak mnohem pomaleji, takže zvýšená životnost vyváží vyšší cenu. Volba korozivzdorné oceli je obtížná, nezáleží jen na požadovaných mechanických vlastnostech, ale i na druhu prostředí, teplotě a tlaku. Korozivzdornost - odolnost vůči korozi (elektrochemické) za normálních teplot (20°C) Žáruvzdornost - odolnost vůči korozi (chemické) za zvýšených teplot (nad 600°C).

Korozivzdorné a žáruvzdorné oceli Mezi korozivzdorné řadíme oceli schopné pasivování. Podmínkou pasivace oceli je min. 11,74 % Cr rozpuštěného v tuhém roztoku, resp. Žáruvzdornost ocelí způsobuje chrom, nikoliv však pasivací tuhého roztoku, ale ochranným povlakem oxidů. Dalšími pozitivně působícími přísadovými prvky jsou hlavně Al a Si. Cr = 11,74% + 14,5% C

Rozdělení korozivzdorných a žáruvzdorných ocelí Podle chemického složení Chromové Oceli s přísadou 12 - 30 %Cr Chrom-niklové Společnou přísadou Cr a Ni se dosahuje větší korozní odolnosti a vyšší houževnatosti a plasticity než u chromových ocelí Chrom-manganové Cr-Mn oceli využívají k úplné nebo částečné náhradě drahého niklu obdobně působící prvek, a to mangan. Nevýhodou je nižší korozivzdornost a žáruvzdornost oproti Cr-Ni ocelím.

Rozdělení korozivzdorných a žáruvzdorných ocelí Podle struktury Martenzitické (0,15 - 1,5 %C, 12 - 18 %Cr) Feritické (zpravidla  0,1 %C, 12 - 30 %Cr) Austenitické ( 0,1 %C, 12 - 25 %Cr, 8 - 30 %Ni nebo  0,1 %C, 10 - 18 %Cr, 14 - 25 %Mn) Dvoufázové austeniticko-feritické (20 – 30 %Cr, 2,5 – 7 %Ni, Ti, Mo) feriticko-martenzitické (0,1 – 0,4 %C, 7 – 18 %Cr) Vytvrditelné (Cr-Ni základ + Mo, Cu, Al, Ti, Nb, V)

Rozdělení korozivzdorných a žáruvzdorných ocelí Podle nutnosti tepelného zpracování tepelně zpracovávané Martenzitické oceli – žíhání naměkko, kalení a popouštění, příp. žíhání ke snížení pnutí Feritické oceli – homogenizační žíhání (750 – 900°C) s rychlým ochlazením Austenitické oceli – rozpouštěcí žíhání (950 – 1150°C) s rychlým ochlazením Dvoufázové A-F oceli – rozpouštěcí žíhání (1000 – 1150°C) s rychlým ochlazením a následně stárnutí (450°C) Vytvrditelné oceli – rozpouštěcí žíhání (950 – 1150°C) s rychlým ochlazením a následné precipitační vytvrzování bez tepelného zpracování Některé feritické oceli se tepelně nezpracovávají

Vliv přísadových prvků na strukturu korozivzdorných a žáruvzdorných ocelí Feritotvorné prvky Prvky, které zvětšují oblast existence feritu Hlavním představitelem je chrom Dalšími jsou Mo, Si, Ti, Al, Nb, Be, V, W aj. Austenitotvorné prvky Prvky, které rozšiřují a otevírají oblast austenitu Hlavním představitelem je nikl Dalšími jsou Mn, Cu, C a N Vliv feritotvorných a austenitotvorných prvků na strukturu ocelí znázorňuje Schaefflerův diagram.

Schaefflerův diagram

Rovnovážný diagram soustavy Fe-Cr

Struktura chromových ocelí c – začátek přeměny F → A (nad touto křivkou nemají slitiny fázovou přeměnu v tuhém stavu) d – konec přeměny F → A (mezi čarami c a d probíhá pouze částečná přeměna F → A, pod křivkou d je oblast úplné přeměny F → A, je to oblast kalitelných ocelí.) a – eutektoidní koncentrace b – maximální rozpustnost uhlíku v austenitu

Řez ternárním rovnovážným diagramem Fe-Cr-C při konstantním obsahu chrómu a) 12% Cr b) 15% Cr c) 20% Cr Pozn.: Kc = M3C, K1 = M23C6, K2 = M7C

Martenzitické oceli Charakteristika martenzitických ocelí přijatelná cena možnost ovlivnění vlastností pomocí TZ široká oblast pevnostních hodnot sklon k popouštěcí křehkosti sklon k vodíkové křehkosti sklon ke koroznímu praskání pod napětím Používají se hlavně na namáhané dílce v korozním prostředí (čerpadla, vodní turbíny) nebo na drobné nástroje (nůžky, chirurgické nástroje, žiletky, atd.)

