JÍZDA V BOULÍCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie lyžování.
Advertisements

OLYMPIJSKÉ HRY.
Vypracovala: Lenka Danihelková 5.B
Historie zimních olympijských her!!
Seznam sportů Seznam sportů Alpské lyžování (10) Alpské lyžování (10)Alpské lyžováníAlpské lyžování Biatlon (10) Biatlon (10) Biatlon Biatlon Boby (3)
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
Nejúspěšnější českou rychlobruslařkou Olympijskou vítězkou na metrů Mistryní světa i Evropy Vítězkou světového poháru Držitelkou několika světových.
MUŽSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
SKIKROS. CO TO JE Skikros je poměrně mladá disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami vytýčenou.
RYCHLOSTNÍ LYŽOVÁNÍ.
PLAVECKÉ REKORDY.
SKOKY NA LYŽÍCH.
Dobrý den, jsem Mgr. Zdeněk Šafář * (Trutnov) Kontakt:
NEJSLAVNĚJŠÍ SJEZDAŘI
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
SVĚTOVÝ POHÁR V ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY 2
ATLETIKA 2.
Je kolektivní halový sport…
VRH KOULÍ.
Florbal.
NEJLEPŠÍ SDRUŽENÁŘI. HISTORIE Mezi nejslavnější závodníky je možné zařadit především olympijské vítěze a mistry světa, kterými jsou Anssi Koivuranta (FIN),
RYCHLOBRUSLENÍ.
BIATLON.
ATLETICKÝ DESETIBOJ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
OLYMPIJSKÉ HRY.
DÁLKOVÉ BĚHY.
SHORT TRACK.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
HOD OŠTĚPEM.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ KRASOBRUSLAŘI
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
ATLETIKA.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
ČEŠTÍ LYŽAŘI - KLASICI.
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
Zimní olympijské hry 2010 Vancouver.
CURLING.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
BIATLON – PRAVIDLA, SP, MS, OH
BOBY.
ALPSKÁ KOMBINACE.
SVĚTOVÝ POHÁR V KLASICKÉM LYŽOVÁNÍ. HISTORIE Světový pohár je dlouhodobá soutěž, kterou organizuje mezinárodní lyžařská federace FIS Jedná se o každoroční.
NEJLEPŠÍ SJEZDAŘKY.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.41_Olympiada_.
Vše začalo v roce 1924 ve francouzském Chamonix, kam byli sezváni sportovci na „Týden zimních sportů“. Toto klání bylo zpětně roku 1925 označeno za 1.
Vancouver je daleko! Věřte mi jsem divák ! O MĚSTĚ VANCOUVER Vancouver se nachází v Kanadě a je.
Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
ODM Olympiáda dětí a mládeže.
Zimní olympijské hry Klikej.
Test lyžařských dovedností
Transkript prezentace:

JÍZDA V BOULÍCH

HISTORIE Jízdu v boulích známe rovněž jako akrobatický sjezd nebo moguly (z angl. „moguls“) Jedná se o jednu z disciplín akrobatického lyžování Dalšími disciplínami jsou akrobatické skoky a skikros Jízda v boulích je poměrně mladou disciplínou, první zmínky se datují do 60. let 20. století

HISTORIE II. Od roku 1973 se pravidelně pořádají závody v jízdě v boulích V roce 1986 se konalo 1. oficiální mistrovství světa Od té doby se koná MS pravidelně co druhý rok Jízda v boulích (moguly) se dostala v roce 1992 poprvé na olympijské hry v Albertville (Francie)

PRAVIDLA Závodní trať pro akrobatický sjezd je rozdělena na 3 sekce s boulemi a 2 skoky Hodnotí se rychlost (25% výsledku), kvalita skoků (25% výsledku) a hlavně kvalita jízdy v boulích (50% výsledku) Závodník musí projet boulemi bez pádu, úhledně, s lehkostí a technicky čistě Při skocích musí závodník předvést 2 různé skoky

PRAVIDLA II. Sestavu hodnotí 7 rozhodčích, z toho 5 hodnotí techniku jízdy a 2 kvalitu skoků Technika oblouků má 9 kritérii, mimo jiné např. držení hlavy, držení holí, využití boulí, práce kolen (absorbce boulí) Velký důraz se při hodnocení klade na kontrolu jízdy – závodník musí mít jízdu v každé chvíli pod kontrolou

PRAVIDLA III. U skoků se hodnotí kvalita provedení, dopad, výška i délka skoku Při skocích se rozlišuje 9 skupin manévrů. Patří mezi ně např. helikoptéra, roznožky, obraty (twistery) Skoky se kombinují mezi sebou, a tak mohou vznikat násobné – dvojné, trojné nebo čtverné manévry Každý skok má svou bodovou obtížnost

MOGULY V ČESKU V naší republice se o akrobatickém lyžování poprvé mluvilo oficiálně v rámci kongresu FIS (Mezinárodní lyžařská federace) v roce 1975 ve Vysokých Tatrách kde proběhla ukázka freestyleového lyžování V roce 1990 se stalo akrobatické lyžování členem Československého svazu lyžařů, čímž se oficiálně zařadilo mezi lyžařské sporty

REPREZENTANTI Nejvýraznějšími postavami v jízdě v boulích jsou v Česku sestry Nikola a Šárka Sudovy Starší Nikola je držitelkou medailí z MS, vyhrála 2 závody světového poháru Na ZOH v Turíně v roce 2006 skončila 6., na ZOH ve Vancouveru (2010) obsadila i přes velké zdravotní problémy (přetržený křížový vaz v koleni) 16. místo V současné době se Nikola Sudová po zranění a operaci vrací mezi nejlepší světové „boulařky“

Děkuji za pozornost