Dobrovolnictví a dobrovolníci v MVK Vsetín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Sociální služby SOZ.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Senioři v komunitní knihovně ve Vsetíně
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Společenská odpovědnost organizací
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví a dobrovolníci v MVK Vsetín Knihovnická dílna Praha, duben 2011 PhDr. Helena Gajdušková

Dobrovolnictví a dobrovolníci v MVK dříve a nyní „neformální“, občasní dobrovolníci – okrajově, zájem o dobrovolnickou činnost většinou studenti MVK reaguje na potřeby komunity, umožňuje využití potenciálu dobrovolnictví od r. 2003 – systémová změna klíčová spolupráce s dobrovolnickým centrem ADOREA

Spolupráce s DC ADOREA Vsetín Dobrovolnické centrum ADOREA: aktivity dobrovolníků dobrovolníci v MVK – administrativa: (smlouva, pojištění, bezpečnost práce) MVK jeden z prvních smluvních partnerů DC Adorea nepřetržitá a trvalá komunikace MVK + ADOREA besedy, výstavy, dlouhodobá a různorodá spolupráce

Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín, o.s. zahájilo svou činnost v červnu r. 2003. Poslání: propagace a podpora myšlenky dobrovolnictví ve společnosti a spolupráce s neziskovými organizacemi v regionu Cíl:zapojovat veřejnost do dobrovolnických aktivit.  Dobrovolnické centrum spolupracuje s více než 25 organizacemi, kam dobrovolníci na základě vlastního uvážení docházejí.  

Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín Rozmanitost dobrovolnických aktivit nabízí zájemcům o dobrovolnictví zvolit si takovou činnost, která odpovídá jejich představám, schopnostem a zájmům a která je naplňuje.  

Ivana Tomečková, vedoucí DC o MVK „MVK patřila mezi první neziskové organizace, se kterými Adorea navázala spolupráci. Dobrovolníci, kteří docházejí do knihovny, se zapojují do aktivit knihovny – pomáhají při technickém zpracování knih, při realizaci aktivit v dětských knihovnách, aktivit pro seniory. Ve spolupráci s MVK jsou každoročně realizovány besedy pro veřejnost na téma dobrovolnictví. Naši dobrovolníci z programu Pět P mají možnost s dětmi navštěvovat komunitní klub knihovny a trávit zde společný čas.

Ivana Tomečková, vedoucí DC o MVK Spolupráce s knihovnou je pro nás přínosná  a zajímavá. Studenti, kteří vykonávali dobrovolnou službu v knihovně, se zaměřili na vytváření nabídky pro volný čas dětí.  Sami si pro děti připravovali program,  který realizovali v dětských knihovnách a děti tak mohly zajímavě prožít část odpoledne.   Museli se stát kreativními a tvůrčími, aby se svou nabídkou aktivit děti zaujali. Dobrovolnictví jim umožňuje  rozvíjet jejich osobnost a zlepšovat  psychosociální dovednosti.“

MVK a Rok dobrovolnictví 24.11.2009 přijala Rada ministrů zodpovědných za kulturu rozhodnutí, jímž se rok 2011 vyhlašuje „Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství“ výstava Kultur8 v rámci akcí Evropský rok dobrovolnictví 2011 program 5P

Další aktivity ve spolupráci s DC Adorea - aktuálně každoroční besedy pro veřejnost – vzájemná spolupráce Rok 2011: čtvrtek 14. dubna 2011, 18:00 hodin, společenský sál knihovny - beseda EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA s Jiřím Pánkem o Evropské dobrovolné službě a pobytu v Dánsku besedou byla současně zahájena výstava Kultur8  Kultur8 je putovní výstava fotografií zobrazující každodennost v sedmi zemích globálního Jihu  a České republice očima dobrovolníků, kteří v těchto zemích pracovali.

Další aktivity ve spolupráci s DC Adorea - aktuálně plánovaná společná beseda MVK + o.s. ADOREA: čtvrtek 3. 11.2011 - po projekci dokumentu Cesty české rozvojové pomoci - Mongolsko (27 minutový filmový dokument) následuje beseda se scénáristkou a producentkou Evou Vernerovou. Dokument přibližuje současný život v Mongolsku a projekty české rozvojové spolupráce, které mají přispět ke zvýšení kvality života místních obyvatel.

Program 5P Program 5P - Pomoc, Přátelství, Podpora, Péče a Prevence MVK + ADOREA - dobrovolníci z programu 5 P mají možnost s dětmi navštěvovat komunitní klub knihovny a trávit zde společný čas. Knihovna nabízí své prostory K Klubu (ústní domluva)

Dobrovolníci prostřednictvím DC ADOREA v MVK spolupráce na základě Smlouvy soustavná komunikace MVK a DC ADOREA spolupráce s o.s. ADOREA rok 2010 - 2011 vykonávání dobrovolné práce v OKA – Růžena Halková – příležitostně do současnosti vykonávání dobrovolné práce – Marie Hořáková, od 15.10.2006 do současnosti – pravidelně denně vykonávání dobrovolné práce – Miriam Kocurková, od 1.1. do 31.8.2010 krátkodobé – studenti, ve službách dlouhodobé – technické zpracování KF

