Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Portugalsko República Portuguesa.
Advertisements

PORTUGALSKO.
PORTUGALSKO.
Portugalsko - nejzápadnější cíp Evropy
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
SLOVINSKO.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Portugalsko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Tunisko.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
Španělsko.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Portugalsko.
Vypracoval Martin Vincens Gymnázium Havlíčkův Brod
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Obecná charakteristika
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
USA United States of America
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
AMERIKA obyvatelstvo.
Portugalsko Info a obrázky.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
PORTUGALSKO.
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Malta Maltská republika
PORTUGALSKO -PORTUGALSKÁ REPUBLIKA- (República Portuguesa)
Evropa – Jižní Evropa Portugalsko.
Jihoafrická republika
Španělsko.
Švédsko.
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Registrační číslo projektu
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Kanada.
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Hlavní město – Lisabon Počet obyvatel (80. na světě) Jazyk – portugalština Náboženství - katolické 93 % - protestantské 3 % Rozloha - 92.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Libanon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Šablona VY_52_INOVACE_Z
LISABON ZUZANA JELÍNKOVÁ 2.C.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Bolívie
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku.

Obecně… Originální název: Republica Portuguesa Počet obyvatel (2006): 10 605 870 Hlavní město: Lisabon (681 000 obyv.) Gramotnost: 87,4 % Úřední jazyk: Portugalština Teď bych vám ráda řekla o Portugalsku něco obecně. Originální název je Rebublica „Portugésa“ Přibližný počet obyvatel z roku 2006 je kolem 10 a půl milionu. Hlavní město je Lisabon a žije v něm skoro 700 tisíc obyvatel. Gramotnost v Portugalsku je jedna z nejmenších v Evropě.

Historie… Féničané, Kelti, Řekové, Kartáginci, Římané i Arabové – národnosti v Portugalsku za posledních 3000 let 15. století – objevné plavby kolem Afriky do Indie Nejvýznamnějšími koloniemi bývaly Brazílie, Angola a Mosambik 5. října 1910 – republika 1986 – Evropská unie A teď stručně z historie: V Portugalsku se za posledních 3000 let vystřídaly nejrůznější národnosti, jako například Kartáginci nebo Římané a spousty dalších V 15.století začali podnikat objevné plavby do Indie. Nejvýznamnějšími koloniemi bývaly Brazílie, Angola a Mosambik. V roce 1910 se stalo Portugalsko republikou, a v roce 1986 vstoupilo Portugalsko do Evropské unie.

Geografie… Rozloha: 92 391 km² Pohoří : Serra da Estrela (dosahuje téměř 2000 m.n.m.) Podnebí: sever a západ – mírné oceánské, jih - subtropické středomořské (suché horké léto a mírná vlhká zima) Nejdelší řeka - Tejo (1 008 km) Skalnaté atlantické pobřeží Nyní vám povím něco o geografii. Rozloha je kolem 92 km čtverečních Nejvyšší pohoří je Serra da Estrela. V Portugalsku je teplé středomořské podnebí. Nejdelší řeka je Tejo, měří přes tisíc kilometrů. Portugalské pobřeží je spíše skalnaté.

Kultura… Vánoce – ovlivněny americkým Santa Clausem, původně Menino Jesus Jídlo - nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a treska Portugalci – mílí lidé se smyslem pro humor, dodržují tradice Teď něco o kultuře- Dnešní vánoce jsou ovlivněny americkým Santa Clausem, ale původní tradice je Menino Jesus Mezi tradiční pokrmy patří nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a hlavně treska, kterou si můžete ochutnat….. Portugalci jsou milí a přátelští lidé se smyslem pro humor, a rádi dodržují tradice

Osobnosti… Vasco De Gama – námořník, 15. stol. José Mourinho – fotbalový trenér José Manuel Barroso – předseda Evropské komise v EU A ke konci bych ráda zmínila něco málo o významných portugalských osobnostech: Např. z 15. století velice známý námořník Vasco de Gama, fotbalový trenér Chosé Murino nebo politik Chosé Barroso

Děkuji Vám za pozornost! To je ode mě vše, děkuji vám za pozornost