Feritické oceli Charakteristika feritických ocelí přijatelná cena vysoká žáruvzdornost (1100°C) dobrá korozivzdornost (i v prostředí S) odolnost proti korozi pod napětím (Cl-) nízká mez kluzu nízká plasticita tranzitní chování sklon ke zkřehnutí (při ochlazování z T > 950°C a při 475°C) Používají se hlavně na rekuperátory, málo namáhané součásti tepelných zařízení, topné odpory, atd.

Austenitické oceli Charakteristika austenitických ocelí výborná svařitelnost vysoká houževnatost vysoká žáruvzdornost (až do 1150°C) žáropevnost (až do 750°C) vysoká cena (vysoké množství Ni) nižší mez kluzu špatná tepelná vodivost obtížná obrobitelnost nejsou feromagnetické, jen paramagnetické sklon ke koroznímu praskání pod napětím Používají se v chemickém průmyslu (bez přítomnosti síry), jako součásti sklářských a keramických pecí, na topné odpory, kuchyňské náčiní atd.

Ternární rovnovážný diagram Fe-Cr-Ni

Rovnovážný diagram soustavy Fe–C–Cr–Ni pro 18% Cr a 9 % Ni V chromniklových korozi-vzdorných ocelích se se zvyšujícím se množstvím přísady niklu zužuje oblast delta feritu a rozširuje se oblast austenitu. Při 8% niklu (u oceli s 18% Cr) je již oblast feritu delta uza-vřená a pod křivkou solidu se vyskytuje oblast homo-genního austenitu.

Karbidy chromu v austenitických ocelích Při pomalém ochlazování po odlití, tváření nebo svařování se na hranicích zrn vylučují karbidy chrómu (převážně Cr23C6). Následkem toho může místně klesnout obsah chrómu v tuhém roztoku pod 12%, což znamená ztrátu schopnosti pasivace. Jak lze tvorbě nežádoucích karbidů chrómu zabránit? Snížením obsahu uhlíku (pod 0,02 %). Rozpouštěcím žíháním s následným rychlým ochlazením. Vázáním uhlíku na prvky s vyšší afinitou k uhlíku, než má chrom, na Ti nebo Nb. Přísada prvků, tvořících v korozivzdorných a žáruvzdorných ocelích stabilní karbidy, se nazývá stabilizace.

Dvoufázové oceli Austeniticko-feritické oceli Optimální je struktura s 40-50% feritu Kombinují výhody feritických a austenitických ocelí až dvojnásobná mez kluzu dobrá houževnatost a plasticita (lepší než u feritických ocelí) podstatně lepší obrobitelnost než u austenitických ocelí zvýšená odolnost proti koroznímu praskání přijatelná cena díky sníženému obsahu Ni Použití hlavně v chemickém a petrochemickém průmyslu Feriticko-martenzitické oceli (poloferitické) Kombinují vlastnosti feritických a martenzitických ocelí lepší korozivzdornost než u martenzitických ocelí vyšší hodnoty pevnostních charakteristik než u feritických ocelí

Precipitačně vytvrditelné oceli Požadavky na vysoké mechanické vlastnosti při zachování korozní odolnosti vedou ke komplexně legovaným Cr-Ni ocelím s velmi nízkým obsahem uhlíku, zpevněných intermedi-árními fázemi, na nichž se podílejí Mo, Cu, Al, Ti, Nb a V. Některé z těchto ocelí se řadí spíše mezi žáropevné. Vliv obsahu titanu na tvrdost Cr-Ni oceli po vytvrzování, při němž vznikají precipitáty intermediární fáze Ni3Ti.

Žáropevné oceli Žáropevné oceli odolávají creepu (viz. BUM), při vysokých teplotách až do cca 750°C. Znamená to, že si zachovávají až do těchto teplot dostatečné mechanické vlastnosti. Jedná se o oceli legované většinou karbidotvornými prvky (Cr, Mo, V, W, Nb atd.), které zajišťují stabilitu za zvýšených teplot, a niklem. Některé žáro-pevné oceli mají strukturu i chemické složení podobné ocelím korozivzdorným a žáruvzdorným (martenzitické, austenitické) se zvýšenými obsahy prvků tvořících stabilní karbidy. Tyto oceli se využívají na parní potrubí, součásti parních nebo plynových turbín atd.

Doporučená literatura Ptáček, L. a kol.: Nauka o materiálu I. Akademické nakla-datelství CERM, Brno, 2001, (2. opravené a doplněné vydání 2003) Číhal, V.: Korozivzdorné oceli a slitiny. Academia, Praha, 1999 Fremunt, P., Podrábský, T.: Konstrukční oceli. CERM, Brno, 1996 Pluhař, J. a kol.: Nauka o materiálech. SNTL, Praha,1989 Askeland, D.R., Phulé, P.P.: The Science and Engineering of Materials. Thomson-Brooks/Cool, 4th ed. 2003 (5th ed. 2005) Callister, W.D., Jr.: Materials Science and Engineering. An Introduction. John Wiley & Sons, Inc., 6th ed., 2003