Dobrovolnický tým seniorů vytvořený v rámci projektu „Senioři vítáni“ vznik týmu aktivity dobrovolníků: turistické vycházky, cyklovyjížďky, zapojení do akcí např. BMČ, Týden knihoven, ARS, Den seniorů aj. v rámci projektu Senioři vítáni vytvořen v knihovně tým dobrovolníků – seniorů

Dobrovolnický tým seniorů vytvořený v rámci projektu „Senioři vítáni“ z vytipovaných dobrovolníků - seniorů bylo nakonec osloveno pět seniorů. Při výběru aktivních seniorů do týmu byl kladen důraz na rovnovážné zastoupení z hlediska pohlaví i profesního zastoupení - pět seniorů (3 muži a 2 ženy). Všichni oslovení jednotlivci spolupráci přijali. V průběhu spolupráce jsou postupně zapojováni další dobrovolníci - senioři.

Dobrovolnický tým seniorů vytvořený v rámci projektu „Senioři vítáni“ dobrovolnici – senioři se účastní aktivit knihovny a vytvářejí vlastní aktivity, které probíhají i mimo prostory knihovny setkávání v knihovně v Luhu pravidelné jarní a podzimní turistické vycházky a cyklovyjížďky

Dobrovolnický tým seniorů vytvořený v rámci projektu „Senioři vítáni“ pravidelné setkávání s členy týmu dobrovolníků – seniorů pokračuje i po skončení projektu vyznání dobrovolnice - seniorky E.Tkáčové: „Seniorský věk není nic jiného, než další etapa života, kde slovo musím nahradím slovem chci.“

Dobrovolnický tým vytvořený v rámci projektu ESF Projekt ESF „Ženy a muži v komunitní knihovně“ jedna rovina projektu je vytvoření a fungování týmu dobrovolníků v rámci projektu byl vytvořen Dobrovolnický tým pro rovné příležitosti (mladý tým – kampaň, výstava, vzdělávání) cílem týmu, který se při knihovně pravidelně schází, je upozorňovat na genderová témata a oslovit veřejnost i různé cílové skupiny formou kampaně, diskuzí, výstav a dalších propagačních aktivit 19

Dobrovolnický tým vytvořený v rámci projektu ESF Aktivity: happening Máme stejné šance? anketa, soutěž – generově zaměřené úkoly, poradenský stánek, dětský koutek výstava Velké prádlo aneb bourání stereotypů Členové týmu oslovili lokální i vzdálené fotografy, kteří mají na zadané téma dodat portfolio fotek. Z těchto fotek tým kampaně vybral sadu pro výstavu, vytvořil k nim texty, uvedl relevantní statistiky a moderním způsobem prezentace zhotovil návrh výstavy, který pak do konečného vizuálního rámce přenese grafické studio. 20

Dobrovolnický tým vytvořený v rámci projektu ESF Aktivity: články v místním tisku na téma „rovné příležitosti „ vzdělávání týmu dobrovolníků komunikace, jak pracovat s médii, generový jazyk atd. 21

Úvodní fotka výstavy 22

Proč máme dobrovolníky v MVK Vsetín „pevnější“ukotvení ve vsetínské komunitě prostřednictvím dobrovolníků komunikace s cílovou skupinou prostřednictvím jejího příslušníka (dobrovolníka) rozšíření činností knihovny dle zájmu veřejnosti (knihovna se etabluje v netradičních oblastech - např. rovné příležitosti, úzká spolupráce se sociálními organizacemi aj.)

Proč máme dobrovolníky v MVK Vsetín protože chceme pomoci a současně se to MVK „vyplatí“ přispění MVK k vytváření prostředí přívětivého pro dobrovolnou práci ve Vsetíně zajišťují zpětnou vazbu

firemní dobrovolnictví „supervizor“ pro činnost knihovny Vize činnosti pro dobrovolnictví v MVK firemní dobrovolnictví „supervizor“ pro činnost knihovny vytváření prostředí v knihovně, aby se dobrovolnická činnost stala pevnou součástí života (aktivit) knihovny

Závěr dobrovolníci často operují v oblastech, kam „nedosáhne“ veřejná správa nebo komerční sektor vidí často bílá místa na poli společenského života, umějí „číst znamení doby“ z úhlu tohoto pohledu – knihovna jako „startovací místo“ pro různé neziskové a dobrovolné aktivity (klub seniorů v dětské knihovně na sídlišti, které stárne, klub maminek v dětské knihovně – později se z něj vytvořilo mateřské centrum)

Závěr „křehké postavení“ knihovny - dobrovolníci se v MVK něco naučí, pak to provozují sami – „konkurence“ – ale zase nás to nutí hledat nové cesty…. spolupráce dobrovolníků a pevně zakotvené organizace – přináší mnohé plusy, ale je za tím denní úsilí a dlouhodobá spolupráce

Děkuji za pozornost PhDr. Helena Gajdušková hgajduskova@mvk.cz Masarykova veřejná knihovna Vsetín www.mvk.cz mvk@vs.inext.cz tel.: 571 419 805 mobil: