Dopady předlužení občanů na hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
Trendy finančních produktů ČLFA
Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomické ukazatele
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Investiční multiplikátor
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Osobní bankrot - Insolvence -
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Vysoká škola finanční a správní, Praha 20.dubna 2009
Finanční výkazy obchodních společností
Měnový kurz.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Transkript prezentace:

Dopady předlužení občanů na hospodářství Seminář Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů Senát Parlamentu ČR, 31. 3. 2009 Dopady předlužení občanů na hospodářství Jiří Schwarz člen NERV

Obsah Terminologie a popis současné situace Úspory a úvěry v ČR Makroekonomické souvislosti Osobní bankrot a růst úvěrové delikvence

Základní terminologie Dluh Vzniká nákupem zboží nebo služby, na nějž občan nemá dostatek vlastních finančních prostředků a platí je prostřednictvím půjčky. Zadlužení Stav, kdy dlužník hojně využívá k financování (spotřeby a investic) cizí zdroje; při nadměrném placení na dluh nemusí být schopen plnit své závazky vůči věřitelům a dostává se do předlužení.

Předlužení Stav, kdy dlužník není schopen dostávat svým platebním závazkům, nemá dostatečné příjmy a ani majetek k prodeji na uspokojování každodenních nezbytných životních potřeb a současně nemůže získat další úvěr. Oddlužení Institut oddlužení je určen pro dlužníka – nepodnikatele, jehož spotřební výdaje převyšují příjmy a jenž není schopen plnit své závazky. V případě, že dlužník se nerozhodne včas pro oddlužení, může mu být exekuován veškerý jeho majetek nad rámec věcí, který nezbytně potřebuje pro uspokojování svých potřeb a potřeb rodiny.

Popis současné situace v ČR Zadlužení obyvatel ČR se každoročně zvyšuje zhruba o třetinu Největším rizikem je zadlužování nízkopříjmových skupin Život na dluh je často spojen s nedostatečným finančním vzděláním dlužníků Problémem je snadný přístup k nevýhodným úvěrům od nebankovních institucí Ve fázi recese vzniká potenciální riziko vyššího tempa zadlužování obyvatel

Očekávaný růst reálných příjmů (proces reálné konvergence) Pokles průměrného sklonu domácností spořit v posledním roce ovlivnily faktory: Očekávaný růst reálných příjmů (proces reálné konvergence) Snadnější přístup domácností k úvěrům (hlavně nízké úrokové sazby v posledních letech) Růst cen nemovitostí

Kontinuální nárůst zadlužení domácností ve sledovaném období Rekordní nárůst v roce 2007 (5krát vyšší než v roce 2002) => projevil se trvající zájem domácností o vlastní bydlení a jednorázový efekt předfinancování stavebních prací z důvodu změny sazby DPH z 5 % na 9 % od 1.1.2008

Nejvyšší podíl tvoří úvěry na bydlení, v r Nejvyšší podíl tvoří úvěry na bydlení, v r. 2008 došlo ke zpomalení růstu - důvody: předzásobení úvěry v roce 2007 zpřísnění úvěrových podmínek bankovního sektoru v souvislosti s finanční krizí růst nejistoty v ekonomice a odložení spotřeby (hlavně dlouhodobé)

V roce 2008 pokleslo tempo úvěrů poskytnutých českým domácnostem. => hlavní vliv - úvěry na bydlení

Zadlužení českých domácností v cizí měně je zanedbatelné (např Zadlužení českých domácností v cizí měně je zanedbatelné (např. Maďarsko cca 90% podíl CM/HUF) –nejsou obavy podobných problémů s nesplacenými úvěry z důvodu depreciace domácí měny.

Průměrný poměr úvěrů v EUR k úvěrům v CZK činí za sledované období 0,44 %!

2007/2008 - relativní pokles růstu zadlužení domácností % je výraznější než poklespokles reálného HDP (důvody viz str.6)

Na pokles růstu HDP domácnosti s drobným zpožděním reagují, a tím se zvyšuje tempo zadlužování.

Pokud vyloučíme ostatní vlivy, na pokles HDP/obyv Pokud vyloučíme ostatní vlivy, na pokles HDP/obyv. v roce 2002 Poláci zareagovali téměř bez zpoždění a meziročně navýšili půjčky o 52 %. K podobnému skokovému navýšení zadlužení již ve sledovaném období nedošlo.

V prvním pololetí roku 2008 přiznal soud vyhlášení osobního bankrotu 292 dlužníkům, celkově za rok 2008 se do osobního bankrotu 868 obyvatel. Dle dostupných údajů soudy schválily pouze zhruba každou třetí žádost o vyhlášení osobního bankrotu.

Tempo růstu nesplacených úvěrů v ČR se v roce 2008 kontinuálně zrychlovalo, v prosinci 2008 se nesplacené úvěry navýšily o 7,37 %. V lednu 2009 došlo k mírnému zpomalení, avšak růst byl stále výrazný 6,45 %.

Není překvapivé, že nejvíce nesplacených úvěrů je krátkodobých (hlavně nákupy z kreditních karet, kontokorenty, překlenovací úvěry, atd).

Informační zdroje: Data: Ostatní: Eurostat OECD Česká národní banka Český statistický úřad Ostatní: Insolvenční rejstřík ČR Ministerstvo spravedlnosti ČR