KLASICISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasicismus Klasicismus Petrásek Jan A1 Petrásek Jan A1.
Advertisements

VY_32_INOVACE _17 Klasicistní umění
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
KLASICISMUS.
Klasicismus a romantismus
Osvícenství.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. B. Molièra…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Romantismus.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
KLASICISMUS EMPÍR.
Obecná charakteristika Architektura
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Obecné poučení o literatuře
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
2. Sentimentalismus a preromantismus
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Molière Anna Coufalová C1B.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Španělská renesance.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _03 Osobnosti klasicismu Téma: Dějepis 8. ročník.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
AUTOŘI. Pierre CORNEILLE Pierre CORNEILLE ( ) francouzský dramatik, básník a lyrik díla ovlivnila především antika jeho hrdinové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Klasicismus a osvícenství
FRANCOUZSKÁ RENESNACE
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Rytířská hrdinská epika
VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KLASICISMUS.
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Literatura v období renesance
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

KLASICISMUS

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA umělecký směr, vzniká v 17. století ve Francii, v 18. století potom přechází v tzv. empír (vrcholná forma klasicismu) návrat k antice ve výtvarném umění střídmost, symetrie, vyrovnanost, uměřenost

Kostel La Madelaine v Paříži

Stavovské divadlo v Praze

Květná zahrada v Kroměříži

důraz na rozum, zodpovědnost, řád, disciplínu opírá se o racionalismus – René Descartes Myslím, tedy jsem – Cogito, ergo sum

KLASICISMUS V LITERATUŘE pevně stanovená estetická pravidla respektována Aristotelova zásada tří jednot (místa, času a děje) literární žánry rozděleny na vysoké (óda, epos, tragédie) a nízké (bajka, fraška, komedie) pravidla literárního klasicismu formuloval v básni Umění básnické Nicolas Boileau (včetně dělení žánrů na vysoké a nízké)

Nicolas Boileau

PIERRE CORNEILLE (1606 - 1684) autor klasicistních tragédií v nich je často řešen konflikt povinnosti a osobního citu, cit musí ustoupit mravní povinnosti

jeho hrdinové jednají racionálně a ve shodě se společenskými normami Cid - autorovo nejslavnější dílo, čerpá ze španělských národních dějin don Rodrigo, zvaný Cid, zabije v souboji otce své milé, ona žádá po králi pro Cida trest smrti i přes to, že ho miluje tento konflikt velké lásky a cti vyřeší

král tím, že Cida omilostní a po roce je plánován sňatek obou mladých lidí

MOLIЀRE (1622 - 1673) nejúspěšnější evropský autor komedií vycházel z tradice lidového divadla i odkazu antických

působil u různých kočovných společností jako herec a autor komedií později ředitelem královského divadla v Paříži ve svých hrách poukazoval na negativní lidské vlastnosti (např. hloupost, přetvářka, lakota, pokrytectví církve aj.) komedie Tartuffe, Lakomec, Misantrop

dobová ilustrace k Tartuffovi

JEAN DE LA FONTAINE (1621 - 1695) autor klasicistních bajek, v nichž poukazoval na nešvary své doby tematicky čerpal z antických a středověkých bajek

CARLO GOLDONI (1707 - 1793) představitel italské komedie dell´arte (stále stejní herci v maskách - harlekýn, kolombína, pierot; improvizace) např. Poprask na laguně