RENESANCE A HUMANISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

RENESANCE a humanismus
Renesance.
R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
21 Renesance Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Renesance a humanismus
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Renesance a humanismus
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
RENESANCE.
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Renesance Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
RENESANCE - pokračování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
renesance a humanismus
Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Renesance Název sady: Pozdní středověk a počátky novověku.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Literatura období humanismu a renesance
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Renesance a humanismus
RENESANCE A HUMANISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Renesance Dějepis 7.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
DĚJINY UMĚNÍ VI. RENESANCE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

RENESANCE A HUMANISMUS v Itálii

humanus = zájem o člověka, lidský renesance = znovuzrození, obdiv ke starověkým antickým památkám Itálie byla nejednotná ve středu Itálie si budovali stát papežové severní Itálii ovládala bohatá města, zvláště Milán a Florencie renesance a humanismus vyhovoval měšťanstvu  církev po roce 1450 začala renesance ovlivňovat vládnoucí vrstvy a měšťanstvo za hranice Itálie

Papežský stát modře

Architektura Obdiv k antice (starověký Řím a Řecko) Široká okna světlé prostorné sály s výzdobou podle starověkých vzorů zámky a paláce Kuželková balustráda na balkónech Antické sloupy = pilastry Nádvoří s arkádami

Katedrála sv. Petra v Římě

Katedrála Santa Maria del Fiore ve Florencii od Filippa Brunelleschiho

Dante a Petrarca Literatura vzdělanci se zajímali o slavnou minulost římské říše psali básně a povídky v jazyce, jímž lidé hovořili  literatura v národním jazyce = italštině nejvýznamnější básnící: Dante a Petrarca literatura se přestala výlučně zabývat otázkami náboženství pozornost obrácena k člověku, pozemskému životu a potřebám

Francesco Petrarca Dante Alhigieri

Sochařství a malířství snaha o napodobení antických památek chtěli vystihnout výraz tváře významní malíři a sochaři: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti

Leonardo da Vinci

Poslední večeře od Leonarda

Michelangelo David od Michelangela jako vypodobení dokonalé mužské krásy

Freska Poslední soud v Sixtinské kapli od Michelangela

Renesanční móda

Zápis – RENESANCE A HUMANISMUS V ITÁLII humanus = zájem o člověka, lidský , renesance = znovuzrození, obdiv ke starověkým antickým památkám pozornost obrácena k člověku, pozemskému životu a potřebám Itálie byla nejednotná, ve středu Itálie si budovali stát papežové severní Itálii ovládala bohatá města, zvláště Milán a Florencie Obdiv k antice (starověký Řím a Řecko) PRVKY ARCHITEKTURY: Široká okna, světlé prostorné sály s výzdobou podle starověkých vzorů, zámky a paláce, Kuželková balustráda na balkónech, antické sloupy = pilastry, nádvoří s arkádami LITERATURA: DANTE, PETRARCA - psali básně a povídky v jazyce, jímž lidé hovořili SOCHAŘSTVÍ A MALÍŘSTVÍ: LEONARDO DA VINCI, MICHELANGELO BUONAROTI- Chtěli napodobit výraz ve tváři, snaha o realistickou plastiku