Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společenské a hospodářské prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Nerostné bohatství 4. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jaderné Elektrárny.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
UHLÍ.
Přírodní zdroje Česka Anotace
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Základy ekologie Téma: EKOLOGIE XVII. (uhlí a energetická koncepce ČR) Metodický list/Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky se současnou energetickou situací ČR, s možnostmi využití jednotlivých primárních energetických surovin a s potřebami ČR z hlediska energetické strategie. Vymezuje význam uhlí jako nejvýznamnějšího soudobého zdroje energie pro ČR a konkrétně seznamuje s vlastnostmi lignitu a jeho zásobami v naší republice i ve světě. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace III/2 VY_32_INOVACE_517

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY RNDr. Rostislav Herrmann

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika je poměrně malá země Její osídlení je dlouhodobé a hustota obyvatelstva poměrně vysoká nejen dnes, ale i v uplynulých staletích Zároveň lze říci, že jsme tradičně země průmyslová Z těchto faktů vyplývá, že zásoby nerostných surovin na našem území jsou do značné míry vyčerpány Platí to i pro suroviny, které jsou použitelné jako primární zdroj energie Jsme tedy do značné míry závislí na dovozu To se týká především ropy a zemního plynu Podobně nejsme schopni sami produkovat obohacený uran Zde je ale cena suroviny v porovnání s celkovými náklady na výstavbu a provoz jaderných elektráren poměrně nízká Soběstační jsme pouze v oblasti zásob uhlí.

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Určitou výhodu nám poskytuje naše geografická poloha uprostřed Evropy Ta předurčuje Českou republiku jako tranzitní území, přes které je výhodné vést velké produktovody primárních energetických surovin napříč evropským kontinentem To se týká hlavně ropy a zemního plynu Tak se pro nás rozšiřuje politicko-ekonomický prostor z hlediska bilaterálních vztahů z okolními zeměmi Možnost využít naše území jako cestu pro dodávky strategicky významných surovin zvyšuje vstřícnost zainteresovaných zemí v oblasti jednání o zájmech ČR Také se tak usnadňuje cesta surovin na naše vlastní území

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY ČR je zcela soběstačná z hlediska výroby elektřiny a tepla Z druhé strany jsme téměř úplně a závislí na importu v oblasti pohonných hmot Podíváme-li se na výčet všech primárních energetických zdrojů a jejich podíly v produkci energie zjistíme, že v současnosti je v České republice nejdůležitější energetickou surovinou uhlí Jak jistě víme, uhlí se vyskytuje v několika různých kvalitách Podle toho se liší také možnosti jeho využití

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Nejméně kvalitní uhlí je lignit Mladé uhlí vzniklé z třetihorních usazenin, především rostlinného materiálu Má hnědou barvu a míra jeho zuhelnatění (karbonizace) není příliš vysoká Často se v něm vyskytují zachované kmeny a úlomky dřev Má relativně malý podíl uhlíku Vysoký podíl vody (až kolem 50%) Vysoký podíl dalších příměsí, např. síry (i více než 2%).

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Při spalování lignitu se uvolňuje poměrně malé množství tepla (pod 17 MJ/kg) Přesto se ale využívá téměř výhradně jako palivo Pro zahraniční obchod se nepoužívá V ČR se lignit vyskytuje ve –Vídeňské pánvi (1) –Jihočeské pánvi (2) –Žitavské pánvi (3) Jsou známa i další drobná ložiska, ale neuvažuje se o jejich hospodářském využití

UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Těžba lignitu probíhá především ve Vídeňské pánvi v jihovýchodním cípu Moravy Zde je lignit těžen v souvislosti s využitím v tepelné elektrárně Hodonín (byla zde postavena právě díky blízkosti ložiska lignitu) Instalovaný výkon elektrárny je 105 MW, 170 t páry/hod Spalování lignitu je tedy vedle výroby elektřiny využíváno také jako zdroj tepla (zabraňuje se tepelným ztrátám) Výhřevnost suroviny ve Vídeňské pánvi je 8 – 10 MJ/kg

ZDROJE politika/Statistiky-Analyzy/Statistiky-z-oblasti-bytove-politiky/Vybrane-udaje- o-bydlen/Vybrane-udaje-o-bydleni-2004/9-Uzemni-cleneni-Ceske- republiky/Kartogram-Statisticke-jednotky-NUTS-3-Ceska-re obnovitelnych-zdroju-energie nit.htmlhttp:// nit.html